Předchozí
1 z 8
Další

Arboretum Makču Pikču

I jezírka s lekníny tady najdeteI jezírka s lekníny tady najdeteZdroj: Karel Machyl

Je těžko uvěřitelné, že teprve před šestnácti lety v obci Paseka u Šternberku začalo v místě skládky slévárenských písků a stavebních sutí vznikat ve starém lomu toto originální dílo. Obrovská škála druhů zde vytváří velmi bohatou biodiverzitu a zajišťuje dlouhé kvetení od brzkého jara až do pozdního podzimu. Unikátní klima zdejší lokality je příznivé i pro pěstování subtropických rostlin. Návštěvníci tak zde najdou i jihoamerické kaktusy, blahočety nebo juky z vyprahlých polopouštních oblastí Arizony či Kalifornie.

Tajemný Rejvíz

Rejvíz je největší rašeliniště ve Slezsku a na Moravě a leží v Jeseníkách.Rejvíz je největší rašeliniště ve Slezsku a na Moravě a leží v Jeseníkách.Zdroj: Martina Limbergová

Národní přírodní rezervace Rejvíz je jedno z největší rašelinišť ve Slezsku a na Moravě a také jedno z nejkrásnějších míst v Jeseníkách, přesněji ve Zlatohorské vrchovině. Zlatavé louky, les hrající všemi odstíny zelené, temné vody jezírka. Stejnojmenná obec Rejvíz je částí města Zlaté Hory a jedná se o nejvýše položenou ves v českém Slezsku. V rezervaci se rovněž nachází stejnojmenná naučná stezka, která je přístupná i s kočárkem. Naučná stezka začíná u dřevěné chatky, kde si turisté kromě vstupenky mohou zakoupit řadu suvenýrů. Po povalovém chodníku stezka pokračuje k Velkému mechovému jezírku. Provoz naučné stezky je v zimním období omezen.

Rejvíz je největší rašeliniště ve Slezsku a na Moravě a leží v Jeseníkách.
Tajemná příroda Rejvízu láká k návratu. Rašeliniště zdoláte snadno díky lávkám

Oborský dvůr

Oborský dvůr na Protivanovsku a jeho malebné okolíOborský dvůr na Protivanovsku a jeho malebné okolíZdroj: Charlie Rosen

Možná jste tam někdy na svých toulkách Drahanskou vrchovinou zavítali. A možná taky ne. Oborský dvůr a nádherné scenérie bohatých lesů a rozkvetlých luk kolem něj rozhodně ale za vaši návštěvu stojí.

Místo se nachází uprostřed krásné přírody na křižovatce turistických cest asi kilometr jižně od osady Skelná huť, kterou najdete u silnice mezi Protivanovem a Žďárnou. Sám o sobě dvůr vznikl přibližně v 1. polovině 18. století. Už dříve ale na jeho místě stál lovecký zámeček. Ten zde vyrostl někdy před rokem 1671 v návaznosti na tamní oboru, která zde byla založena pro chov zvěře někdy ve 2. polovině 16. století.

Písemně je zámek doložen až v tzv. "soupisu komínů" boskovického panství z roku 1671 za Jana Bohuše Morkovského ze Zástřizl. V roce 1672 je v oboře evidována i kaple Sv. Huberta. V případě Oborského dvora jako celku se jedná o architektonicky zajímavou stavbu s věžičkou a velkým holubníkem ve dvorním traktu.

Oborský dvůr na Protivanovsku a jeho malebné okolí
Uhrančivé místo! Objevte kouzlo Oborského dvora a jeho malebného okolí

Potštátsko: skvosty v zapomenutém kraji

Po dešti u Boškova.Po dešti u Boškova.Zdroj: Karel Machyl

Potštátsko, které zahrnuje kromě Potštátu Lipnou, Kovářov, Kyžlířov a Boškov, k nimž je třeba počítat ovšem také fungující menší osady, jako je Michalov, Hilbrovice nebo Kouty, navazuje na vojenský prostor Libavá, v němž došlo po druhé světové válce k likvidaci více než dvaceti obcí, z nichž u některých lze doposud najít zbytky staveb, staré ovocné stromy v bývalých zahradách, pozůstatky polních mezí. Příroda si však bere zpět vše, co ji kdysi člověk vyrval svou prací a za pár let bude již těžko znatelné, kde stály domy, kostely, školy, kaple, kde lidé po generace pracovali na své obživě, kde vychovávali své děti, kde se modlili, radovali i zažívali smutky a trápení.Drsný, syrový a přitom tak krásný je kraj bývalých Sudet, oblast v níž žijí lidé, jejichž předci přišli po válce z různých koutů bývalého Československa, ale i Rumunska nebo Podkarpatské Rusi.

Po dešti u Boškova.
Budete se divit, jaké skvosty ukrývá Potštátsko, drsný a malebný zapomenutý kraj

Kanada i Velehrad

Jaro v přírodní rezervaci Kanada a na Velehradě.Jaro v přírodní rezervaci Kanada a na Velehradě.Zdroj: Vít Slanec

Nechte se zlákat na procházku po přírodní rezervaci Kanada. Je významným útočištěm hmyzu, obojživelníků, plazů, ryb a ptáků. V tůni slepého ramene se vyskytují zase vzácné druhy rostlin. Rezervace se nachází se nedaleko Kněžpole v Dolnomoravském úvalu. Krásně je také na Velehradě. Je to jedno z nejvýznamnějších poutních míst České republiky. V lidové tradici je ztotožňován s hlavním střediskem Velké Moravy, Veligradem.

Jaro v přírodní rezervaci Kanada a na Velehradě.
FOTO: Krása. Na Velehradě i v přírodní rezervaci Kanada to hýří květy

Pohodová procházka na vrchol lomu

Procházka lomem s vyhlídkou v Horní Bečvě.Procházka lomem s vyhlídkou v Horní Bečvě.Zdroj: Filip Mátl

Projíždíte nebo procházíte Horní Bečvou? Nebo se teprve chystáte? Určitě si nenechte ujít pohodovou procházku na vrchol lomu. Dlouhá léta opuštěný kamenný lom, vedle přehrady, nyní láká na pěší okruh a nabízí tři moderní vyhlídky a jednu visutou. Nová okružní 800 metrů dlouhá turistická trasa, která vznikla v roce 2021, je vhodná také pro malé děti i seniory. Na vrchol lomu můžete vystoupit třemi trasami.

Procházka lomem s vyhlídkou v Horní Bečvě.
Tip na výlet: Úchvatná panoramata. Dlouho opuštěný lom v Horní Bečvě má využití

Hřbitov ve Střílkách

Barokní hřbitov Střílky poblíž Uherského Hradiště.Barokní hřbitov Střílky poblíž Uherského Hradiště.Zdroj: Petr Parák

Na jihu Moravy, mezi Kroměříží a Kyjovem, je obec Střílky, ve které se nachází Národní kulturní památka Barokní hřbitov Střílky. Hřbitov se svou originální architekturou a sochařskou výzdobou patří mezi perly stavitelského a sochařského umění z dob baroka. Zajímavosti hřbitova je, že byl uměle vytvořen násypem na svahu a tak je značně vyvýšen nad své okolí. Je obehnán mohutnou zdí z pískovcových kvádrů, kde přední část je ve výšce 3 m a zadní 10 m.

Barokní hřbitov Střílky.
Kam na výlet? Trochu temnější procházka po Barokním hřbitově Střílky vás ohromí

Zámecký park a lamy ve Zdounkách

Zámecký park ve Zdounkách.Zámecký park ve Zdounkách.Zdroj: Jitka Šefčíková

Vybudován ve slohu volné anglické zahrady je nádherný park ve Zdounkách, který se rozkládá kolem tamního zámku. Jeho dominantou je mohutný přes 250 let starý dub letní. V parku najdete také některé zástupce fauny: lamy krotké, ovce cápové, kozy kamerunské a pávy korunkaté. Na historický park navazuje obnovená zámecká obora s bludištěm, lipovou alejí, zámecká oranžerie, barokní špýchar a hospodářský dvůr. Park je veřejně přístupný.

Zámecký park ve Zdounkách.
Zámecký park ve Zdounkách. Pojďte s námi na procházku