V současné době, kdy převládá snaha o maximální úsporu energie na vytápění bytových, občanských i průmyslových staveb, jsou kontaktní zateplovací systémy velmi často používaná řešení obvodových plášťů staveb. Vnější kontaktní zateplovací systém se též nazývá jako vnější tepelně izolační kompozitní systém nebo zkratkou ETICS (External thermal insulatio composite systems). Jedná se o stavební výrobek, který byl původně vyvinutý hlavně k dodatečnému zateplení obvodových plášťů stávajících staveb. Dnes je běžně projektanty navrhovaný a používaný i v konstrukcích obvodových plášťů novostaveb. Vnější kontaktní zateplovací systém ETICS je ucelená sestava složek skládající se z lepicí hmoty, tepelného izolantu, kotevních prvků, základní vrstvy (stěrková hmota vyztužená skleněnou síťovinou, takzvaná perlinka) a povrchové úpravy včetně podkladního nátěru.

Čím izolaci nalepit a stěrkovat?

K lepení izolantů jsou nejpoužívanější cementová lepidla. Při dnešních realizacích ETICS jsou nejpoužívanější výrobky takzvané „2v1 materiály" k lepení izolačních materiálů a zároveň se využívají při stěrkování základní vrstvy.

„Jedním z novějších způsobů je lepení polyuretanovou pěnou, ovšem při využití této technologie je velká náročnost na rovinnost podkladu a z tohoto důvodu nelze vždy lepení na pěnu využít," vysvětlil výrobkový specialista na fasádní systémy ze společnosti TRADIX Petr Husařík.

Ukotvení izolace

Nezbytnou součástí technologického postupu je kotvení izolantu. Provádí se talířovými hmoždinkami s plastovým nebo kovovým trnem. Na trhu je na výběr velké množství typů a provedení těchto hmoždinek. „Při výběru je nutné zvážit, do jakého materiálu kotvíme, jaký typ izolantu v zateplovacím systému použijeme. Poté, co vybereme vhodný typ, je nutné zvolit i správnou délku. Neméně důležitou součástí je správný počet hmoždinek na metr čtvereční. Proto je vhodné výběr vhodné hmoždinky zkonzultovat s odborníkem," doporučuje Husařík.

Nejvíce diskutovanou součásti kontaktního zateplovacího systému je tepelný izolant zateplovacího systému. Nejrozšířenějším a nejběžnějším tepelným izolantem v ETICS je expandovaný polystyren, o kterém byl celý čtvrtý díl stavebního rádce.

Dalším velmi rozšířeným izolantem jsou minerální izolace na bázi kamenné vlny. V zateplovacích systémech jsou používány především tzv. lamely s kolmou orientací vláken, které se lepí celoplošně. Mají pevnost v tahu kolmo k rovině desky, a proto jsou vhodné i pro použití v ETICS s těžkými povrchy, jako jsou obkladové pásky, břizolitové omítky a další. Další variantou jsou desky s podélnou orientací vláken, které není nutné lepit celoplošně. Tyto desky ale nejsou vhodné pro těžké povrchové úpravy kvůli nízké pevnosti v tahu kolmo k rovině desky.

Síťovina

Při stěrkování se do první vrstvy zatláčí síťovina. Je to z důvodu vyztužení stěrky, protože právě tato část zateplovacího systému přenáší všechna pnutí, která tam probíhají v závislosti na výkyvu teplot působících na zateplení. Nejpoužívanějším typem síťoviny je tkanina VERTEX R 117. Povrchová úprava dohromady se základní vrstvou vytváří vnější souvrství, které chrání fasádu před působením povětrnosti a zajišťuje jeho mechanickou odolnost a požadovanou životnost.

Další funkce povrchové vrstvy zateplovacího systému omítky je funkce estetická. Její barevnost, struktura, členění je specializací především architektů.(poh)

Vítěz soutěže seriálu:

Výhercem elektrického vrtacího a bouracího kladiva, které věnovala společnost Madal Bal, dodavatel elektrického ručního nářadí, se stává Miroslav Stodůlka z Přerova.

Související články

Bezúdržbové střešní okno – spojení dřeva a polyuretanu

Izolace pro kontaktní zateplení fasády

Zdicí systém

Využití samolepících asfaltových pásů na stavbách

Tvárnice ztraceného bednění - pero-drážka