VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: několik skvělých jídel z brambor, vyzkoušejte

Receptů z brambor není nikdy dost, a tak vám po čase opět přinášíme několik originálních tipů. Třeba díky nim zjistíte, že hranolky, ameriky, krokety a chipsy nejsou tím nejlepším, co se dá z brambor připravit.

11.2.2014
SDÍLEJ:

Bramborové placičky se špenátemFoto: vseovareni.cz

Ovšem naši předci by vám zřejmě řekli, že nejlepší jsou brambory jen tak.

Nejběžnější přípravou totiž odjakživa bylo vaření brambor ve slupce nebo pečení v ohni. Uvařené se pak na stole loupaly, solily a zapíjely mlékem nebo podmáslím.

V jednoduchosti je síla

Když se na však na loupané brambory přidala cibulová jíška, říkalo se jim zajíšené.

V mnoha oblastech Čech a Moravy se jedly brambory s tzv. přibírkou. To znamenalo nabrat si na lžíci brambory a k nim přibrat polévku z kyselého mléka nebo podmáslí.

Dále se jedly brambory mačkané či šťouchané a oblíbená lepenice (brambory s kysaným zelím a cibulkou), nebo brambory omaštěné škvarky.

Když naše prababičky zjistily, že se z brambor dá vytvořit velmi kompaktní těsto, začaly z něj připravovat šišky, které ihned omastily, aby se neslepily a sypaly je cukrem a mákem, tvarohem, pracharandou (rozemletými sušenými hruškami), perníkem, polévaly rozvařenými povidly nebo pokapávaly medem, případně se jedly naslano podobně jako vařené brambory - omaštěné škvarky a smíchané se zelím nebo kapustou.

VYZKOUŠEJTE

Bramborové placičky se špenátem

Bramborové placičky se špenátem

Bramborové koblížky s parmazánem

Bramborové koblížky s parmazánem

Pečeně s lyonskými bramborami

PEČENĚ S LYONSKÝMI BRAMBORAMI

Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem

Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem

Bramborové šišky s perníkem

Bramborové šišky s perníkem

Knedlíky jako samostatný pokrm

Vzácněji se z těsta vařily knedlíky, které se však nepodávaly k masu jako nyní, ale byly samostatným pokrmem.

Mastily se sádlem se smaženou cibulkou, restovanou slaninou, nebo škvarky a jedlo se k nim zelí sladké i kysané.

Připravovaly se také chlupaté knedlíky ze syrových brambor, které se podávaly jako samostatné jídlo se zelím nebo omáčkou, nejčastěji houbovou, křenovou nebo česnekovou. Sypaly se ale i mákem nebo jen omastily sádlem.

VYZKOUŠEJTE

Bramborové rösti

Bramborové rösti

Anglické brambory

Anglické brambory

Zapečené brambory po staročesku

Zapečené brambory po staročesku

Salát s tuňákem a pečenými bramborami

Salát s tuňákem a pečenými bramborami

Řecké olivové brambory

Řecké olivové brambory

Placky a kaše

Nesmíme zapomenout na placky.

Pekly se na plotně i v troubě z těsta, které tvořily jen vařené brambory, hrubá mouka a vejce, ochucené pouze solí a kmínem.

Tyto jednoduché placky jsou prý na Vysočině dodnes natolik oblíbené, že se přikusují i ke kávě!

A co teprve brambové kaše!

Vařily se nejčastěji dva druhy - hedvábná byla s mlékem, jak ji známe i dnes a pak kaše nastavovaná krupkami nebo jáhlami. Ta se mastila sádlem s cibulkou nebo polévala povidly.

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

11.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Životní pojištění, ilustrační foto

Pojištění pracovní neschopnosti může vytrhnout trn z paty

Pětatřicetiletý Tomáš Janíček je nejstarším hráčem v kádru zlínských fotbalistů, se kterými si na podzim zahrál nejen českou nejvyšší soutěž, ale také MOL Cup a především základní skupinu Evropské ligy. Foto: Deník/Jiří Kopáč a Dalibor Michalčík
2

Jít na kávu? Já preferuji odpočinek v pekle, tvrdí fotbalista Janíček

Vítězí pohodlnost? MHD jezdí jen více než třetina obyvatel

Bezplatné připojení k internetu, klimatizace, přeprava kol, SMS jízdenky a stále modernější vozový park. To jsou benefity, které mají motivovat lidi ve Zlíně, aby nechali při cestě do práce svá auta doma a přestoupili do městské dopravy.

Kohák se klouzal a farář žehnal raketám: Prohlédněte si nejlepší videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 9. až 10. prosince 2017.

Design Market nabídl mechové náhrdelníky i malované longboardy

Ve výstavu obdivuhodné lidské zručnosti a kreativity se při příležitosti čtvrtého ročníku Zlín Design Marketu proměnila všechna patra zlínského zámku.

Vánoce ještě nezačaly a už hořel stromek. Manželé se při hašení popálili

Přes všechna nabádání hasičů k opatrnosti při manipulaci s vánočními dekoracemi a zábavní pyrotechnikou, na sebe první případ požáru nenechal dlouho čekat.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT