Energetický štítek

Na energetickém štítku, kterým by měly být označeny všechny spotřebiče, najdete údaje o spotřebě elektrické energie. U pečicí trouby se udává množství energie, které potřebuje k vyhřátí na 200 ºC a udržení této teploty po dobu jedné hodiny. Nejčastěji to bývá 2 až 3 kWh.

Kapacita trouby

Standardní trouba o šířce šedesát centimetrů má cca pětapadesát litrů využitelného obsahu. Tam se s přehledem vejdou až tři plechy nad sebou nebo pekáč s desetikilovým krocanem.

Jak vybírat

Dnes můžete volit mezi vestavnou troubou nebo sporákem, elektrickou nebo plynovou troubou, ale také péct například v kombinované mikrovlnné nebo parní troubě.

Máte-li romantické sklony, můžete si pořídit dokonce sporáková kamna, nabídka je skutečně pestrá.

Při výběru se nenechte vylekat futuristickým vzhledem trouby, složitými ovládacími prvky nebo přemírou různých funkcí.

Dobře si promyslete, co skutečně využijete a za který nadstandard budete jen zbytečně připlácet.

Hlavními povrchovými materiály většiny kuchyňských spotřebičů jsou nerez a sklokeramika, a ani trouby nejsou výjimkou.

Samostatně stojící sporáky ocení zejména milovníci solitérů. Pečou i vaří a mají podobnou technickou úroveň jako vestavné spotřebiče. Oblíbené jsou ty, které kombinují dva zdroje energie (plynový vařič a elektrická trouba), plynové trouby jsou v dnešních domácnostech méně běžné.

Největší výhodou vestavných spotřebičů je přizpůsobivost. Lze je umístit přesně do výšky, která vám vyhovuje.

Plynová trouba

Plynové pečicí trouby jsou na ústupu. Plyn totiž připravované pokrmy při pečení vysušuje a výkon plynového hořáku nelze regulovat tak přesně, jak jsme na to zvyklí u elektřiny.

Plynové trouby také vytvářejí teplo rozdělené do zón, kdy je ve spodní části trouby chladněji než v horní. Samozřejmě jde v plynové troubě připravit mnoho pokrmů – jen si na ni její uživatel musí zvyknout.

Elektrická trouba

Elektrické trouby jsou nejžádanější.

Vybírat můžete ze tří typů – klasické, horkovzdušné nebo víceúčelové trouby.

Konvenční trouby patří mezi nejlevnější, ale také nabízejí nejméně. Jsou vyhřívané dvěma topnými tělesy umístěnými nahoře a dole, vnitřní prostor trouby nemá zcela jednotnou teplotu a nejlepší místo pro pečení je uprostřed.

Horkovzdušná trouba naopak nasává vzduch přes integrovaný ventilátor, ohřívá ho a rozvádí rovnoměrně po celém prostoru. Předehřívání trouby je velmi krátké, pečeným pokrmem proniká teplo mnohem rychleji a je možné péct v několika patrech nad sebou.

Víceúčelová trouba kombinuje ještě několik doplňkových funkcí včetně grilu či rozmrazování. Není výjimkou, že má v paměti naprogramované celé recepty. Nabídka takových funkcí se ovšem promítne do ceny spotřebiče.

Parní trouba

Zajímavou novinkou v oblasti zdravého vaření jsou parní trouby. Stejně jako parní hrnce zachovávají pokrmům původní přirozenou chuť i vůni a vysoké nutriční hodnoty.

Na první pohled se parní trouby od těch klasických neliší. Parní trouba je však vybavena zásobníkem vody a generátorem páry, který páru vytvoří a zaplní jí během několika minut vnitřní prostor trouby.

Pokrmy se tak nikdy nevysuší, ale uchovají si výtečnou šťavnatost i přirozenou barvu. Lze tu také připravovat několik druhů potravin (ve více úrovních), aniž by se jejich chutě a vůně vzájemně ovlivnily.

Parní trouby se prodávají vestavné, samostatně stojící i kombinované.

Pyrolýza

Při pyrolytickém samočištění se dvířka trouby bezpečně uzamknou a vnitřek se ohřeje až na 500 ºC. Vysoká teplota spálí mastnotu, nečistoty a zbytky z pečení zachycené uvnitř trouby na popel, který se posléze snadno odstraní.

Celý proces trvá 2 až 3 hodiny a obvykle ho lze načasovat tak, aby probíhal například v noci. (sin)

Více receptů a zajímavostí na www.vseovareni.cz

Pečený pstruh na šalvěji

Co budeme potřebovat na 4 porce:
pstruh 4 kusy, šalvěj 1 snítku, cibuli červenou 100 g, pórek, kávovou lžičku soli, slunečnicový olej 50 ml, hladkou mouku 50 g, máslo jihočeské 20 g, česnek 1 stroužek

Postup přípravy:
Pstruhy důkladně opláchněte a očistěte. Nakonec je osušte a zevnitř podél páteře šetrně nařízněte až ke hřbetu. Potom zevnitř i vně osolte a do zářezu a břišního otvoru vložte lístky šalvěje potřené máslem se solí a třeným česnekem. Pstruhy lehce pomoučněte a pak pečte v oleji.

Během pozvolného pečení přikryjte pánev poklicí. Až na závěr dopečte při vyšší teplotě spolu s cibulí a pórkem. Pečené ryby na talíři potírejte máslem.

Podávejte s vařenými bramborami a jemným dresinkem z majonézy, kysané smetany, bylinek s trochou česneku nebo se šťouchanými bramborami s pórkem a cibulí.

Vyzkoušejte také:


Pečený čaj



Pečený bramborák

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.