Eva Šafránková vsadila před deseti lety na ruční výrobu pralinek

Firmu si otevřela spolu se sestrou již před deseti lety. „Nikdy předtím jsem s potravinářstvím neměla nic společného, původně jsem účetní,“ svěřila se Šafránková. S nápadem tehdy přišla její sestra, která se inspirovala v Německu. „Rok jsme sbírali finance, pak založili firmu a přijali první zaměstnance,“ popsala začátky podnikání.

Všechny figurky i pralinky připravují ručně. „Spousta lidí seměptá, proč si nekoupím nějaké stroje. Ale kdybychom měli například plničku na pralinky, tak bychom jich už nemohli nabízet čtyřicet rozdílných druhů,“ zdůvodnila majitelka, která se jezdí pravidelně inspirovat do ráje čokolády, tedy do Belgie.
Většinu náplní do bonbonů si pět současných zaměstnanců míchá také samo. Tři druhy čokolády kombinují s různými variantami náplní.

„Nejoblíbenější jsou ty klasické, jako oříškové nebo nugátové. Zkoušíme ale i netradiční možnosti jako například náplň s příchutí chilli,“ popsala cukrářka. Zkoušeli prý i sicilskou specialitu, a to obalovaný česnek v čokoládě posypaný oříšky. Várku prý bez problémů prodali. „Inspiraci získáváme všude. Sicilskou delikatesu jsem třeba zahlédla v Receptáři,“ dodala.

Kromě pralinek vznikají v čokoládové dílně také figurky. Těch mají majitelé v nabídce asi osmdesát druhů. Nejvíce jdou na odbyt dětské motivy jako medvídci, vláčky nebo auta. „Oblíbené je i například čokoládové poprsí nebo kamasutra. Lidem se úplně rozzáří oči, když to vidí a ještě si to můžou koupit,“ popsala s úsměvem Šafránková.

Výroba jedné figurky zabere asi tři čtvrtě hodiny. „Nejprve se musejí do formy ručně štětcem vymalovat čokoládou detaily. Forma se pak dá vychladit, poté se vylije a dá opět do ledničky,“ popsala majitelka. Každá figurka tak projde jejímarukamahned několikrát.

Letošní léto se v Carletti nezastavili. „Jsme teď vytížení, protože se snažíme, aby se k zákazníkům dostala čokoláda pokaždé co nejčerstvější. V těchto vedrech nemůžeme dělat zásoby,“ vysvětlila Šafránková. Dodala, že čokoláda jako taková vydrží dlouho, ale čím déle je na světle a na vzduchu, tím víc ztrácí svoji typickou chuť. „A kouzlo čokolády spočívá právě v její jedinečné chuti. Musím říct, že i po těch deseti letech nás to pořád baví a čokoláda mi stále chutná,“ uzavřela.