Do metropole Slovácka přijela v sobotu krátce po třinácté hodině, aby v její památné ulici Vinohradská odstartovala letošní Velikonoce. Nikoliv oděná do svůdných koktejlek z dílny Táni Kováříkové, ale do staroměstského kroje. „Ten je sice i s vlňákem, bez něhož by mi bylo zima, trochu těžší než honosné šaty. Ale těch pár hodin to v hezkém slováckém kroji vydržím,“ svěřuje se Tereza, která Slováckému deníku poskytla exkluzivní rozhovor.

Jak dlouho jste se do staroměstského kroje oblékala?

Sama jsem si kroj neoblékala, ani bych nevěděla jak. Strojily mě do něj asi půl hodiny tři ženy. Pokud bych si ho měla sama oblékat, trvalo by to nejméně dvojnásobně dlouho. V kroji jsem oblečená poprvé. Užívám si ho.

Co obdivujete na kroji, v němž jste oděná?

Kroj jsem na sobě nikdy neměla oblečený, takže v Hradišti jsme v něm premiérově. Možná se do něj obléknu i na soutěži Miss Universe. Ale zatím nevím, jestli tam budu oblečena do kroje jenom na přehlídku, nebo v něm budu tancovat. Zrovna tak nevím, jestli bych si oblékla kroj, který mám dnes na sobě, nebo jestli mně obléknou do zcela jiného. Není to v mé moci. Ale dovedu si představit, že bych ve staroměstském kroji na Miss Universe vystupovala.

Je jako ušitý na vás, nebo bylo potřeba některá místa vyplnit, třeba ponožkami, jak jste o tom hovořila v televizním pořadu Jana Krause?

Nikoliv, taková potřeba tady nebyla. Myslím si, že na mou postavu padl velice dobře. Jde o verzi tanečního kroje, vypůjčeného od jednoho staroměstského folklorního souboru.

Pokud by se vám v Hradišti naskytla příležitost zatancovat si při cimbálovce, jaký tanec byste zvolila? Jakou písničku si s cimbálovou muzikou zapějete?

V kroji jsem nikdy netancovala, takže nevím, co bych tančila. Protože slovácké písničky neznám, zazpívala bych si třeba nějakou lidovku. Kupříkladu Ještě jsem se neoženil nebo To ta Heľpa, to ta Heľpa, to je pekné město.

Když se naskytne příležitost, dáte si raději pohárek vína nebo štamprličku slivovice?

Ani jedno, ani druhé. Jak už jsem v několika rozhovorech řekla, alkohol prostě nepiju. V Hradišti možná okoštuju vínko.

V pořadu Jana Krause jste žehlila košili. Dokázala byste obarvit vajíčko nebo vytvořit batikovanou kraslici?

Zkusila bych to.Není přece na škodu se něčemu novému přiučit.

Kdo vás do Hradiště doprovodil?

Maminka, která se jmenuje Jana Chlebovská, a moje jednasedmdesátiletá babička Libuška. Všechny tři jsme na Slovácku poprvé, ale protože nás čeká dvouhodinová cesta domů do Krnova, dlouho se v Hradišti nezdržíme.

Musím se připravit na Pondělí velikonoční, které budeme oslavovat v rodinném kruhu.