KDY: 15. – 17. listopadu 
KDE: Městské divadlo Zlín 
ZA KOLIK: Vstupné dle programu 

Návštěvníci divadla se mohou těšit například na premiéru satirického kabaretu nebo speciální prohlídku. Už nyní je ve foyer k vidění i výstava fotografií Revoluce 89 ve Zlíně. Přístupná je až do 30. listopadu. SVO30DNÁ je také podtitul, který nese celá 74. divadelní sezóna.

Program v divadle:

Pátek 15. listopadu

  • v 10 hodin se uskuteční veřejná generálka nové inscenace Jednou budem dál.
  • Projekce hodinového dokumentu Sametový Zlín se koná ve spolupráci s Filmovými ateliéry Zlín. Snímek režiséra Petra Babince přiblíží divákům klíčové okamžiky Sametové revoluce a události ve Zlínském regionu v období 11/1989 – 3/1990. Uvidíte v něm pamětníky, ale i mladou generaci, která toto období neprožila. Dokument obsahuje i soudobé dotáčky s aktéry, kteří vystupují na záběrech natočených před 30 lety. Promítnou jej 15. listopadu v 19 hodin ve Studiu Z Městského divadla Zlín.
    Ve 21.30 hodin zvou do Dílny na komorní Večer s písničkami Karla Kryla. „S herci jsme se spontánně rozhodli uspořádat neformální setkání s písněmi a poezií Karla Kryla. Jeho tvorba patří neodmyslitelně k době Sametové revoluce a tématu svobody, které připomínáme v celé sezóně,“ řekl umělecký šéf MDZ Patrik Lančarič.


Sobota 16. listopadu

  • Divadlem pracujících po stopách Občanského fóra provede 16. listopadu v 10 hodin herec Rostislav Marek, který byl jedním z hlavních aktérů sametového dění ve Zlíně. Vstup na tuto unikátní prohlídku prostor, kde vznikalo zlínské OF, je volný, ale kapacita z organizačních důvodů omezená! Nutná je rezervace míst předem.
  • Inscenaci Jednou budem dál, která s nadhledem, humorem a sarkasmem a formou na pomezí muzikálu, kabaretu a revue mapuje 30 let bizarního panoptika kotrmelců jedné společnosti, od okamžiku sametového cinkání klíči až po dnešek, uvede Městské divadlo Zlín 16. listopadu v 19 hodin v české premiéře. „Čeká nás inscenace o období, v němž jsme se mnohdy cítili jak Alenka v říši divů,“ přiblížil autor textu a ředitel MDZ Petr Michálek, který je podepsán i pod úspěšnými kabarety Ovčáček čtveráček a Ovčáček miláček.
  • Po premiéře bude ve foyer následovat křest knihy Samet v divadle.

Neděle 17. listopadu

  • Na státní svátek uvede divadlo mimořádnou sváteční reprízu inscenace Jednou budem dál. Začátek je v 18 hodin.

Celý víkend

  • Od 15. do 17. listopadu se budova divadla vrátí v čase o 30 let později. Zaměstnanci MDZ podle dobových fotek budovu divadla oblečou do stejného kabátku, jaký měla v listopadu 1989, včetně ručně psaných transparentů.