Bezhlavé kostry byly nalezeny v rámci archeologického programu při výstavbě anglické vysokorychlostní železnice High Speed 2 (HS2). Podle vědců jde o pozdní římské pohřebiště, které je považováno za největší svého druhu v hrabství Buckinghamshire. Obsahovalo celkem asi 425 hrobů, uvedla železniční společnost ve svém prohlášení.

Tým padesáti archeologů začal své práce v lokalitě před více než rokem. Také zde nalezl části římského města v místní vesnici Fleet Marston spolu s více než 1200 mincemi a hracími kostkami, zvonky, lžícemi, jehlicemi a brožemi.

Obratle na kůlu, vložené do lebky. Nachází v chullpě.
Děsivý nález v Peru: archeologové objevili 200 páteří navlečených na kůly

Obývaná osada pravděpodobně sloužila jako zastávka pro vojáky a kolemjdoucí, kteří přes Fleet marston cestovali do dalšího římského města Alchester.

Počet hrobů, stejně jako samotné sídliště, naznačoval, že do města přišlo velké množství lidí mezi polovinou a koncem římského období. Možná se tak dělo v důsledku zvýšené zemědělské produkce, odhadli vědci.

Přísný trest pro zločince

Jedním z vysvětlení použití dekapitace jako pohřební praxe by mohlo být, že mrtvými byli kdysi zločinci nebo vyděděnci, jelikož takový postup byl v pozdním období Římské říše standardem. Hlavy sťatých pak byly uloženy k nohám. Těla se většinou pohřbívala do hrobů, protože v té době byla inhumace běžná, ale objevily se zde i některé kremační pohřby.

“Vykopávky jsou významné jednak tím, že umožňují jasně charakterizovat toto římské město, ale také studovat mnoho jeho obyvatel,” řekl Richard Brown, vedoucí archeologického projektu.

Letošní objev spolu s několika dalšími římskými sídlišti nalezenými během prací na stavbě vysokorychlostní železnice rozšiřuje a doplňuje mapu římského vlivu v Buckinghamshire. Archeologové v rámci programu výkopových prací objevili v posledních měsících celou řadu nálezů, včetně souborů vzácných římských soch a dřevěných figurek, jejichž stáří se odhaduje na dva tisíce let.

Bezhlavci z jiného hrabství

Není to ale poprvé, co vědci našli dekapitované kostry. V červnu loňského roku se na Knobbově farmě v cambridgském hrabství našlo sedmnáct lidských ostatků. Všechny pocházely z doby před 1700 lety, tedy také v období římské vlády.

Hlavy byly většinou složeny u nohou
Archeologové našli hroby starořímských bezhlavců. Proč je sťali, nikdo neví

V hrobech se celkově našlo 52 těl. Bezhlavé kostry patřily devíti mužům a osmi ženám, kterým bylo v době smrti více než 25 let. Jejich hlavy byly v mnoha případech uloženy do hrobu k nohám. Na místo hlavy byla uložena keramika.

I v tomto případě se vědci domnívali, že ostatky patřily popraveným lidem pro porušení římských zákonů.