VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.

19.11.2013
SDÍLEJ:

Už dvacet dva let peče rodinná firma Františka Králíka v Třeběticích domácí žitno-pšeničný chléb.Foto: DENÍK/Pavla Klára Urbášková

A co víc: už třetím rokem je třebětický chléb výrobkem oceněným značkou Perla Zlínska.

Zásluhu na tom má nejen tradiční řemeslná výroba bez přidaných chemických látek, ale také celý pekařský tým, který chléb – jak jsem se mohla sama na vlastní oči přesvědčit – peče opravdu s láskou.

Třebětickou pekárnu znám od svého dětství, maminka pečivo od Králíků kupovala vždycky. Jako dítě jsem se tam také jednou byla podívat a zůstala ve mne silná a hlavně voňavá vzpomínka. Krčila jsem se tehdy pod hromadou čerstvě upečených tvarohových koláčků, cpala do sebe jeden za druhým a mlsně se ohlížela po čerstvých bochnících chleba. Nyní tedy bylo načase, abych se tam podívala znovu.

Zážitek začíná o půl čtvrté ráno

S majitelem pekárny Františkem Králíkem jsme se domluvili na vhodnou noční směnu. Nemohla jsem ani spát, abych se o půl čtvrté ráno vypravila za voňavou vzpomínkou. Dostalo se mi milého přivítání: zachumlaná v černé zimní bundě jsem vklouzla do vyhřáté místnosti s pecí.

„No to ses ale dobře oblékla, to ti ta bílá mouka bude hezky slušet," směje se hned pekařka Blanka Úlehlová, dcera pana majitele. Já jsem ale neponechala nic náhodě a vzala s sebou bílý plášť, abych do kolektivu pekařů hezky zapadla.

Dnes pracují většinou ve třech, byly ale doby, kdy se jich na směně sešlo i pět. To ale byly podle slov Františka Králíka doslova chlebové hody: za noc tam upekli i dva tisíce bochníků.

Na kvantitu výroby ale začaly tlačit řetězce supermarketů, které v regionu začaly růst jako houby po dešti. Objem pekárny se tak sice o dost zmenšil, na kvalitě se to ale nijak nepodepsalo.

„Stále používáme jen tradiční suroviny: žitnou a pšeničnou mouku, sůl, kmín a vodu. Nic víc do chleba není potřeba a ani nepatří," vysvětluje manželka majitele Jarmila Králíková.

Kvásek udržují už od začátku podnikání

Základem je žitný kvásek, který v díži bez přestání bublá už od samého začátku podnikání. Každý den je takzvaně přiživován čerstvou žitnou moukou, přes den se množí, v noci se z něj jedna část oddělí do dalšího pečení a z druhé části se zadělá těsto.

To se pak mísí společně s pšeničnou moukou, vodou, kmínem a solí. Než se z něj začnou tvořit jednotlivé bochníky, musí být perfektně vypracované.

Kynutí probíhá nejprve v díži a asi po hodině ještě podruhé už v řádně vymoučených ošatkách. Také si chleba doma ráda upeču, ale občas se mi stane, že se nechce hezky vyklopit z ošatky.

„Je potřeba ji mít řádně vysypanou žitnou, nikoli pšeničnou moukou. Je ale spousta dalších faktorů, které to mohou ovlivnit: kvalita mouky, teplota a vlhkost v místnosti nebo hustota těsta," vysvětlila mi Blanka.

Ta se k pečení chleba dostala už v době dospívání. Často tak místo aby šla spát, pomáhala rodičům v pekárně. Vystudovala ale cukrařinu, a tak zvládne upéci takřka cokoli.

Práce ji pořád těší a i v nočních směnách vidí pozitiva. Občas ji ale mrzelo, když se setkala s neúctou k jejímu řemeslu.

„Spousta lidí nás totiž vůbec nevidí, myslí si snad, že se v té pekárně i nudíme a všechno za nás dělají stroje, pak si ale každý rád dá čerstvé pečivo," vysvětluje pekařka.

Podle ní je pečení kváskového chleba jemná, citlivá práce. Kdo ji chce dělat, musí pro ni mít zvláštní cit.

„Všechno je potřeba dobře vnímat, mít to v ruce. Nejde totiž říci, že dáš dvacet pět gramů soli: musíš to prostě cítit, poznat teplotu vody i správně vykynuté těsto," shoduje se s dcerou i Jarmila Králíková.

Sahám si na nakynuté bochníky a snažím se zapamatovat si jejich tvar. Neubráním se myšlence na domácí pec na chleba, zvlášť když se začnou vytahovat horké bochníky z trouby a všude to tak neskutečně voní!

To už spolu s Blankou obstarává Miloš Bakalík. I on má výrobu v ruce a obstarává hlavně manipulačně náročnější práce, jako je sázení bochníků do pece. Hlídá také správnou teplotu, dbá na správné zapaření i dobu pečení.

Majitel má svůj chléb nejradši s medem a skořicí

„Tato nová pec je naprosto perfektní. Máme i usnadnění vsazování dovnitř, už nemusíme každý bochník vyklápět na lopatu," popisuje pekař. Stará se také o každodenní doplnění zásobníků na mouku nebo rozvoz pečiva.

Okolo půl šesté se v pekárně objeví i její majitel František Králík. Nejde kontrolovat své zaměstnance, ale naložit naplněné bedýnky do zásobovacího auta.

Ptám se ho, zda mu chléb ještě voní a má ho rád. „O tom není pochyb, nejradši ho mám trochu uleželý s medem a se skořicí," usmívá se František Králík.

Vzpomíná na začátky podnikání, kdy se v době těsně po revoluci potýkal nejenom s úředníky, ale také s bankami. Nikdo mu nechtěl dát úvěr, všichni tvrdili, že je pekáren v kraji dost.

Dnes už je ale jiná doba, málokterá z těch původních přežila rozkvět supermarketového rozpékaného pečiva, kterého lidi stále kupují kvanta, nehledě na kvalitu.

Pekařství Františka Králíka oproti tomu zůstává věrné tradičním postupům, a ocenění Perla Zlínska si proto právem zaslouží.

Začínal rozvozem. Dnes za noc upeče stovky bochníků

Už dvacet dva let peče rodinná firma Františka Králíka v Třeběticích domácí žitno-pšeničný chléb.Miloš Bakalík v tře­bětické pekárně pracuje už dvaadvacet let. Do obce se po roce 1990 čerstvě přistěhoval po svatbě.

Nejprve rok pracoval v družstvu 
v Pravčicích, nakonec ale dal na nabídku Františka Králíka a do rozjíždějící se pekárny nastoupil: zpočátku jako pomocná síla a řidič.

„Je to velice poctivý chlapík. Nekouří, nepije, je s ním dobrá domluva a je hlavně na něho spolehnutí. Často přebírá i faktury a úhrady za zboží a všechno je vždy v pořádku," chválí svého zaměstnance majitel pekařství.

Když Miloš do pekárny nastoupil, tak prý o řemeslu nevěděl vůbec nic. Učil se ale rychle a nyní už zná nejenom tajemství receptu, ale i celý technologický postup výroby chleba.

„Samozřejmě že na začátku se vždycky nedařilo, ale zvládl práci i se starou pecí, kde se sázelo po jednom chlebu klasicky lopatou a během pečení se přepékalo z jedné etáže do druhé," vzpomíná František Králík.

Dneska už prý ale Miloš umí péci lépe než kdejaká mladá hospodyňka. A jak sám říká, pečení chleba ho stále baví: i to je totiž jedním z předpokladů dobře upečeného božího daru…

Autor: Pavla Klára Urbášková

19.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 15 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže, plastu a papíru Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Pracoviště v rámci provozoven zaměstnavatele ve Zlínském kraji., Obsluha automatického lisu, odebírání výlisků od vtoků a vizuální kontrola výlisků, kompletace a balení dle balícího předpisu evidence., Pracovitost, spolehlivost, dobrá manuální zručnost, čistý trestní rejstřík., , Zaměstnavatele kontaktovat telefonicky v pracovní dny od 7 - 15 hodin, e-mailem: mzdy@zelinger.cz nebo osobně od 7 - 15 hodin.. Pracoviště: Zelinger plast s.r.o. - sídlo, 763 02 Zlín 4. Informace: Irena HELÍSKOVÁ, +420 778 441 216.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 120 Kč

Řidiči ostatních speciálních vozidel Řidiči stavebních strojů JBC a UNC. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 120 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky: výhodou platný strojnický průkaz na řízení stavebních strojů. Pokud není, po vzájemné dohodě umožníme a uhradíme náklady na získání profesního oprávnění., Náplň práce: provádění zemních stavebních prací prostřednictvím stavebních strojů. , , Výhody: možnost ubytování. Pracoviště: Zlínstav, a. s. - sídlo, Bartošova, č.p. 5532, 760 01 Zlín 1. Informace: Alena Zámečníčková, .

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 16 000 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 16100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: , - práce s hotelovým systémem , - komplexní servis klientům , - každodenní komunikace s klienty a ostatními odděleními hotelu , - administrativa spojená s pozicí recepční, - nepřetržitý provoz, 12h směny, Požadujeme: , - příjemné vystupování a komunikativnost, - časová flexibilita, dobrá organizace práce, logické uvažování , - vysoké pracovní nasazení, ochota učit se novým věcem , - znalost práce na PC , - reprezentativní vzhled a chování , - týmové založení, Výhody: možnost ubytování, sleva na stravování, sleva na wellness. Pracoviště: Bolander s.r.o. - hotel harmonie, Jurkovičova alej, č.p. 857, 763 26 Luhačovice. Informace: Martina Molek Lacigová, +420 773 761 081.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 120 Kč

Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti ambulantních a terénních služeb a pečovatelé v oblasti domácí péče Pečovatelé. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: pečovatelské úkony - především senioři, Požadavky: řidičský průkaz skupiny B / aktivní řidič, Absolvovaný kurz Pracovník v sociálních službách je VÝHODOU. Pracoviště: Pečovatelská služba napajedla, příspěvková organizace, Pod Kalvárií, č.p. 90, 763 61 Napajedla. Informace: Mgr. Irena Horková, +420 604 235 069.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stále k nezastavení je i po víkendu rallyeový závodník Martin Vopatřil
4

Vopatřilovi stihl během závodu tleskat i navigátor

Při nehodě byl zraněn řidič skútru
4

Při nehodě v Lípě byl zraněn řidič skútru

Pokusíme se vrátit zlínským fanouškům radost z hokeje, vzkazuje Libor Kožík

ROZHOVOR/ Marketingový manažer Aukro Berani Zlín Libor Kožík si dává na narozeninové párty, která má být v průběhu celé sezony, záležet.  

Krásné ženy z Argentiny, Nigérie a Evropy. Vyberte nejhezčí fanynku skupiny D

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Vzdělávání na hotelovce vede bývalá manažerka pětihvězdičkového hotelu

Stát se letuškou. To byl od dětství sen teď už dvaatřicetileté Barbory Gregorové z Otrokovic. Namísto toho se ale usmívá na zákazníky a hlavně se také snaží ke gastronomii přimět a udržet u ní mládež. A to zejména studenty zlínské střední hotelové školy, kde coby učitelka působí a předává své bohaté zkušenosti budoucí generaci restauratérů, hoteliérů či letušek.

Historicky první jaderná svatba a od císařpána k bolševikům: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 22. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT