Neřízené detonace se ozvaly z muničního areálu ve Vrběticích v noci i během dne

„Pyrotechnici jsou na místě a výbuchy jsou ojedinělé. Poslední byl zhruba v deset hodin dopoledne a je to ta munice, která byla vyhozena v rámci toho druhého objektu, toho druhého výbuchu. Toto bude ještě pokračovat nějakou dobu," uvedl Chovanec.

Munice podle něj vybuchuje především proto, že je poškozená. Pyrotechnici v místě našli části munice a budou se nyní rozhodovat, jestli ji zlikvidují na místě, nebo ji odvezou. Veřejnost bude podle ministra vnitra včas informována. Další evakuace se podle Chovance zatím nechystá.

Aktuální situací okolo Vrbětic se zabývalo i krajské zastupitelstvo. Zastupitelé se především dohadovali, zda kraj, respektive hejtman Stanislav Mišák, postupoval správně, když nevyhlásil stav nebezpečí. Před zastupiteli vystoupil i starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák. Ten se hejtmana zastal.

„Situace se po zapojení hejtmana rázně posunula. Chci mu poděkovat. Jsem přesvědčený, že nás do této situace dostalo ministerstvo obrany," promluvil k zastupitelům Hověžák.

Podle hejtmana Stanislava Mišáka je snaha hodit problém na kraj zbytečné plýtvání energií. „Je mi vyčítáno, že jsem málo vidět. Ale to není o počtu fotek, nebo o tom, jestli se policii při jejich práci motám pod nohama," odmítl kritiku hejtman.

Také zopakoval, že si za svým rozhodnutím nevyhlásit stav nebezpečí stojí a obhájí si ho.

Podle Petra Gazdíka, místopředsedy Poslanecké sněmovny, vznikl problém už někdy v roce 2006, kdy z areálu odešla armáda a ten přešel pod státní podniky zřizované ministerstvem obrany.

„Začaly areál pronajímat soukromým firmám, ale areál byl nadále veden jako armádní a už tomu neodpovídal. Organizace zřizované ministerstvem obrany evidentně selhaly. Měly areál rekolaudovat," vyjádřil se Gazdík pro ČT24.

Upozornil také na nedostatečnou informovanost v místě neštěstí.

„Nejhorší je, když vám sviští za humny rakety a něco tam bouchá a vy nevíte, jestli můžete, nebo nemůžete poslat děti do školy. Když na jedné straně na kraji obce stojí pekař a nechtějí ho pustit a na druhé straně chodí děti normálně do školy. A starosta neví, protože ho nikdo neinformuje. To je největší problém – neinformovanost a chaos. A z tohohle bychom se měli poučit," dodává Gazdík.

Z nových, konkrétních informací na zastupitelstvu na kraji zaznělo, že Zlínský kraj počítá v zimě pro oblast Slavičínska se speciálním režimem údržby silnic.

„Silnice v této oblasti budeme udržovat ve zvláštním režimu, to znamená chemicky. Oblast musí být dobře dostupná," uvedl Jaroslav Kučera, krajský radní pro oblast dopravy.

Podle něj už také existují návrhy tras pro odvoz munice. „Jsou tři varianty. Pochopitelně se jedná o neveřejnou informaci," poznamenal radní.