Klíčová může být volební účast. Samotní kandidáti se k urnám vydali v pátek, Jan Hašek odvolil hned nedlouho po otevření volebních místností v kroměřížské základní škole Zachar. „Jedna z nejhorších lidských vlastností je podle mě lhostejnost: a ta se může projevovat i tím, že lidé nejdou k volbám. Senátní volby jsou důležité, proto by voliči měli k urnám přijít a vyjádřit tak svůj názor," řekl Deníku kandidát hnutí strany ANO 2011.

Jeho konkurentka, lidovkyně Šárka Jelínková hlasovala naopak až po sedmé hodině večer v bystřické ZŠ Bratrství. „Věřím, že bych prvenství uhájit mohla, voliči KDU-ČSL chodí k volbám pravidelně. Nízká volební účast mě jinak samozřejmě mrzí, uvidíme ještě, jak to dopadne v sobotu," dodala vítězka prvního kola.

Jinak se voliči zatím do místností příliš nehrnou. Například ve Zdounkach přišlo ke třetí hodině odpoledne jen pár voličů. „Nejvíc jich nejspíš dorazí tak okolo šesté hodiny, to je čas, kdy lidé obvykle chodívají na čerstvý zdounecky chleba, takže to hodně místních zvládá v rámci toho," usmála se předsedkyně tamní volební komise Radana Kořínková. Přiznala, že ve funkci šéfky komise je letos poprvé. „Někteří voliči možná také přijdou až v sobotu dopoledne, odpoledne už to pak bývá chabé. Myslim si, ze účast bude malá," míní.

V nedalekých Zborovicich přišlo v prvním kole 274 lidi z 1085. „Většinou se k volbám i u nás dostaví spíš starší lidé, ale najdou se i mladí voliči," podotkla místopředsedkyně tamní volební komise. Nejvíc voličů podle ní obvykle chodí právě v pátek odpoledne.

Že senátorské volby zatím moc netáhnou, potvrdila i Denisa Přecechtělová z Kromeříže. „Dorazila jsem k volbám v Kroměříži a účast je mizivá. Mě se navíc podařilo doma nechat občanský průkaz, takže jsem se vracela. V obou případech jsem byla v místnosti jediná," řekla Deníku osmadvacetiletá volička.

Přímo v Kroměříži se v pátek kolem šesté hodiny večer pohybovala volební účast kolem pouhých sedmi procent. „Celkem do této chvíle přišlo hlasovat 1 752 lidí," vyčíslila v podvečer mluvčí kroměřížské radnice Jaroslava Sílešová. V roce 2012 volilo ve druhém kole senátních voleb v celém Česku 18,6 a v roce 2014 dokonce jen 16,7 procenta oprávněných voličů.

První kolo senátního klání na Kroměřížsku před týdnem ovládla Šárka Jelínková, když získala 16,94 procenta hlasů. Jan Hašek na druhém místě ale zaostal jen o necelé procento a vzájemný souboj ve druhém kole tak může být ještě velmi vyrovnaný. Až na třetím nepostupovém místě skončila v prvním kole bývalá kroměřížská starostka Daniela Hebnarová v barvách ODS (kompletní výsledky prvního kola senátních voleb NAJDETE ZDE).

Hlasování ve druhém kole začalo v pátek ve 14 hodin a potrvá opět do 22 hodin, i v sobotu pak budou volební místnosti otevřeny stejně jako minulý týden od 8 do 14 hodin. Významnou změnou je, že voliči ve městech a obcích tentokrát už nedostali hlasovací lístky domů poštou, ale obdrží je přímo ve volebních místnostech. Ve druhém kole voleb také k vítězství stačí jakákoli většina hlasů bez ohledu na volební účast.

Kroměřížský deník požádal před druhým kolem oba finalisty voleb, aby svému soupeři sami položili tři libovolné otázky: jak tento duel dopadl, si můžete přečíst ZDE.

2. kolo senátních voleb: na Kroměřížsku zamíří lidé znovu k urnám

Volba ve druhém kole bude těžká. Osobnosti chválí úspěšné kandidáty

Ve Zborovicích se prvního kola účastnilo skoro 26 % voličů z obce. V druhém kole se dostavili prozatím spíše starší lidé, ale i pár mladších.Zdroj: DENÍK/Daniela Zedníčková

Ve Zborovicích se prvního kola účastnilo skoro 26 % voličů z obce. V druhém kole se dostavili prozatím spíše starší lidé, ale i pár mladších.
Autor: DENÍK/Daniela Zedníčková

K urně na základní škole Zachar v Kroměříži se krátce po otevření pátečních volebních místností dostavil i jeden z kandidátů na senátora Jan Hašek.Zdroj: DENÍK/Daniela Zedníčková

K urně na základní škole Zachar v Kroměříži se krátce po otevření pátečních volebních místností dostavil i jeden z kandidátů na senátora Jan Hašek. Autor:DENÍK/Daniela Zedníčková

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU