„Na místě tragické události svou práci okamžitě zahájili vyšetřovatelé hasičů a policistů. Jak nasvědčují dosavadní výsledky, jejich vyšetřování, ke vzniku požáru došlo s největší pravděpodobností v důsledku nedbalostního jednání při kouření. Ostatní verze příčiny vzniku požáru byly provedeným ohledáním předběžně vyloučeny. Předmětem dalšího šetření bude také stanovení doby vzniku požáru," uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Podle vyjádření zlínské policie, žena utrpěla při požáru popáleniny na devadesáti procentech těla, proto nebylo možné na místě s určit totožnost ženy. Policisté proto nařídili soudní pitvu.

„Událost prověřujeme jako usmrcení z nedbalosti," potvrdila za zlínskou policii Monika Kozumplíková.

Podle Libora Netopila u požáru, který zasáhl pouze část obývacího pokoje bytu došlo k samouhašení a požářiště už v době příjezdu hasičů bylo vychladnuté. Plameny zničily větší část pohovky, v jejíž bezprostřední blízkosti se nacházelo ohořelé tělo ženy.

„Ostatní prostory pokoje byly nečištěny sazemi," uvedl Netopil.

Žena, která při požáru zahynula, by v dubnu oslavila čtyřiašedesáté narozeniny. V bytě bydlela sama, před rokem jí zemřel manžel.

„Ona si dlouhodobě stěžovala na bolesti nohou a proto často kouřila v posteli," zmínila její kamarádka, sousedka, která ženu často navštěvovala. Nechtěla uvést své jméno, redakce jej má k dispozici. Byla to ona, kdo svou kamarádku nalezl mrtvou.

„Vždycky mívala puštěnou televizi a vždy když spávala měla rozsvíceno. Byla jsem venku a viděla jsem, že v jejím bytě je tma, tak mě to zarazilo a proto jsem tam šla," popsala kamarádka zesnulé.

Jenže její sousedka jí neotevírala, ani nereagovala na její volání. Proto poprosila dalšího souseda, zda by s ní nešel kamarádku zkontrolovat.

„Svítili jsme si baterkou, protože jí nešla elektrika. Zahlídli jsme ji ležet na zemi a hned jsme odešli a volali polici," uzavřela žena.