„Koláč pečeme z hutného těsta, které namotáváme na dřevěný válec, na němž ho zhruba dvacet minut opékáme v peci,“ líčí výrobce Ondřej Hladký.

Pekařství, odkud valašský trdelník míří ke spotřebitelům, se nachází ve Vidči. „Návod na výrobu se v naší rodině dědil z generace na generaci,“ říká sedmačtyřicetiletý muž, který vystudoval střední odbornou školu železniční.

Dokázal se ale dobře uplatnit i v novém oboru. Hned po revoluci začal podnikat, nápad využít rodinný recept k založení živnosti dostal ale teprve nedávno. „Došlo mi až před šesti lety, že když už chci lidem něco prodávat, proč jim nenabídnu originální koláč, který nikdo nevyrábí,“ vzpomíná.

Trdelník pochází z Rumunska. Do Beskyd se dostal společně s přistěhovalci někdy kolem 17. století. Na talíři ho lidé neměli často, pekl se jen pro slavnostní příležitosti. To proto, že je jeho výroba složitá a časově náročná. „Ze začátku jsme nevěděli, jestli se chytneme, ale riskli jsme to. Bez odvahy podnikat nejde,“ vysvětluje Hladký.

Měl štěstí. Na trhu zabodoval okamžitě. Trdelník prostě chuti lidí zalahodil. „Nejprve ho kupovali proto, že to bylo něco nového. A teď proto, že si ho oblíbili,“ líčí pekař.

Koláč vyrábí v šesti druzích: skořicový, kokosový, karamelový, povidlový, ořechový a medový. „Nejvíce vyrobíme skořicového, ten lidem chutná nejvíce. Oblíbili si ale také medový,“ usmívá se Hladký, jehož speciální koláč se honosí značkou Perla Zlínského kraje a prodává se s certifikátem Vyrobeno v Beskydech.

Trdelníky ale nevyrábí proto, aby zbohatnul. „O to přece nejde. Jsme rádi, že lidem chutnají a že se jejich výrobou dokážeme uživit,“ říká pekař, manažer a účetní v jedné osobě. V rodinné firmě musí zkrátka každý umět všechno a dělat, co je právě potřeba.

Valašský trdelník si mohou lidé koupit u speciálních stánků v celém Zlínském kraji. Pochutnat si na něm ale mohou i obyvatelé jiných regionů. To když tam firma Ondřeje Hladkého přiveze speciální koláč z Valašska na jarmark nebo pouť.

„Už mě oslovili obchodníci, kteří by trdelník dodávali do vzdálenějších míst republiky, to my ale nechceme. Jednak patří tato cukrovinka na Valašsko, jednak jsme malá rodinná firma a péct ve velkém bychom nezvládli. Prostě dodržujeme tradici, podle níž si lidé trdelník dopřávali jen zřídka,“ vysvětluje Hladký.