Nastoupil na tříletý učební obor sladovník vLitovli, po druhém ročníku vtomto oboru pokračoval na Střední průmyslové škole potravinářské vPraze. „Jinak jsem mimochodem pivo do osmnácti let vůbec nepil. Teprve až vučení jsme ho začali chutnat,“ doplnil.

Rodák zjižní Moravy od Uherského Hradiště dostal po vojně umístěnku do Severomoravských pivovarů, které jej poslaly pracovat do pivovaru ve Vsetíně. Zůstal vněm až do roku 1995, kdy jej získala při privatizaci skupina ostravských podnikatelů.

„Také ve Vsetíně vznikla skupina lidí, která po devadesátém roce chtěla pivovar koupit. Vše ale ztroskotalo na tom, že jsme nedostali úvěr. Poté, co pivovar získal nový majitel, jsem zněj po dvou měsících odešel,“ uvedl Jan Dohnal.

Pivo mu však zůstalo souzeno i nadále. Podnikal voblasti jeho prodeje a provozu restaurací, vroce 2000 pak dostal jeho syn nápad vybudovat vlastní minipivovar srestaurací. Stavět se na vsetínské Jasence začalo vlétě příštího roku, pivovar otevírali vprosinci před pěti lety. „Za poměrně dlouhou dobu třiceti let jsem se svýrobou piva skutečně sžil.

Nejvíce vždy potěší, když nám lidé pivo a jídlo pochválí, ale přijmeme i kritické hlasy. Kdyby nás jenom chválili, bylo by to podezřelé,“ řekl súsměvem.

Hlavní odbyt piva zminipivovaru, který Jan Dohnal založil a řídí společně se synem Romanem, je přímo vjeho restauraci na Jasence, dodává ale také do Olomouce, Prostějova,Zlína a dokonce do slovenského Púchova. „Odebírají od nás třeba i pivo mandlové, višňové, kávové, takové speciály,“ doplnil Dohnal.