Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyhlídka představila Gurmánský kalendář pro rok 2014 i nové doprovodné akce

Velké Karlovice – Zvěřinové, jehněčí či dýňové speciality, borůvky, hřiby a lanýže v různých variacích či degustační menu oslavující tradiční valašskou gastronomii a regionální produkty – to vše nabídne návštěvníkům v rámci tradičního Gurmánského kalendáře v roce 2014 zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

15.1.2014
SDÍLEJ:

Steak z mladého býčka.Foto: DENÍK/archiv

Gurmánský kalendář pro rok 2014 zahrnuje celkem dvanáct degustačních menu, připravovaných na různá témata dle sezónně dostupných surovin. Nově jej letos doprovodí další programy.

„Vedle kvalitních surovin v gastronomii se v poslední době stává atraktivním tématem etiketa stolování, v níž se ale ne každý spolehlivě orientuje. Návštěvníkům proto letos nabídneme tématické večery Etiketa stolování s degustačním menu, které v sobě spojují degustaci pokrmů i vín s výkladem odborníka na etiketu, Alexandra Burdy ze Slezské univerzity v Opavě. Hosté se během večera dozví více o doporučeném chování v restauraci, výběru jídla i celkově vhodném způsobu komunikace, řeči těla a podobně, to vše zábavnou a nenucenou formou. Nejbližší termíny jsou vypsány na 4. duben a 30. květen," uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V lednu Vyhlídka hostům nabízí první degustační menu z letošního Gurmánského kalendáře, nazvané Zvěřina zahalená kouřem. Zahrnuje srnčí paštiku, krém z lišek s bramborovou slámou, jelení hřbet s dýňovými kapkami, kukmákem a pohankovým pyré a jako sladkou tečku domácí kaštanovou zmrzlinu ve sněhovém kabátku s višňovým želé. Menu je v nabídce až do 31. 1.

Spa hotel Lanterna, jehož je restaurace Vyhlídka součástí, se navíc letos opět zapojí do řady dalších gastronomických akcí. Vyhlídka je mj. jedním z pouhých čtyř podniků ve Zlínském kraji, které byly vybrány do Grand restaurant festivalu. Ten startuje již 15. ledna a gurmánům nabízí možnost seznámit se s gastronomií vybraných předních podniků po celé České republice formou ochutnávek degustačních porcí za speciální ceny.
Na začátku července se zde uskuteční tradiční Soutěž o nejlepší valašský sýr. Vyhlídka je také jedním z hlavních partnerů známého Karlovského gastrofestivalu. Kuchaři při něm nejen prezentují vlastní speciality, ale hostí také přední kuchaře včetně držitelů michelinské hvězdy a koná se i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál. Letošní 6. ročník je plánován na 3. – 5. října.

Spa hotel Lanterna**** Velké Karlovice se nachází ve vyhlášené turistické oblasti uprostřed CHKO Beskydy s bohatými možnostmi turistiky, cyklistiky, lyžování i relaxace. Hotel si zakládá jak na vysoké úrovni wellness služeb, tak i gastronomie s akcentem na poctivou valašskou kuchyni v moderním pojetí, regionální produkty a čerstvé, tradiční suroviny typické pro Valašsko. Loni hotel přešel na tzv. zelenou linii v nabídce snídaní. Hostům nenabízí kupovaná jednoporcová balení různých pochutin, ale vše je připravováno čerstvé a servírované v miskách. „Mícháme si sami kvalitní smetanové jogurty s lesním ovocem a cukrem, čímž jsme docílili odstranění konzervantů a umělých barviv, vyrábíme vlastní pomazánky i saláty, krájíme kvalitní máslo a podáváme domácí chléb a pečivo či frgály naší vlastní produkce," popisuje šéfkuchař Pavel Václavík. Proměnou prošla také nabídka pokrmů pro děti, z níž definitivně zmizely hranolky a kečup. V roce 2014 má v nabídce hotelu přibýt med vlastní produkce. Včelí úly byly na nedaleké louce umístěny na podzim, první med se očekává letos v létě. www.lanterna.cz

Restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna.

Restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna.

Etiketa stolování s degustačním menu

TERMÍNY: 4. 4. a 30. 5. 2014 od 18:00 hodin
ZAHRNUJE:
• Degustační menu o čtyřech chodech v zážitkové restauraci Vyhlídka
• Selekci vín snoubených k menu
• Etiketu stolování zábavnou formou – Alexandr Burda
CENA: 1 190 Kč/osoba
Hosté, kteří využijí v den akce také ubytování ve Spa hotelu Lanterna, zaplatí zvýhodněnou cenu 2 290 Kč/osoba/noc (oproti obvyklé ceně 3 040 Kč).
Alexandr Burda je vysokoškolským profesorem na Slezské univerzitě v Opavě a současně odborníkem v oblasti gastronomie, řízené degustace nápojů, činnosti sommeliéra a baristy.

Gurmánský kalendář 2014

Leden – Zvěřina zahalená kouřem
Únor – Návrat ke kořenům
Březen – Vítání jara
Duben – To nejlepší od místních farmářů
Květen – Menu z královské zeleniny
Červen – Menu z mladých býčků
Červenec – Borůvkové pokušení
Srpen – Z rybářských sítí
Září – Z houbařského košíku
Říjen – Kouzlení z dýně + Karlovský gastrofestival (3. – 5. 10.)
Listopad – Kouzlení z dýně (do 6. 11.), Husí hody (7. – 23. 11.), Tajemství černých lanýžů (od 24. 11.)
Prosinec – Tajemství z černých lanýžů

Autor: Redakce

15.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Výstava Svět kostiček v muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.
19

Krotitelé duchů, Mimoni, Star Wars či série Lego Frozen, i to je svět kostiček

Slovenský reprezentant Ján Greguš v minulosti působil v Baníku Ostrava nebo Jablonci, odkud zamířil právě do Kodaně.
5

Spoluhráči z Kodaně po losu nevěděli, kde Zlín leží, tvrdí Greguš

Stavbě přehrady předchází výkup pozemků. Cena až 6 tisíc za metr čtvereční

O tom, že se bude ve Vlachovicích budovat přehrada, věděli už naši praprarodiče. Dočká se jí v dospělosti generace našich dětí. „Klidně s tímto projektem zestárneme. Dílo takového rozsahu a výjimečné důležitosti za to stojí,“ říká starosta Vysokého Pole Josef Zicha.

Nabourala se třemi promile a ujela

Jednapadesátiletá řidička nabourala na Jižních Svazích ve Zlíně do jiného auta a ujela. V krvi měla skoro tři promile. Vozidla si všiml svědek, který zavolal na tísňovou linku policie.

Na svou matku šel nožem

Ve vazbě skončil 49letý muž ze Zlína, který měl vydírat svou 70letou matku, s níž žije ve společné domácnosti. Hrozí mu až osm let vězení.

AKTUALIZOVÁNO

Hubertova jízda? Jde to i bez lišky. Podívejte se

Patrona jezdců a lovců si připomněli o víkendu v Držkové na Zlínsku. Hubertova jízda ukončila v obci jezdeckou sezonu. „Na prvním ročníku jsme měli jenom pět koní,“ vzpomněl organizátor akce Jaroslav Šarman. Letos vyjelo z Patriot campu Držková jezdců jednou tolik. Konal se už čtvrtý ročník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení