Arcibiskupství olomoucké se totiž rozhodlo požádat o vydání kroměřížského zámku, který včetně přilehlých zahrad patří ke světovému přírodnímu a kulturnímu dědictví UNESCO.

Změnu postoje včera Deníku potvrdil mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka. „Žádost připravujeme a bude odeslána v několika následujících dnech. Objekt má velký význam pro arcibiskupství, ale i pro spoustu lidí v regionu a celou zemi. Jeho správa není úplně snadná a bylo nutné zvážit veškerá pro a proti," připustil mluvčí.

Podle něj je zatím předčasné předjímat, co bude dál, protože termín pro konečné rozhodnutí činí šest měsíců. „Jasno by mohlo být nejdřív v létě příštího roku. Pokud bude žádost vyřízena kladně, naší snahou bude určitě, aby se změna nikoho nedotkla a nikdo ji ani nezaznamenal. Chceme, aby zámek sloužil veřejnosti, jako slouží dosud," ujistil Gračka s tím, že arcibiskupství hodlá zachovat maximální přístupnost nejvýznamnější památky v Kroměříži.

CO SI O NOVÉM POSTOJI CÍRKVE MYSLÍ PAMÁTKÁŘI A JAK ODHADUJÍ ŠANCE NA VYDÁNÍ ZÁMKU? A JAKÝ JE NÁZOR KASTELÁNA ZÁMKU MARTINA KRČMY? ČTĚTE V ÚTERNÍM (10.12.) VYDÁNÍ KROMĚŘÍŽSKÉHO DENÍKU!