Co říkáte volebnímu výsledku ČSSD?

Je to zavazující úspěch. Vnímám to jako důvěru, ocenění dosavadní práce. Čeká nás hodně práce, na kterou se musíme připravit. Dělat pro lidi, protože nám dali důvěru a nezklamat je. Náš volební výsledek je také účtenka současné vládní koalici.

Budete nějak oslavovat?

Na oslavy je ještě čas. Napřed dotáhněme úspěch našich kandidátek v senátních volbách.

Co říkáte na to, že jako lídr vítězné strany budete pravděpodobně hejtmanem Zlínského kraje?

Pro mě to nikdy nebyl osobní cíl. Ale na druhou stranu to vnímám tak, že nepřijmout tuto funkci a neusilovat o to, aby ČSSD měla funkci hejtmana, by bylo zklamáním pro voliče. Svým způsobem lidé reagovali i na to, jakého si strany nominovaly lídra. Brali by to jako zradu.

Kdy a s kým budete vyjednávat o vládnutí v kraji?

Koalici uzavřeme s těmi, s kým budeme moci nejvíce realizovat náš volební program, a kdo bude akceptovat naše priority. Ty jsou dvě. Nevybírat, respektive zaplatit za občany regulační poplatky v krajských nemocnicích a převést nemocnice na neziskovky. Chceme nemocnice vymanit z rizika případné privatizace. Kdo do toho s námi půjde, s tím uzavřeme dohodu.

Se kterou stranou byste do koalice nešli?

Co se týká koalic, tak bez jakýchkoliv dalších jednání to nelze předjímat. Nikoho apriori nevylučujeme. Věřím, že se v poměrně krátké době domluvíme, aby se mohlo dál pracovat. Do druhého kola senátních voleb (24.-25.10., pozn.red.) to určitě nebude.

Dokdy by měla být vyjednávání skončená?

Samozřejmě budeme situaci mapovat. Jednání budou probíhat, ale určitě se do druhého kola senátních voleb neuzavřou. Bývá zvykem, že vítěz osloví strany v pořadí volebního výsledku, a budeme hledat shodu.

Odkdy by bylo reálné, aby se přestaly vybírat poplatky v krajských nemocnicích?

To je samozřejmě napřed otázka uzavření koalice. Reálně to vidím tak od 1. ledna příštího roku. Peníze by se na to našly. Musíme se také podívat na dosavadní hospodaření nemocnic. Nejsem přesvědčený, že všechno bylo učiněno hospodárně. Musíme také dostat do nemocnic peníze ze zdravotního pojištění. Ne všem je dobře zaplacená poskytovaná lékařská péče, Třeba v případě kroměřížské nemocnice je tam kromě jiných vlivů i velmi nízce ohodnocen bod. Tam musíme dosáhnout vyrovnání.

Rozhovor s lídrem poražené ODS Liborem Lukášem čtěte ZDE.