VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší frgál vyhrál koláč s ořechovou náplní od Anny Šaurové

Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

10.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival 2017. Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni. „Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil ještě makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá Anna Šaurová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Anna Šaurová – ořechový
Dagmar Dorňáková – hruškový
Dagmar Zetková – ISS Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí
Miroslava Mrkvová – tvarohový
Petra Orságová - tvarohový

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos se obě akce uskutečnily pod taktovkou šéfkuchaře rakouské michelinské restaurace Le Ciel, Toniho Mörwalda. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu,“ podotkl Toni Mörwald.

Karlovský gastrofestival navíc hostil ještě jednoho michelinského šéfkuchaře - Radka Kašpárka, jenž se návštěvníkům představil s kuchařskou show.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl čtvrtý ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Luděk Matyščák, údržbář místního Resortu Valachy, který má vaření jako hobby. „Kvalita klobás jde rok od roku nahoru. Letos jsme tu měli převážně klobásy vepřové, ale objevily se i telecí, hovězí a skopové,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. „Zvláště na prvních třech místech byly rozdíly v bodování těsné, klobásy byly opravdu vynikající. Ta vítězná zaujala mimo jiné svým tvarem na povrchu, byla krásně „hrčatá“, jak se u nás říká, taková má správná valašská klobása být. A byla i velmi dobře dochucená, všeho koření tam bylo přesně tak akorát,“ popsal Lubor Gášek.

Pětičlenná porota odborníků z oblasti gastronomie a hotelnictví v čele s šéfkuchařem gastro týmu Bidvest Tomášem Avratem vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Poté, co vzorky posoudila porota, měli možnost ochutnávat i návštěvníci. Tuto příležitost si nenechaly ujít desítky zájemců a klobásy během krátké chvíle zmizely ze stolu.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

Luděk Matyščák – vepřová klobása
Petr Valchář – vepřová klobása
David Singer (řeznictví Singer) – klobása Klasik

Autor: Redakce

10.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Čalouník 18 000 Kč

Ostatní čalouníci a příbuzní pracovníci Dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Požadavky: manuální zručnost, pečlivost, spolehlivost, Náplň práce: potahování/kašírování interiérových dílů pro automotive. Pracoviště: Tomatex otrokovice, a. s. - sídlo, tř. Tomáše Bati, č.p. 1678, 765 02 Otrokovice 2. Informace: Utinková Kristýna, +420 727 901 113.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Obkladač 15 000 Kč

Obkladači Obkladači. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce bude dle zakázek, na území celé ČR.. Pracoviště: Revkom, s. r. o. - zlín, 760 01 Zlín 1. Informace: Aleš Běhula, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 22 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidiči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: rozvoz zboží dodávkou, Požadavky: řidičák skupina B, časová flexibilita, Výhody: roční prémie. Pracoviště: Tanetgastro s.r.o. - lukov, Průmyslová, č.p. 534, 763 17 Lukov u Zlína. Informace: Aneta Judasová, +420 775 586 565.

Informační technologie - Informační technologie Programátor 35 000 Kč

Vývojáři softwaru Programátor junior/absolvent. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Hledáme začínající programátory s alespoň základní znalostí programování v jazycích Java, Javascript, C# nebo C. Nabízíme práci na jednoduchých projektech s dostatečným prostorem pro nastudování všech potřebných technologií a nástrojů a příjemné pracovní prostředí v Luhačovicích nebo ve Zlíně v moderní budově fakulty informatiky. Pozice je vhodná zejména pro čerstvé absolventy informatiky na VŠ.. Pracoviště: Microton, s. r. o. - lužné - sídlo, Lužné, č.p. 995, 763 26 Luhačovice. Informace: Milan Šustek, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ševci začnou novou sezonu doma proti Mladé Boleslavi, Slovácko jede na Bohemku

Ruská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
11

Krásná žena z Orientu, Ruska či Uruguaye? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny A

Nejvyšší fotbalová liga má nového partnera. Fortunu. Logo rozpoutá debaty

Marné hledání dlouhodobého partnera skončilo. Nejvyšší fotbalová liga má po letech silného partnera, se kterým se spojí na několik let dopředu: sázkovou kancelář Fortuna. Ta patří finanční skupině Penta, pod kterou spadá i vydavatelství VLM.

Dvě nuly pod Hradem a strašidelná perníková ruina: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 19. června 2018.

Trenérský rekordman či největší karetní hříšníci. Nabízíme fakta o MS v Rusku

Boje v základních skupinách fotbalového mistrovství světa v Rusku jsou v plném proudu, v akci se už stihly představit desítky světových hvězd. Šampionát je vrcholnou událostí, kterou sleduje takřka celý svět. Přečtěte si největší zajímavosti o tomto mimořádném sportovním svátku. 

Jsou to Moraváci. Ve Zlíně to bude dobré, věří stoper Buchta

Má za sebou velmi smutné jaro. Nejprve ligu opustila brněnská Zbrojovka, kde strávil většinu kariéry, v posledním kole pak sestoupila i Vysočina Jihlava, ve které hostoval z pražských Bohemians 1905. Stoper Petr Buchta ale druhou ligu hrát v nadcházející sezoně nebude.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT