„Prostudoval jsem si údaje o vašem podniku a chtěl bych vám blahopřát k růstu výroby, k růstu zisku, k růstu průměrné mzdy," uvedl včera prezident hned v úvodu své návštěvy při setkání se zaměstnanci podniku. Ocenil, že Kovárna Viva podle něj funguje v duchu baťovských tradic.

Prostor dostali však i zaměstnanci. Zajímalo je třeba, jaký je vztah Miloše Zemana k euru. „Jsem pro přijetí eura, ale jen za splnění několika podmínek. Jednou z nich je, že eurozónu opustí Řecko," konkretizoval prezident.

Na téma přišel i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil v technických oborech.

„Potřebujeme zrušit učební obory s maturitou a maturitu nahradit mistrovskou zkouškou, protože ta je víc než maturita. Potřebujeme obnovit střední průmyslové školství. Potřebujeme dosáhnout toho, aby podniky poskytovaly stipendia úspěšným studentům v technických oborech," nastínil možné řešení prezident. Dostalo se i na dotaz, co považuje prezident Zeman za největší úspěch ve své kariéře.

„To, že se podařilo sociální demokracii dostat ze sedmiprocentní vysmívané strany do podoby strany, která v roce 1998 dostala 32 procent voličských hlasů. To bych se skromností sobě vlastní prohlásil za největší politický úspěch," odpověděl Miloš Zeman.

Skvělou náladu na závěr potvrdil prezident i tvrzením, že novináři budou podle něj inteligentní v dohledné geologické době. (zav)