„Já jsem avizoval už dávno po krajských volbách, že budu rezignovat na funkci starosty. Nazrál ten čas, všechny záležitosti kolem projektů a dohody dopěly do bodu, kdy to dnes mohu s klidným svědomím učinit,“ prohlásil v úterý už jen hejtman a senátor Jiří Čunek. Na otázku, zda byl záměr nechávat kolegy v nejistotě a čekat s krokem rezignace tak dlouhou dobu odpověděl Čunek, že se chtěl vyhnout dohadům o tom kdo, jak a kdy. „Ono to nedělá dobrou atmosféru, proto jsem to nechal pod pokličkou,“ vysvětlil Čunek.

Jiří Čunek se zároveň vzdal mandátu zastupitele města Vsetín. Na tomto postu jej nahradí Jiří Růžička, ředitel obecně prospěšné společnosti Elim Vsetín. Ten by se ve středu mohl stát i novým starostou. „Vybral jsem si ho proto, že je stavař a Vsetín teď čekají velké stavební projekty,“ objasnil Jiří Čunek.

Nový starosta bude znám už ve středu

Starosta Vsetína a senátor Jiří Čunek. Ilustrační foto.
Starosta Čunek se loučil s vedoucími odborů

Jiří Růžička potvrdil, že o této variantě s Jiřím Čunkem jednal. „Byl jsem osloven s nabídkou přijmout tuto funkci a souhlasil jsem s ní. Chci se zasadit všemi silami o to, aby byly dokončeny všechny rozjeté projekty. Zapojím do toho zkušenosti, které mám se stavební činností i s prací v neziskovém sektoru,“ řekl Jiří Růžička.

Během jednání zastupitelstva překvapivě odstoupila celá rada města. Důvodem bylo odstřižení od bývalé spolupráce s Koalicí pro otevřený Vsetín (KOV). Podle Jiřího Čunka dělají členové KOV všechno pro to, aby hatili práci ostatních zastupitelů. „Kroky, které učinili kolegové z KOV, nabouraly významně práci těch, kteří bojují za nádraží a dělají věci, které jsou pro město důležité. Působí nám velké problémy. Proto jsme se rozhodli férovým způsobem se vyrovnat se smlouvou o jednorázové podpoře a další programové spolupráci s KOV,“ prohlásil Jiří Čunek.

Vsetín – Havlíčkův Brod
Měl jsem slzy, přiznal po gólu naděje hrdina Vsetína Kajaba

Čunek: v zastupitelstvu došlo k situaci, která nemá obdoby

Po odstoupení členů rady města je dosavadní starosta navrhl zpět do funkce. Většinovým způsobem zastupitelé zvolili staronové radní. Tím došlo k rozvázání smlouvy o jednorázové podpoře s KOV. „Vypořádali jsme se s těmi, kteří naši práci hatí. „Kvůli tak vážné věci, jakou je ohrožení významného projektu se dostalo zastupitelstvo proti sobě. Nelze dopustit, aby si někteří dělali s městem co chtějí,“ netajil rozhořčení Čunek.

Dodal, že v zastupitelstvu došlo k situaci, kterou nikdy nechtěl, a která nemá v historii obdoby. V závěru Jiří Čunek podepsal rezignaci na funkci starosty a na mandát člena zastupitelstva. Starostu zastupuje 1. místostarostka, která musí převzít rezignační dokumenty. Ve chvíli, kdy je obdrží, nabývají platnost.

Místostarostka Simona Hlaváčová dokumenty převzala a poděkovala bývalému starostovi Jiřímu Čunkovi za všechno, co pro město Vsetín udělal. „Sejdeme se zítra, tedy ve středu 12. dubna v 16.30,“ pozvala Simona Hlaváčová na středeční jednání, na kterém budou zastupitelé volit nového starostu.

Ve Vsetíně začala zhotovitelská firma počátkem dubna 2017 s opravou Nadjezdu Pionýrů.
Oprava nadjezdu komplikuje dopravu. PODÍVEJTE SE