Přihlásit se mohou tříčlenné týmy dětí ve věku od 5 do 15 let z mateřských i základních škol a děti z dětských domovů, případně jiných organizací nebo volnočasových sdružení. Uzávěrka přihlášek do regionálních kol je 7. dubna 2017.

Zdravá svačina s příběhem

„Soutěžní disciplínou je i tentokrát příprava zdravé svačiny. Každoročně však přinášíme do soutěže inovace, a tak letos chceme děti přivést k pochopení, že jídlo bychom měli připravovat s láskou a pak si s radostí užít společné chvíle při stolování. Propojení sociálního a výživového tématu je logickým propojením klíčových aktivit Nadačního fondu Albert, který se dlouhodobě věnuje podpoře zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpoře vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin," vysvětluje novinky v projektu Eva Nepokojová, koordinátorka Zdravé 5.

Odborná porota bude hodnotit nejen složení pokrmu a lákavý vzhled, ale i myšlenku, jak týmy naloží se soutěžně připraveným pohoštěním. Hodnota pokrmu pro 4 osoby by se měla pohybovat kolem 100 korun. Nákup surovin v této hodnotě pro jeden tým jako každoročně nahradí školám zasláním nákupní poukázky do prodejny Albert. Soutěžící mají za úkol navrhnout, komu připravené pohoštění darují a udělají mu tak radost. „Mohou to být osamělá paní ze sousedství, babičky a dědečkové v domově důchodců, paní učitelky, kuchařky ze školní jídelny, dlouhodobě nemocný spolužák, ale i rodiče a podobně," doplňuje Eva Nepokojová.

Rozhoduje také originalita

Do kuchařské soutěže Coolinaření se Zdravou 5 se mohou zapojit tříčlenné týmy ve 4 soutěžních kategoriích. Soutěžní disciplínou je zdravý pokrm studené nebo teplé kuchyně vhodný jako svačina. Recept společně s fotografiemi z přípravy a předání pohoštění včetně obhajoby výběru obdarovaného přihlásí každý tým prostřednictvím webu www.zdrava5.cz do 7. dubna 2017. Odborná porota bude hodnotit nejen složení pokrmu a jeho lákavý vzhled, ale i zajímavý celkový koncept přihlášky splňující kritéria soutěže.

Porota soutěže vybere do celostátního finále 5 nejlepších týmů z každé kategorie z celé České republiky. Finále se uskuteční v polovině května v Praze a bude plné překvapení. Na výherce čeká i letos speciální zážitková odměna!

Nadační fond Albert poskytuje školám všechny své projekty zdarma. Více o pravidlech a termínech soutěže naleznete na www.zdrava5.cz.

Nadační fond Albert zastřešuje charitativní aktivity značky Albert. Od roku 2004 provozuje značka Albert celorepublikový vzdělávací program zaměřený na správnou výživu Zdravá 5. Je určený pro děti a jejich rodiče a hravou formou přibližuje zásady zdravého stravování. Kromě podpory zdravého stravování a životního stylu v rámci programu Zdravá 5 se věnuje i sociální oblasti. Cílem aktivit v sociální oblasti je zvýšení příležitostí na plnohodnotný samostatný život u dětí a mladistvých v rizikových rodinách a v různých formách náhradní výchovy. Jedná se zejména o projekty, které se zaměřují na oblast prevence, vzdělávání a rozvoje potenciálu dětí. Tím se zvyšuje jejich šance uplatnit se v běžném životě.
Více informací naleznete na www.nadacnifondalbert.cz a www.zdrava5.cz.