Podnikat začali jeho rodiče v roce 1992 a brzy otevřeli vůbec první vinotéku ve Zlíně. Pro jeho otce to byl původně jen koníček, ale v roce 1994 složil someliérské zkoušky. Oba své syny pak nechal vystudovat vinařství. „Studoval jsem, stejně jako můj bratr Radek, zpracování zahradnických produktů na lednické fakultě brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity. Už za dob studia jsme oba pracovali v rodinné firmě,“ podotkl Pšeja.
V roce 2000 otevřela firma svou druhou vinotéku, a to ve Fryštáku. „V současnosti provozujeme řetězec dvaceti vinoték po celé Moravě,“ počítal Pšeja.
Jejich obchody nabízejí sudové i lahvové víno. „Na běžné pití si lidé kupují kvalitní sudové víno, které je základem každé vinotéky. Láhvová vína s přívlastkem nejsou jen pro náročnější zákazníky. Prodávají se často jako dárek,“ poznamenal Pšeja. Velkoobchodní část rodinné firmy nabízí asi tři a půl tisíce položek vín, každá prodejna asi do pěti set vín. Devadesát procent sudového vína nabízeného firmou VIP Pšeja pochází z Moravy. A protože podle podnikatele není Morava soběstačná v červených vínech, dováží část moku z Argentiny, Chile nebo Austrálie.
Všechna nabízená vína, moravská nebo dovážená, procházejí pečlivou selekcí. A to jak doma při takzvaných rodinných radách, tak i na koštech pořádaných už pátým rokem pro veřejnost a obchodní partnery.
Roman Pšeja s rodinou samozřejmě plánuje další expanzi firmy. Více se zaměřují na špičkovou gastronomii, kde se snaží i díky klimatizovaným skříním docílit ideálního snoubení vín a pokrmů. „Nabízíme ale i možnost uchování vín ve stálé teplotě našich archivních boxů v Napajedlích. Naším cílem je také vytvoření internetového obchodu a vzdělávací zájezdy pro veřejnost s exkurzemi do jednotlivých vinařských společností,“ uzavřel podnikatel.