Labuť Zpěvanka zasedla na hnízdo s vejci již koncem dubna a samec hlídkoval v okolí. V té době zahnízdil na Zámeckém rybníku v Chropyni i pár husic nilských, který měl sedm mláďat. U tohoto páru se 5. května objevilo jedno mládě labutí zpěvných.

Již loni se Zpěvance ztratilo jedno mládě, ale díky všímavým lidem se je podařilo vrátit labutím rodičům.

Mládě se přidalo k husicím, pak zmizelo

Letos se ale ztracené labuťátko přidalo k páru husic s mláďaty a tak je nebylo možné odchytit. Navíc byla velká šance, že se mládě vrátí k labuti Zpěvance, která v té době vodila další mládě na stejném rybníce.

To se však nestalo a mládě se zmizelo a po několika dnech se ztratilo i druhé mládě, které vodila samice. Zpěvanka tak zůstala bez mláďat i bez samce. Ornitologové netuší, zda rodinu opustil, což je málo pravděpodobné, nebo uhynul.

Kroniky ve Státním okresním archivu v Kroměříži.
Kronikáři by měli psát rukou a ne na počítači, říká ředitelka archivu

Zpěvanka je první a jedinou labutí zpěvnou, která zahnízdnila v České republice. Všechna její hnízdění byla doprovázena úhyny mláďat. Pouze jediné její mládě úspěšně opustilo rodnou Moravu a bylo zjištěno v jižním Polsku. Od té doby ale o něm nejsou žádné zprávy.

Hnízdění Zpěvanky ornitologové sledují

Všechna hnízdění labutě zpěvné Zpěvanky jsou zdokumentovány členy Moravského ornitologického spolku a můžete si je prohlédnout na videokanále Jarmily Kačírkové

Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. U nás se občas objevují v době tahu a někdy i vzácně zimují.

Výjimkou je labuť zpěvná „Zpěvanka“, která se již 13 let zdržuje celoročně převážně na střední Moravě. Její nejoblíbenější rybníky se nacházejí v Tovačově, Kojetíně a v Chropyni.

Zdroj :Jiří Šafránek

Videa:

Ze dne 7. 5. 2020

Zdroj: Youtube

Ze dne 6. 5. 2020 

Zdroj: Youtube

Všechna videa Zpěvanky (2017 – 2020) jsou chronologicky seřazena od nejstaršího