VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 22 000 Kč Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obsluha CNC stroje - obráběcí centrum - frézování. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky: vyučení v oboru výhodou, obsluha obráběcího centra - frézování.Zaškolení bude provedeno.Pozn.: zájemci mohou tel.volat od 8:00 - 18:00 hod.. Pracoviště: Mb kovo s.r.o., 763 24 Vlachovice. Informace: Ing. Maček Stanislav, +420 603 506 539. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 500 Kč Uklízeči a pomocníci Pokojská / uklizeči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní doba: 8-mi hodinové směny (6:00-14:30), Náplň práce: úklid společných prostor (jídelna, schody, wc) a wellness centra, vysávání pokojů a centrálních chodeb, převlékání a stlaní lůžek, vynášení odpadkových košů, umývání koupelen a toalet, umývání oken., Požadavky: zodpovědný aktivní přístup k práci, samostatnost, spolehlivost a pečlivost, Výhody: možnost ubytování v blízkosti pracoviště, stravování v místě za zvýhodněnou cenu (30 Kč), po zapracování platový růst, pracovní oblečení, příjemné pracovní prostředí, přátelský kolektiv, využití anglického jazyka. Pracoviště: Hotel ambra s.r.o. - luhačovice, Solné, č.p. 1055, 763 26 Luhačovice. Informace: Ing. Anna Návojová, +420 778 485 223. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč Pomocní pracovníci v oblasti těžby a stavebnictví POmocná síla na stavbě. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Práce na stavbě, Osobní návštěva 8-16 hod.. Pracoviště: A.m.o. invest, s.r.o., Sokolovská, č.p. 1154, 763 02 Zlín 4. Informace: Otépka, +420 604 370 894. Řemeslné práce - Řemeslné práce Ostatní řemeslní pracovníci a 15 000 Kč Obsluha strojů na výrobu obuvi šička obuvi. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hlavní náplň práce: šití svršků obuvi., , Požadujeme: , - zkušenosti se šitím (nemusí se jednat o šití obuvi), - aktivní a zodpovědný přístup k práci, spolehlivost., , Nabízíme:, - zaměstnání ve stabilní a perspektivní společnosti, - práci v jednosměnném provozu (směny pondělí až pátek), možnost zkráceného pracovního úvazku, - prémie, odměny, - dotované stravování v podnikové jídelně, - zdravotní volno (sick days), - nástup ihned nebo dle dohody.. Pracoviště: Prabos plus a.s. - slavičín - sídlo, Komenského, č.p. 9, 763 21 Slavičín. Informace: Marta Šlesingerová, +420 577 303 275.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby rektora na UTB ve Zlíně. Vladimír Sedlařík.
28

Známe budoucího rektora UTB. Stane se jím profesor Vladimír Sedlařík

Videosouhrn 15.–16. října 2018

Požár lyské Kovony a hromadná nehoda v tunelu: prohlédněte si videa dne

Kovář udržel proti Portugalsku nulu. Česká devatenáctka ve Zlíně remizovala

Česká fotbalová devatenáctka před listopadovou kvalifikací o postup na mistroství Evropy neinkasovala žádný gól. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka po jednoznačné výhře 6:0 v Kroměříži nad Černou Horou udržela nulu i proti silnému Portugalsku. Čeští mladíci na zlínské Letné uhráli s obhájci trofeje cennou bezbrankovou remízou.

Emotivní peklo na fotbale v Nedachlebicích: inzultace, divadlo, výhrůžky

Fyzické napadení asistenta rozhodčího Radima Doležala z 84. minuty zápasu 10. kola fotbalové I. A třídy mezi Nedachlebicemi a Bojkovicemi po brance na 3:2, sprosté nadávky a urážky a nakonec i potyčky hráčů s pořadateli, kteří se snažili dostat ke kabině sudích.

Zlínská policie upozorňuje na uzavřenou komunikaci mezi Březůvkami a Ludkovicemi

Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové, bude dnes kolem 15. hodiny uzavřena vozovka mezi obcemi Březůvky a Ludkovice kvůli vyproštění havarovaného domíchávače.

Srážka kamionu a osobáku u Zádveřic skončila zraněním 81letého řidiče

„Nevím přesně co se stalo, jel jsem od Vizovic, odbočoval jsem na Luhačovice a najednou se ozvala rána. Strašně jsem se lekl. Ten řidič mě asi neviděl,“ komentoval dopravní nehodu devětapadesátiletý Karel H., řidič kamionu, který se v úterý krátce po půl desáté dopoledne střetl na křižovatce nedaleko motorestu v Zádveřicích s Oplem Astra.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT