19:00 Konec ON-LINE zpravodajství, děkujeme za pozornost

Požár 103. budovy zlínského Svitu mají hasiči pod kontrolou, jeho likvidace potrvá až několik dnů. Budova je pod kontrolou statika, stále není vyloučeno, že by se mohla zřítit. Hasiči i hygienici také kontrolují kouř, v němž do ovzduší unikají zplodiny z hořící elektroniky, tedy z plastů, speciálních kovů a papíru.

„Nebyly buďto naměřeny žádné škodlivé koncentrace nebo pouze stopové prvky, které nejsou ohrožující na životě a zdraví občanů," doplnil mluvčí krajských hasičů. Potvrdila to i ředitelka krajské hygienické stanice Dana Šviráková.  Magistrát přesto lidem doporučuje, aby preventivně nevětrali. 

17.15

Požár v areálu mají hasiči pod kontrolou. „I z termokamer je patrné, že teplota klesá a je předpoklad, že ohně bude ubývat. Na místě zůstane celou noc osmdesát hasičů a policistů. Nepřetržitě bude zasedat i Krizový štáb obce s rozšířenou působností," sdělil náměstek primátora Ondřej Běták, člen krizového štábu.

Přes celou noc bude pokračovat i monitoring ovzduší, přestože aktuální naměřené hodnoty všech látek jsou pod limity, při kterých by bylo ohroženo zdraví obyvatel.

„Monitorovat bude jak mobilní laboratoř hasičů, tak i měřící vůz Zdravotního ústavu z Ostravy. Dalšímu zlepšování stavu ovzduší by měl pomoci vítr, který předpovídají meteorologové," prohlásil náměstek primátora Bedřich Landsfeld, člen krizového štábu.

Díky tomu, že je požár pod kontrolou a z ovzduší nehrozí žádné nebezpečí, budou zítra, tedy ve čtvrtek 10. ledna, fungovat základní i mateřské školy a také jesle zřizované městem v normálním režimu.

17.05

Zlínem znovu zní hlášení výstražného informačního systému města. "Požár budovy v areálu Svitu je pod kontrolou. Bezprostřední nebezpečí nehrozí…" zní ulicemi města. Hlášení zároveň obyvatele krajského města vyzývá, aby sledovali průběžné informace v médiích a na webu města.

17:00 

Při velkém požáru, který dnes po půlnoci zachvátil skladové prostory společnosti HP TRONIC způsobil společnosti škodu, která se vyšplhá přes částku 210 milionů korun. Požár vznikl v budově č. 103 v areálu Svit Zlín, kde byly sklady této společnosti „V prostorách sedmipatrové budovy byly uskladněny elektrospotřebiče, zejména malé domácí spotřebiče. Pokud se potvrdí první hrubé odhady, že všechny skladové zásoby a vybavení skladu bylo požárem, následným hašením a zakouřením zničeny, překročí škoda částku 210 milionů korun," řekl krátce před 17. hodinou Bohuslav Komín, tiskový mluvčí společnosti HP TRONIC.

13.41

OD NAŠEHO ZPRAVODAJE Marka Housera: Hasiči přibližně před hodinou a půl požár 103. budovy lokalizovali. "Hašení, dohašovací práce, úklid a vyšetřování však může trvat ještě několik dní," uvedl před malou chvílí přímo na místě mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Na místo se takdé dostavil dnes již podruhé statik Oto Nový. "Ráno jsem tady byl posoudit stavbu a vzhledem k jejímu poškození jsem zakázal hasičům vstup dovnitř," uvedl odborník. Podle jeho nejnovějšího posudku bude nutné starší část budovy (východní) zřejmě zbourat. "Je nenávratně poškozena," uvedl Nový. Stav druhé části stavby podle něj bude muset být podrobena detailnějšímu zkoumání jejího stavu.

13.35

OD NAŠEHO ZPRAVODAJE Marka Housera: Ze severní strany hořící 103. budovy areálu Svitu se již hasičům podařilo eliminovat kouř. Ten nyní stoupá především z východní strany objektu.Díky větru se nyní narozdíl od dopoledne, kdy spíše stoupal, přímo oblak žene na centrum krajského města. Z okolí budovy je již také vidět okny ohořelé spotřebiče, jako například lednice, sporáky. S postupujícím časem a délkou zásahu je již možné vidět na místě v okolí budovy hasiče, kteří si nosí na tácech jídlo a občerstvují se.

13.10

OD NAŠEHO ZPRAVODAJE Marka Housera: Počet zasahujících na místě požáru 103. budovy areálu Svitu stále stoupá. "Momentálně zde máme 40 jednotek hasičů, 50 kusů zásahové techniky a přibližně 160 mužů - jak hasičů, tak i státních a městských policistů," uvedl před malou chvíli přímo na místě mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Podle něj se hasiči stále nemohou dostat dovnitř hořící budovy. V oknech jsou stále vidět plameny. Prostory uvnitř hoří. Podle jednoho ze zasahujících hasičů s nímž jsme na místě mluvili je situace stále velmi nepřehledná.

13.02

V souvislosti s dnešním požárem a nařízenou mimořádnou evakuací dětí z mateřských školek a jeslí ve Zlíně zažívali rušné chvíle také pracovníci Dopravní Společnosti Zlín-Otrokovice, která jejich přepravu zajišťovala. „Krizový štáb nás požádal, abychom svými dopravními prostředky zajistili v této mimořádné situaci odvoz dětí z vybraných mateřských škol. Již po oznámení této možnosti přibližně v 7.40 hodin začali naši dispečeři svolávat potřebné řidiče a připravovat volné autobusy," uvedl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek, který na půdě DSZO součinnost s krizovým štábem koordinuje. Ředitel DSZO se účastní přímo práce krizového štábu v budově městské policie.

Během deseti minut měli dispečeři připraveno devět autobusů, z toho tři kloubové vozy. Pro usednutí za volant byli k dispozici hotovostní řidiči, pracovníci údržby, kteří mají oprávnění k řízení autobusů, řidiči, kteří v tu dobu končili své řádné služby. Byli kontaktováni i někteří řidiči, kteří měli volno a byli k zastižení na telefonu.

První příkaz k zajištění odvozu byl vydán v 8.55 hodin. Týkal se odvozu dětí z Mateřské školy Osvoboditelů a Jeslí Tyršova. V tomto případě odvážely autobusy DSZO školáky do MŠ v městské části Malenovice. Další autobusy byly vypraveny v 9.41 hodin. Do kina v Malenovicích byly převezeny děti z mateřských škol Osvoboditelů (opakovaně), Na Vyhlídce, U Dřevnice, Za Školou. DSZO přistavila také vlastní vozidlo Transit k přepravě dětí ze zlínské miniškolky do kina Květen v Malenovicích. V 11.07 byl vyslán autobus DSZO k převozu dětí z Mateřské školy Kneslova do Malenovic.
„Všechny požadavky krizového štábu na mimořádný odvoz dětí se nám podařilo prakticky okamžitě uspokojit. Náš vozový park i potřební řidiči budou připraveni i pro případnou pozdější přepravu dětí zpátky do jejich škol," dodal Pavel Nosálek.

12.45

O aktuální situaci mají lidé možnost se informovat telefonicky. Krizový štáb obce s rozšířenou působností zřídil pro veřejnost informační linku 577 630 510, na které se zájemci dozví aktuality z jeho činnosti související s požárem skladu elektroniky v 103. budově bývalého areálu Svitu. Linka bude aktivována ve 13 hodin. „Veřejnost jsme dosud informovali prostřednictvím médií, městského webu www.zlin.eu a Varovného informačního systému obyvatelstva. Nově zřízená telefonní linka možnosti předávání aktuálních informací rozšiřuje. Požár je událostí, která život ve Zlíně ovlivnila a o kterou se lidé zajímají," vysvětlil Bedřich Landsfeld, který řídí zasedání Krizového štábu obce s rozšířenou působností.

12.20

Děti z mateřských škol a jeslí, které dnes kvůli požáru skladu elektroniky v 103. budově v bývalém areálu Svitu tráví program v náhradních prostorách, se vrátí do svých školek po půl třetí odpoledne. Tam si je budou moci vyzvednout jejich rodiče. „Odvážet děti zpět do jejich mateřských škol začneme vozy DSZO ve dvě hodiny. Přesun umožňují i aktuálně naměřené hodnoty zplodin v ovzduší, situace se postupně zlepšuje. Rodiče tedy najdou po půl třetí odpoledne své děti v těch školkách, kam je ráno přivedli," sdělil Bedřich Landsfeld, který řídí zasedání Krizového štábu obce s rozšířenou působností.

12.10

OD NAŠÍ ZPRAVODAJKY Jany Zavadilové: Podle aktuálních informací u požáru ve Svitu v tuto chvíli zasahuje 26 jednotek hasičů ze Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Na zásahu se podílí na 150 příslušníků těchto jednotek.

11.55

OD NAŠÍ ZPRAVODAJKY Jany Zavadilové: Hašení takto rozsáhlého požáru vzbudilo zájem také desítek zvědavců. Ti postávají za zátarasami a také z přilehlých chodníků a zastávek MHD sledují dění v areálu. Živě o něm diskutují a prostřednictvím mobilních telefonů pořizují fotografie, či se telefonicky dělí o své postřehy z místa s příbuznými a známými. V davu nejčastěji zaznívají slova "mazec, páni, ty jo, neuvěřitelné a úmysl".

11.40

Na místě požáru 103. budovy ve svitovském areálu už zasahují hasiči tří krajů. "Hašení požáru zatím probíhá stejným způsobem, i když se zdá, že už má viditelné efekty. Dým z budovy stoupá spíše světle šedý. Mimo pomoci z Olomouckého kraje před chvílí dorazilo také čerpadlo z Moravskoslezského. Hasí se z vnitřní i vnější strany objektu," uvedl pro Deník před malou chvílí mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Na místě požáru skladové budovy společnosti HP Tronic byl již dříve vyhlášen 4 stupeň požárního poplachu. "Podle prvních odhadů škoda na uskladněném zboží přesáhne 200 milionů korun," informoval mluvčí společnosti obchodující s elektronikou HP Tronic Bohuslav Komín. Jaké jsou škody na budově zatím není možné odhadovat.

11.35

Zatímco všechny školky byly již evakuovány, do náhradních prostor, krizový štáb magistrátu rozhodl o přemístění další školky. "V tomto případě jde o MŠ na ulicie M. Knesla," sdělil před chvílí mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák. Stejně jako u předchozích případů jde o preventivní opatření, zplodiny obsažené v ovzduší jsou pod hodnotami, při kterých by znamenaly bezprostřední nebezpečí. Dnešní den děti a zaměstnanci MŠ Zlín, M. Knesla stráví v 11. ZŠ na tř. Svobody v Malenovicích. Celkem se sem přesune 112 dětí a 15 lidí z doprovodu. „Jejich přesun uskutečníme opět vozy DSZO," prohlásil Bedřich Landsfeld, který řídí zasedání Krizového štábu obce s rozšířenou působností.

11.30

OD NAŠÍ ZPRAVODAJKY Jany Zavadilové: V kině Květen, kam byly evakuovány v průběhu dopoledne stovky dětí z mateřských školek ohrožených zplodinami z požáru ve Svitu, panuje pohodová atmosféra. Děti jsou usazeny podle jednotlivých školek v řadách a spokojeně sledují Krtečka. Vzhledem k tomu, že evakuace proběhla velmi rychle je jediným problémem, že děti již nestihly oběd. Na místě mají zajištěn pitný režim a drobné občerstvení. Na místo přijíždějí houfně rodiče, kteří si děti vyzvedávají. Jak se naší zpravodajce na místě podařilo mezi rodiči zjistit - brali si náhradní volno či se jinak domlouvali se svými zaměstnavateli, kteří jim v této mimořádné situaci vycházeli vstříct. Děti se tak dočkají povětšinou oběda už v domácím prostředí.

11.00

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice vypravila dopoledne mimořádně pro evakuaci dětí ze svého vozového parku 10 autobusů. "Ty zajišťují odvoz dětí z mateřských škol a jeslí," sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Jak řekl již dříve evakuace je preventivním opatřením, děti ani zaměstnanci těchto zařízení nejsou ohrožení na zdraví, zplodiny obsažené v ovzduší jsou pod hodnotami, při kterých by znamenaly bezprostřední nebezpečí.

10.55

OD NAŠÍ ZPRAVODAJKY Jany Zavadilové: Již jen dvě děti zůstaly v mateřské školce v ulici Osvoboditelů u Kolektivního domu. "Jsou to poslední děti, které čekají, až si pro ně přijedou rodiče," uvedla na místě ředitelka mateřinky Hana Kadlčáková. Pracovníci zařízení ještě před zahájením evakuace totiž obvolali všechny rodiče a nabídli jim, že si pro děti mohou přijet ještě před tím, než budou převezeny k náhradnímu programu do malenovického kina Květen. "Evakuace proběhla za asistence a pomoci Městské policie Zlín, pro děti byly přistaveny autobusy Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice," dodala Kadlčáková.

10.40

Obyvatelé města jsou momentálně znovu infomrmování prostřednictvím výstražného hlášení o zjištěném zvýšeném množství čpavku v ovzduší. Rozhlas lidi znovu vyzývá, aby nevětrali a omezili pobyt na veřejných prostranstvích. Dostává se jim také ujištění, že bezprostřední nebezpečí ohrožení zdraví nehrozí. Na magistrátu nadále zasedá krizový štáb.

10.33

Do náhradních prostor v kině Květen v Malenovicích už dorazily první děti z mateřské školky U Dřevnice ve Zlíně-Loukách. "Evakuace za asistence a pomoci policie stále probíhá. Máme tady dvě školy, zatím jsme neskončili," řekla ředitelka školky Ivana Vymětalová. Na místě požáru ve Svitu u 103. budovy byl mezitím vyhlášen čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu.

10.22

V Mateřinkách se rozběhly přípravy na přesun. V mateřské školce na ulici Osvoboditelů ve Zlíně právě začíná evakuace dětí do kina Květen v Malenovicích."Učitelky a pracovníci mateřské školy právě připravují děti k odjezdu," uvedla ředitelka školky Hana Kadlčáková. Do hodiny tak budou děti ze školky již pryč, V kině Květen pro děti proběhne promítání pohádek. V další školce ve Zlíně na Vyhlídce se připravují na příjem evakuovaných dětí. "Očekáváme děti ze školky Slínová a z jeslí," informovala ředitelka Ivana Pilátová. Podle ní chystají prostory pro děti i občerstvení tak, aby děti měly pohodlí. "V každém případě se snažíme, aby děti nebyly vyplašené, ale spíše, aby měly zážitek, jakože jedou na výlet," doplnila. Podle ní jde hlavně o to, aby všechny děti byly v bezpečí.

10.15

Krizový štáb obce s rozšířenou působností se rozhodl přemístit děti a zaměstnance z mateřských škol Osvoboditelů, Na Vyhlídce, U Dřevnice, Za Školou, Slínová a Tyršovo nábřeží a dále jeslí z Tyršova nábřeží do náhradních prostor v Kině Květen v Malenovicích. Jde o preventivní opatření, děti ani zaměstnanci těchto zařízení nejsou ohrožení na zdraví, zplodiny obsažené v ovzduší jsou pod hodnotami, při kterých by znamenaly bezprostřední nebezpečí.

„Celkově budeme vozy DSZO převážet do bezpečných prostor kolem tří stovek děti a asi padesát lidí z doprovodu. Ti budou mít dnes náhradní program, v Kině Květen v Malenovicích, budeme jim promítat dětské filmy," oznámil Bedřich Landsfeld, který řídí zasedání Krizového štábu obce s rozšířenou působností. Kontaktní informace o programu dětí poskytnou ředitelky jmenovaných školek a zaměstnanci Odboru školství magistrátu – telefon 577 630 336 (p. Kristlová) a 390 (p. Blahušová).

10.11

Krizový štáb obce s rozšířenou působností bude zároveň informovat veřejnost o zvýšeném množství čpavku v obzduší v centru Zlína. „Jde o aktuální výsledky měření. Veřejnosti nadále doporučujeme, aby nevětrala, lidé by se také neměli dlouho zdržovat venku," uvedl náměstek primátora Ondřej Běták, člen krizového štábu.