VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoce budou patřit pomlázce, lyžování a jehněčím specialitám

Velké Karlovice – Ukázky tradičních valašských řemesel a zvyků, ale také lyžování a gurmánské zážitky nabídnou návštěvníkům o velikonočním víkendu Velké Karlovice.

27.3.2013 AKTUALIZOVÁNO 28.3.2013
SDÍLEJ:

Velikonoční jídlo - jehněčí.Foto: DENÍK/archiv

K jarnímu období tradičně patří jehněčí speciality. Po celý velikonoční prodloužený víkend je bude nabízet restaurace hotelu Lanterna. Kuchaři připravili jehněčí vývar s bramborem a kořenovou zeleninou, pečenou jehněčí kýtu na rozmarýnu s mladým špenátem a bramborovým knedlíkem, pečené jehněčí kolínko provoněné šalvějí s konfitovaným česnekem a bramborovou kaší či pirohy s trhanými kousky jehněčího masa a špenátem podávané na brynzové omáčce.

Velikonoční jídlo - jehněčí.

Karlovický Ski areál Razula pořádá v sobotu 30. března k oficiálnímu ukončení lyžařské sezóny tradiční závod Razula Open Cup. Určen je široké veřejnosti bez ohledu na věk. „Zajímavostí je, že se ho zúčastní i český reprezentant Martin Vráblík, který letos získal 15. místo na mistrovství světa. Pro trénink na závody využíval právě i sjezdovku Razula. Martin pojede mimo soutěž a účastníci si mohou ověřit, jak jsou na tom v porovnání se závodníkem na úrovni světového poháru" láká Lubomír Sušila ze Ski areálu Razula. Obří slalom se jede na hlavní, kilometrové sjezdovce Razula. Prezence probíhá do 10 hodin, start jednotlivých kategorií je od 11:30. Vypsáno je několik věkových kategorií. Nejmenší lyžaři jedou jen jedno kolo na kratším úseku s převýšením 160 metrů. Lyžovat se bude ve Ski areálu Razula ještě i v neděli a na Velikonoční pondělí. Poté bude o dalším provozu rozhodnuto podle zájmu lyžařů.

Razula Open Cup.

V neděli 31. března se uskuteční u Karlovského muzea tradiční Velikonoční šmigrustování. Na podiu se představí Dětský taneční folklorní soubor Karlovjánek, Dětský pěvecký soubor při ZŠ Velké Karlovice, Dětská cimbálová muzika Jaloveček a Hudecká muzika Staré gatě. Pro děti budou připraveny rukodělné dílny, kde si vyzkouší malování a drátkování vajíček, zdobení perníčků nebo výrobu píšťalky a štípané holubičky. Součástí programu je i jarmark s ochutnávkou frgálů, trdelníků a medoviny. V muzeu bude zároveň otevřena výstava keramiky a květinových vazeb Radka Palána a Miroslavy Vojvodíkové.

Ve stejný den od 13 do 17 hodin chystá velikonoční program také Informační centrum Zvonice Soláň na blízké hoře Soláň. Připraveno bude pásmo v podání dětského souboru Kelčovan, beseda o velikonočním čase s hudebním doprovodem cimbálové muziky, ukázky výroby kraslic a řemesel a malé nahlédnutí do velikonočního jídelníčku.

Podvečer velikonoční neděle si mohou návštěvníci Velkých Karlovic zpestřit posezením s cimbálovou muzikou Vincúch ve Valašské hospůdce hotelu Horal. Koná se od 19 do 23 hodin, nebude chybět ochutnávka.

Velikonoční zvyky a tradice (nejen) na Valašsku

Užijte si připravené velikonoční programy ve Velkých Karlovicích – a inspirujte se dávnými zvyky našich předků. Různými pranostikami je protkán téměř celý týden před Velikonocemi. Středa se nazývala Škaredá nebo Sazometná, podle toho, že se v tu dobu vymetaly komíny. V ten den se lidé nemají škaredit a mračit, nebo jim to zůstane po celý rok.

Na Zelený čtvrtek se má snít něco zeleného, třeba špenát, kopřivy nebo zelí. Člověk pak bude zdravý a silný. Když při zvuku zvonů zacinká mincemi, bude jich mít po celý další rok dostatek.

Na Velký pátek se udržuje dávný zvyk „klepání", kdy chlapci obchází vesnice a městy s hrkači a řehtačkami a hrkáním oznamují čas modliteb místo zvonů, jež „odletěly do Říma". Na Velký pátek má voda ozdravující sílu. Hned ráno má člověk skočit do potoka, voda ho ochrání před nemocemi. V tento den se otevírá země, aby vydala poklady. Hospodyně nemají prát, říká se, že by namáčely ruce v krvi Krista.

Na Bílou sobotu, poslední postní den, se uklízí (bílí) domácnost a vrcholí přípravy na velikonoční neděli a pondělí. V tento den si lze pojistit pevné zdraví omytím obličeje vodou nebo sněhem.

Víte, že zvyk darování pentlí při pondělní pomlázce je novodobý, stejně jako nošení velkých tatarů, jež etnografové datují do meziválečného období? Na Valašsku se také dívky vyplácí březovými větvičkami, polévají se studenou vodou či voňavkou. Říká se, že po vyšlehání zůstane dívka či žena celý rok zdravá a uchová si plodnost. Podle jiných výkladů šlehání zeleným proutkem přenáší do ženy sílu a krásu probouzející se přírody.

Autor: Redakce

27.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Odrlicích působil guru Jára zhruba pět let.
10

Odháčkování na Hané. Nic bujarého, neobtěžovali, říkají sousedé guru Járy

Videosouhrn Deníku – úterý 23. ledna 2018

Pád opilce do kolejiště a Labská princezna na suchu: prohlédněte si videa dne

Teď už bolí každá porážka, smutní útočník Beranů Honejsek

ROZHOVOR/ - Byl plný emocí, bublalo to v něm. Vždyť už potřetí v sezoně gratuloval Antonín Honejsek svým kamarádům z Mladé Boleslavi Kotvanovi s Holíkem k výhře. „Když nedáme přesilovku pět na tři, nemůžeme vyhrát. To byl rozhodující okamžik,“ nechápal Honejsek počínání týmu za stavu 1:1.

AKTUALIZOVÁNO

Tradiční bída s Boleslaví. Berani důležitou bitvu nezvládli

Největší sláva se odehrála už před samotným zápasem, kdy zkušený obránce hokejistů Aukro Berani Zlín Tomáš Žižka převzal dres ke svému 1000. zápasu v nejvyšší soutěži z rukou generálního manažera klubu Martina Hostáka.

Případ guru Járy a jeho pověstného „odháčkování“ se znovu vrací na začátek

Po více než třech letech od rozsudku krajského soudu ve Zlíně se kauza Jaroslava Dobeše alias guru Járy a jeho společnice Barbory Pláškové dostala zpět před krajský senát.

NEPŘEHLÉDNĚTE! Prvňáci ze ZŠ v Jasenné a v Trnavě ve Zlínském deníku

V tištěném středečním vydání Slováckého deníku budou fotky usměvavých dětí z prvních tříd ze ZŠ v Jasenné a v Trnavě.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>