Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Jak ve zdraví přečkat zimu? Pochutnejte na masu

Dnešní díl seriálu Škola vaření přináší užitečné tipy na zdravý jídelníček v zimním období

25.11.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Více receptů tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Chcete přežít zimu v pohodě? Nejezte nevhodné potraviny. Tak zní stručná rada známého léčitele a bylináře Romana Kindla.

„Když byl člověk ještě pračlověk, jeho vnitřní orgány se ladily na určité typy potravy,“ vypráví léčitel. „Představte si, že ten člověk vylezl z jeskyně, všude bylo bílo, tak si maximálně odhrabal trochu sněhu a pod ním našel lupení z pampelišky, čekanky… prostě něco, co bychom dnes nazvali listová zelenina. Z toho měl vitaminy, minerály bylo to zdravé, ale energeticky mu to nestačilo. Tak si vzal klacek, co měl opřený u jeskyně, a vydal se po stopách zvířat,“ vysvětluje.

Všechno se vším

Pralidé nekombinovali mnoho potravin, protože měli k dispozici jen to, co nabízelo roční období.

„Tady je základ poučky, že na talíři můžeme míchat maso a zeleninu, nebo škrobovinu a zeleninu. Nikoli škroby a maso, protože ty se v přírodě obvykle nedostaly dohromady a naše zažívadla se tím pádem na tuto kombinaci nenaladila. Tudíž vepřové s knedlíkem může někomu chutnat, ale bývá po tom těžko a netráví se to snadno. A zdravé to není,“ píše ve své knize Netradiční kuchařka bez jediného receptu.

Zima je období s největšími energetickými ztrátami, proto člověk potřebuje energeticky nejbohatší potravu maso a tuk.

„V této době slinivka a žaludek mění výrobní program, přestávají s výrobou enzymů na štěpení cukrů a škrobů, protože ovoce a semena už nejsou k dispozici, a vyrábějí lipázu a proteázy, tedy enzymy na maso a tuky. Pak si takový Eskymák snadno může dovolit rybu, tuleně nebo maso z ledního medvěda, které stráví bez problémů. Ty Eskymákům nastaly, až když přišel Bílý muž a za kůže jim dovezl cukr, mouku a alkohol. Netrávilo jim to a ani nemohlo, když jejich slinivka v deset měsíců dlouhé zimě nevyráběla enzymy na cukry a škroby. Po čase se začala mezi Eskymáky objevovat cukrovka a rakovina,“ vysvětluje.

Co jíst v zimě

V zimním období preferujte potraviny živočišného původu maso všech druhů, sádlo, máslo, vejce. Masa mohou být pečená, vařená, dušená i syrová.

Nadále je vhodná zelenina v jakékoli úpravě, která se většinou podává jako příloha k hlavnímu jídlu. Pokud někdo potřebuje hutnější přílohu, doporučuje se rýže, jejíž škrob se velice snadno štěpí.

„Brambory se z pěstitelského hlediska řadí mezi zeleninu, ale já je z pohledu stravovacího řadím do škrobnatých potravin. Lze je použít zkraje chladného období, jakmile se však objeví plynatost, končíme s nimi,“ říká Kindl. Za nevhodné pokládá v tomto období všechna moučná jídla. Sýry preferuje kvalitní, nejlépe zrající, nikoli tavené.

Nachlazení a rýma

„V zimě mívají lidé největší problémy s drobnými nachlazeními a rýmou. Ne každý si přitom uvědomuje, že to souvisí se stavem ledvin a močového měchýře. Akupunkturní dráha močového měchýře jde, stejně jako dráha ledvin, od nohou. Pak pokračuje po zádech kolem páteře, přes temeno hlavy k čelu. Končí ve vnitřním koutku oka u kořene nosu. A kořen nosu, to je přesně to místečko, odkud nás obtěžuje rýma. Lze tedy říci, že rýma trápí lidi, kteří mají slabší vodní hospodářství, respektive ledviny nebo močový měchýř. Z toho celkem jasně vyplývá, že bychom si v zimě měli šetřit teplo. Měli bychom hlídat hlavně nohy, protože od nich se nejsnáze nastydne. Když to budeme dodržovat, padesát procent nachlazení se nám vyhne,“ popisuje.

Pitný režim

A co těch druhých padesát procent? „Pro tu druhou polovičku je třeba mít v pořádku pitný režim. Ledviny chtějí prolévat, a dospělý člověk by měl denně mezi šestou až osmnáctou hodinou dodat tělu tři litry tekutin.

Pokud pracuje v horkém provozu, musí vypít víc. Do tohoto množství se započítává například i polévka nebo šťavnaté zeleninové saláty, ale v žádném případě káva. Ta má totiž silné dehydratační účinky a neumožňuje ledvinám vykonávat jejich čisticí funkci,“ dodává.

Má být tekutina, kterou v zimě pijeme, horká, teplá nebo studená? Jak komu vyhovuje. Naše babičky ale tvrdívaly, že když se v zimě člověk napije studeného, nastydne.

„Je to trošku jinak. Nachlazení vzniká z rozdílu teplot. Takže pokud maminka navlíkne chlapečka do šesti svetrů, aby jí na procházce neprochladl, ale kluk lítá, zpotí se a pak ho ofoukne, když rozpařený čeká, až se máma vypovídá s kamarádkou, nachlazení je tu hned. Lepší je obléknout se lehce, ale mít v teple nohy, záda, temeno a čelo,“ uzavírá.

Zimní jídelníček

• Snídaně: sýr, vejce v různé úpravě, list salátu nebo čínského zelí, případně polévka od večera, klobása, párek nebo mražená zelenina (může být osmažená a okořeněná).

• Oběd: polévka z masa či zeleniny nebo z kombinace obojího. Plátek libovolného masa nebo ryby omaštěný máslem nebo sádlem. Jako příloha je vhodná zelenina nebo rýže, brambory jen zkraje zimy.

• Večeře: ve stejném duchu. Výborné jsou zeleninové saláty se šunkou, tuňákem, vejci, olivami, sýrové mísy.

• Nápoje: voda, minerálky, bylinné čaje z pampelišky, plavuně nebo celíku zlatobýlu. Nevhodné jsou nápoje z citrusových plodů. Mají chladivý účinek, a proto patří k létu. V džusech jsou navíc chemická konzervancia, stabilizátory a velké množství cukru, což rozhodně nelze pokládat za zdravé.

25.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Výstava Svět kostiček v muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.
19

Krotitelé duchů, Mimoni, Star Wars či série Lego Frozen, i to je svět kostiček

Slovenský reprezentant Ján Greguš v minulosti působil v Baníku Ostrava nebo Jablonci, odkud zamířil právě do Kodaně.
5

Spoluhráči z Kodaně po losu nevěděli, kde Zlín leží, tvrdí Greguš

Stavbě přehrady předchází výkup pozemků. Cena až 6 tisíc za metr čtvereční

O tom, že se bude ve Vlachovicích budovat přehrada, věděli už naši praprarodiče. Dočká se jí v dospělosti generace našich dětí. „Klidně s tímto projektem zestárneme. Dílo takového rozsahu a výjimečné důležitosti za to stojí,“ říká starosta Vysokého Pole Josef Zicha.

Nabourala se třemi promile a ujela

Jednapadesátiletá řidička nabourala na Jižních Svazích ve Zlíně do jiného auta a ujela. V krvi měla skoro tři promile. Vozidla si všiml svědek, který zavolal na tísňovou linku policie.

Na svou matku šel nožem

Ve vazbě skončil 49letý muž ze Zlína, který měl vydírat svou 70letou matku, s níž žije ve společné domácnosti. Hrozí mu až osm let vězení.

AKTUALIZOVÁNO

Hubertova jízda? Jde to i bez lišky. Podívejte se

Patrona jezdců a lovců si připomněli o víkendu v Držkové na Zlínsku. Hubertova jízda ukončila v obci jezdeckou sezonu. „Na prvním ročníku jsme měli jenom pět koní,“ vzpomněl organizátor akce Jaroslav Šarman. Letos vyjelo z Patriot campu Držková jezdců jednou tolik. Konal se už čtvrtý ročník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení