VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sládek Jan Dohnal chutnal pivo až v učení

VSETÍN - Kpivovarství se Jan Dohnal dostal po základní škole zvůle rodičů. „Původně jsem sice chtěl na leteckou průmyslovku, ale to nebylo možné. Tak jsem se dal na sladovníka,“ vzpomíná sládek a spolumajitel minipivovaru Valášek, který sídlí na začátku vsetínského údolí Jasenka.

8.6.2007
SDÍLEJ:

Sládek Jan Dohnal Foto: DENÍK/Jan Patkoš

Nastoupil na tříletý učební obor sladovník vLitovli, po druhém ročníku vtomto oboru pokračoval na Střední průmyslové škole potravinářské vPraze. „Jinak jsem mimochodem pivo do osmnácti let vůbec nepil. Teprve až vučení jsme ho začali chutnat,“ doplnil.

Rodák zjižní Moravy od Uherského Hradiště dostal po vojně umístěnku do Severomoravských pivovarů, které jej poslaly pracovat do pivovaru ve Vsetíně. Zůstal vněm až do roku 1995, kdy jej získala při privatizaci skupina ostravských podnikatelů.

„Také ve Vsetíně vznikla skupina lidí, která po devadesátém roce chtěla pivovar koupit. Vše ale ztroskotalo na tom, že jsme nedostali úvěr. Poté, co pivovar získal nový majitel, jsem zněj po dvou měsících odešel,“ uvedl Jan Dohnal.

Pivo mu však zůstalo souzeno i nadále. Podnikal voblasti jeho prodeje a provozu restaurací, vroce 2000 pak dostal jeho syn nápad vybudovat vlastní minipivovar srestaurací. Stavět se na vsetínské Jasence začalo vlétě příštího roku, pivovar otevírali vprosinci před pěti lety. „Za poměrně dlouhou dobu třiceti let jsem se svýrobou piva skutečně sžil.

Nejvíce vždy potěší, když nám lidé pivo a jídlo pochválí, ale přijmeme i kritické hlasy. Kdyby nás jenom chválili, bylo by to podezřelé,“ řekl súsměvem.

Hlavní odbyt piva zminipivovaru, který Jan Dohnal založil a řídí společně se synem Romanem, je přímo vjeho restauraci na Jasence, dodává ale také do Olomouce, Prostějova,Zlína a dokonce do slovenského Púchova. „Odebírají od nás třeba i pivo mandlové, višňové, kávové, takové speciály,“ doplnil Dohnal.

8.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 19 000 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z papíru Operátoři knihařských strojů a zařízení. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Náplň práce: obsluha skládacího stroje, stroje na výrobu desek, časopisecké a knižní linky., Požadavky: dobrá prac. morálka, zodpovědnost, pečlivost, vyučen v polygraf. nebo strojír. oboru výhodou., Benefity: odborné vzdělávání, přísp. na stravování.. Pracoviště: Graspo cz, a. s. - sídlo, Pod Šternberkem, č.p. 324, 763 02 Zlín 4. Informace: Lubor Kaluža, . Zdravotnictví - Zdravotnictví Lékař 29 000 Kč Lékaři bez atestace (v oborech praktického lékařství) Lékaři absolventi. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce na oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny., Podmínkou je způsobilost k výkonu povolání podle zákona 95/2004 Sb. , Ukončený specializační kmen výhodnou. , , Výhody: příspěvek na stravování, možnost ubytování, příspěvek na ubytování a další benefity. Pracoviště: Krajská nemocnice t. bati, a. s. - sídlo, Havlíčkovo nábřeží, č.p. 600, 760 01 Zlín 1. Informace: Hana Polášková, +420 577 552 526,703 464 458. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 14 500 Kč Pomocní kuchaři Pomocný kuchař (pomocná kuchařka). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce krátký - dlouhý týden, včetně víkendů.. Pracoviště: "hvězda z.ú." - středisko dům služeb seniorům, Zarámí, č.p. 4077, 760 01 Zlín 1. Informace: David Zdráhal, +420 724 579 385. Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 14 000 Kč Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) Vedoucí výdejny stravy. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:příprava a servírování snídaní,odpoledních svačin, obědů + výdej odpoledních svačin, ohřev a výdej večeře, úklid a dezinfekce kuchyně, objednávání pečiva, přejímání zboží do kuchyně., Požadavky: spolehlivý, empatický, společenský.. Pracoviště: Luhačovická, o. p. s. - pozlovice, Antonína Václavíka, č.p. 369, 763 26 Luhačovice. Informace: Eva Tichá, +420 571 892 326.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Muž bez řidičáku a s téměř pěti promile v dechu narazil ve Vizovicích do aut a sloupů u domů.
4

Muž bez řidičáku a s pěti promile narazil ve Vizovicích do aut a sloupů u domů

Kabelkový veletrh. Ilustrační foto.

Kabelkový veletrh v Otrokovicích je už dnes

Klec na medvěda je připravená v Oznici, odborníci rozhodnou, kam ji umístit

Půl tuny vážící železná klec určená k odchytu potulného medvěda, který v posledních dnech působí nemalé škody chovatelům na Valašsku, je připravená v Oznici. Do obce ji ze Slovenska z oblasti Malé Fatry přivezl starosta obce Martin Gerža spolu s ochránci přírody v úterý večer.

Známe budoucího rektora UTB. Stane se jím profesor Vladimír Sedlařík

Univerzita T. Bati bude mít nového rektora. Stane se jím osmatřicetiletý profesor Vladimír Sedlařík. Bude třetím rektorem v historii univerzity.

Požár lyské Kovony a hromadná nehoda v tunelu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 15. a 16. října 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT