VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší frgál vyhrál koláč s ořechovou náplní od Anny Šaurové

Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

10.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival 2017. Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni. „Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil ještě makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá Anna Šaurová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Anna Šaurová – ořechový
Dagmar Dorňáková – hruškový
Dagmar Zetková – ISS Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí
Miroslava Mrkvová – tvarohový
Petra Orságová - tvarohový

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos se obě akce uskutečnily pod taktovkou šéfkuchaře rakouské michelinské restaurace Le Ciel, Toniho Mörwalda. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu,“ podotkl Toni Mörwald.

Karlovský gastrofestival navíc hostil ještě jednoho michelinského šéfkuchaře - Radka Kašpárka, jenž se návštěvníkům představil s kuchařskou show.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl čtvrtý ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Luděk Matyščák, údržbář místního Resortu Valachy, který má vaření jako hobby. „Kvalita klobás jde rok od roku nahoru. Letos jsme tu měli převážně klobásy vepřové, ale objevily se i telecí, hovězí a skopové,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. „Zvláště na prvních třech místech byly rozdíly v bodování těsné, klobásy byly opravdu vynikající. Ta vítězná zaujala mimo jiné svým tvarem na povrchu, byla krásně „hrčatá“, jak se u nás říká, taková má správná valašská klobása být. A byla i velmi dobře dochucená, všeho koření tam bylo přesně tak akorát,“ popsal Lubor Gášek.

Pětičlenná porota odborníků z oblasti gastronomie a hotelnictví v čele s šéfkuchařem gastro týmu Bidvest Tomášem Avratem vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Poté, co vzorky posoudila porota, měli možnost ochutnávat i návštěvníci. Tuto příležitost si nenechaly ujít desítky zájemců a klobásy během krátké chvíle zmizely ze stolu.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

Luděk Matyščák – vepřová klobása
Petr Valchář – vepřová klobása
David Singer (řeznictví Singer) – klobása Klasik

Autor: Redakce

10.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní15 000 Kč

Účetní všeobecní Účetní. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SWS a.s. patří podle sdružení Czech Top100 mezi 100 nejvýznamnějších firem České republiky. Zaměstnáváme 250 kvalifikovaných pracovníků a jsme jedním z největších IT distributorů na českém trhu, na kterém působíme již 25 let., , Nabízíme zázemí stabilní prosperující firmy, motivující finanční ohodnocení, profesní rozvoj a vzdělávání formou školení, prostor k uplatnění svých nápadů a znalostí, příjemné neformální pracovní prostředí, zaměstnannecké výhody (jazykové kurzy, stravenky, Cafaterie, sick days atd.), , Jaká bude vaše pracovní náplň?, - zpracování faktur, účetních dokladů a jejich účtování, - odpovědnost za správné vedení účetnictví, - kontrola zpracovávání účetních operací, - příprava podkladů pro audit a daňová přiznání, , Jaké vzdělání, znalosti a dovednosti byste měli mít?, - SŠ nebo VŠ vzdělání ekonomického směru (obor finance a účetnictví), - znalost problematiky účetnictví a daní, - znalost práce na PC, - znalost AJ výhodou, - praxi na pozici samostatné účetní výhodou, - otevřenost novým pracovním výzvám, - výhodou proaktivní přístup a komunikativnost, - zodpovědnost, organizovanost, samostatnost, , Místo výkonu práce: Slušovice. Pracoviště: Sws a. s. - březová, 763 15 Slušovice. Informace: Mgr. Petr Šich, +420 577 640 307.

2475 - Technici a asistenti pro obsluhu lékařských20 000 Kč

Technici a asistenti pro obsluhu lékařských zařízení Technici lékařských přístrojů. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: SŠ, VŠ technického zaměření, odborná způsobilost v elektrotechnice dle vyhlášky 50/1978 Sb. (alespoň §6), znalost AJ podmínkou, všeobecný technický přehled a zájem o techniku, zájem o medicínu, analytické schopnosti, schopnost kreativně řešit problémy, spolehlivost, komunikativnost, samostatnost, zodpovědný a proaktivní přístup, Řidičský průkaz skupiny B, časová flexibilita, praxe na podobné pozici výhodou., Náplň práce: uživatelská údržba a zajištění drobných oprav lék. přístrojů (LP), administrativa spojená s provozem LP (objednávky servisu, správa dokumentace,…), tech. podpora zdravotnického personálu , Výhody: práce na plný pracovní úvazek v nadstandardním prostředí špičkově vybaveného pracoviště, erudici od renomovaných specialistů, zaměstnanecké benefity, dobré platové podmínky. Pracoviště: Gemini oční klinika a.s. - zlín - příluky, U Gemini, č.p. 360, 760 01 Zlín 1. Informace: Eva Hudcová, .

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka16 000 Kč

Sekretáři (všeobecní) Asistenti vedoucího stavební výroby. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: SŠ stavební. Vhodné pro absolventy, praxe není podmínkou. Vhodné i pro ženy po MD. ŘP skupiny B. Nástup po dohodě. Zájemci zasílejte životopis a motivační dopis na e-mail: info@4idea.cz.. Pracoviště: 4idea, družstvo, Budovatelská, č.p. 4821, 760 05 Zlín 5. Informace: Vrba, +420 731 657 052.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu15 500 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: úsv. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní doba: 12-ti hodinové směny (6:00-18:00 ranní / 18:00-6:00 noční), Náplň práce: práce na PC, aktivní komunikace s klienty (telefon, e-mail, osobně), vítání a péče o hosty, příjem, přepojování a vyřizování telefonátů a e-mailová komunikace, rezervování pobytů a jejich vyúčtování, příjem hotovosti za služby., Požadavky: Velmi dobré vyjadřovací schopnosti, zodpovědný přístup, samostatnost, spolehlivost a pečlivost, vstřícnost, rychlost, aktivní znalost anglického jazyka slovem i písmem, reprezentativní vzhled, znalost MS Office (Outlook, Powerpoint, Excel, Word), Výhody: možnost ubytování v blízkosti pracoviště, stravování v místě za zvýhodněnou cenu (30 Kč), po zapracování platový růst, pracovní oblečení, příjemné pracovní prostředí, přátelský kolektiv, využití anglického jazyka, zaměstnanecké benefity (zvýhodněné wellness, atd.). Pracoviště: Hotel ambra s.r.o. - luhačovice, Solné, č.p. 1055, 763 26 Luhačovice. Informace: Anna Běťáková, +420 778 485 223.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – čtvrtek 22. února 2018

Opařené dítě, Štěpánkova nová role a marné skandování bělehradských: videa dne

Klára Křížová
4

Klára Křížová: Na mámu jsem byla vždycky pyšná a vážila si jejího úspěchu

Africký mor se rozšířil na dalších 17 území. Porážka platí i pro ně

Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj rozšiřuje zamořenou oblast Zlínska africkým morem o dalších 17 katastrů.

Berani bez Veselého a Bukartse v přípravě jasně podlehli Soči

Bez zraněného kapitána Ondřeje Veselého a lotyšského střelce Robertse Bukartse (dostal volno) podlehli hokejisté Aukro Berani Zlín ruské Soči 0:5.

Zemřela Sonja Baťová. "Byla to výjimečná žena"

Zemřela Sonja Baťová, manželka po Tomáši Baťovi juniorovi. Ve věku nedožitých 92 let skonala v nemocnici v kanadském Torontu v noci z úterý na středu. Deník o tom informoval rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha.

V Německu jde každý do šance po hlavě, tvrdí házenkář Doležel

ROZHOVOR / Hildesheim je historické město v severním Německu, které leží asi třicet kilometrů od Hannoveru.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT