Byla to jen běžná směna jako všechny ostatní. Zdravotní sestra Jana Vrzalová pracovala ve čtvrtek ve třetím, zeleném, patře domova Senior Otrokovice. Jenže o půl jedenácté dopoledne se rozezněl tón požární signalizace, který oznamoval, že v budově hoří.

Začal boj s časem, vždyť uvnitř je v tu chvíli několik desítek seniorů, někteří z nich jsou imobilní, proto zalarmovala všechny své kolegy, aby mohli společně klienty evakuovat.

„Ještě před příjezdem profesionálních hasičů z Otrokovic se našemu personálu podařilo dostat 13 klientů domova ven, ve třetím patře zůstala jen jedna osoba. Žena, která je imobilní," přiblížila sestra Jana Vrzalová situaci.

O ženu, která ve třetím patře zůstala, se však během několika málo minut postarali hasiči, kteří ji dostali dolů pomocí výškové techniky.

Nikdo nakonec ale nebyl při zásahu zraněn, vše dopadlo, jak mělo. Naštěstí se totiž jednalo o prověřovací cvičení otrokovických profesionálních hasičů. Tématem cvičení byla evakuace seniorů z hořícího domu.

Jedna z řadových garáží v Broučkově ulici ve Zlíně hořela kvůli nedbalosti majitele.
Kvůli nedbalosti hořela garáž

„Popud uspořádat toto cvičení vyšel z naší strany. Snažíme se získat akreditaci zdravotnického zařízení a toto byla jedna z podmínek k udělení akreditace," uvedla ředitelka zařízení Ivana Vardanová.

„Objekt pro seniory v Otrokovicích má kapacitu 80 osob, cvičení se týkalo ale jen dvacítky z nich," přiblížil za krajské hasiče mluvčí Libor Netopil.

Kdo by čekal, že na klienty otrokovického Senioru bude mít cvičení negativní vliv, mýlil by se. Senioři si jej totiž před budovou náležitě užili. Mezi nimi byl i Karel Marek, který právě ve čtvrtek slavil své 80. narozeniny.

Zdroj: DENÍK/Zavadilová Jana

„Pamatuji takové cvičení před dvaceti lety ve Slušovicích, pracoval jsem tenkrát jako plynař a nás se to také týkalo," vzpomínal oslavenec.

„Mám respekt k těmto lidem, kteří i v napínavých chvílích dokážou zachovat chladnou hlavu a jdou pomoci," ocenila práci hasičů klientka Senioru Otrokovice, devětaosmdesátiletá Jindřiška Mlýnková.

„Myslím, že cvičení bylo úspěšné, zásah byl profesionální, naši klienti i zaměstnanci jej také zvládli," zhodnotila akci ředitelka Senioru Otrokovice Ivana Vardanová.

Hustý dým na balkóně v šestém patře panelového domu ve Zlíně Jižních Svazích, vyděsil obyvatele sídliště.
Ve Zlíně na Jižních Svazích hořel balkón