VYBRAT REGION
Zavřít mapu

MP Krásno v červnu oslavilo 21 let na trhu

Valašské Meziříčí - Firma zpracovávající maso. Většina smrtelníků si představí jatka a pak nějaké dílny, kde je maso zpracováváno. Kdysi to tak skutečně bylo. Platilo to i pro zpracovnu masa ve Valašském Meziříčí. Dnešek je ale zcela jiný. Zpracovatelské provozy sice zůstaly, ale to ostatní zmizelo.

7.7.2014 1
SDÍLEJ:

MP KRÁSNO, a.s. – masný průmysl ve Valašském Meziříčí.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Všechna ta výroba má svůj začátek v bourárně. Ta v MP Krásno patří k nejmodernějším v České republice. Směna počítá kolem třiceti pracovníků. „Nakupujeme především suroviny z České republiky, ostatní vstupy jsou dováženy ze zemí EU, zejména ze Španělska, z Francie, Německa a z Holandska. Každý den přijmeme čtyři až pět plně naložených kamionů," povídá výrobní ředitel MP Krásno Vladimír Dospěl.

Přestože je práce v bourárně z velké části automatizována, bez lidské ruky se to tady neobejde. Překvapuje mě, že práci s nožem v ruce tu zastávají i ženy. Ať žena či muž, během krátké doby je několik kilo vážící kus masa vykostěn, zbaven kůže a maso prvotně roztříděno. Všechno ostatní už zajistí linka, která maso automaticky třídí podle jeho dalšího účelu zpracování. „Denně tu připravíme přibližně sedmdesát tun masa," reaguje na můj udivený výraz v obličeji Vladimír Dospěl.

Výhodou systému užívaného v bourárně je snížení námahy pracovníků. Jsou tu vytvořeny všechny předpoklady pro zlepšení pracovních podmínek a vysokou kvalitu opracované suroviny pro masnou výrobu.

„Maso putuje z bourárny do další části výroby," informuje mě ředitel Dospěl. Tady ve své podstatě získává surovina chuť, která uspokojuje chuťové buňky zákazníků. Prostoru dominují nerezové nádoby plné masa a dva kutry. Díky jim je maso promícháno s kořením a dalšími surovinami do směsi, z níž pak vznikají párky, klobásy a další uzeninové produkty. „Každý z kutrů má obsah pět set litrů. Během čtyřiadvaceti hodin zpracují až padesát tun suroviny," dozvídám se od výrobního ředitele.

Voňavá směs plná masa, koření a dalších ingrediencí se z míchárny dostává do narážkárny. Co se tady děje, napovídá název pracoviště. Směs masa a koření stroje pod dohledem lidí pěchují či narážejí do střev. „Vyrobíme tady na sedmi narážecích strojích až čtrnáct tun na jedné směně, tři tuny měkkých masných výrobků, osmnáct kilogramů klobás na jedné narážce během jedné směny," poznamenal k denní produkci Vladimír Dospěl.

Pak už přichází na řadu závěrečná fáze výroby všech těch klobás, párků, šunek, špekáčků, grilovacích specialit, salámů a dalších masných pochoutek. Patří mezi ně i exkluzivní výrobek MP Krásno, uzená kýta s kostí.

Všechny ty masné pochoutky musejí projít tepelnou úpravou. Dozvídám se, že každý výrobek to má nastaveno jinak. Obecně tepelné režimy závisejí na kalibru výrobku, pohybují se od 30 minut do sedmi hodin. „Výrobek tepelně opracovaný musí mít v jádře teplotu 70°C po dobu 10 minut. Zpracovávají se v osmnácti udírnách," prozrazuje ředitel Dospěl.

Výrobek odsud putuje do některé z jedenácti chladících komor. Chlazení je prováděno vodou, vzduchem, nebo kombinací obou možností. Platí to například pro párky, které v komoře napřed osprchují a potom dochlazují vzduchem. „Řídíme se přitom zásadou, že jak dlouho je výrobek tepelně zpracováván, tak dlouho jej i chladíme," říká výrobní ředitel. Ani tady ještě ale není konec. Výrobek je třeba zabalit a odeslat k zákazníkovi. Balení se v MP Krásno provádí dvěma způsoby: vakuováním a balením v ochranné atmosféře. Denně je tu takto ošetřeno či zabaleno sto tun výrobků.

Pro snadnější krájení šunek a měkkých salámů je využíváno krustovací zařízení, které slouží k povrchovému zamražení výrobků před krájením. Umožňuje krájení velmi jemných plátků s prodlouženou údržností a vysokou bezpečností pro spotřebitele.

Výrobky z MP Krásno jsou připraveny vydat se na cestu k zákazníkovi. Každý den jich odtud vypraví 50 aut. Produkty MP Krásno jsou mimo jiné dodávány také téměř do všech obchodních řetězců působících v ČR, do nezávislých prodejen a také na pulty mnoha specializovaných prodejen. Přibližně třetina produkce je pak určena pro zahraničí.

Veškeré výrobky jsou v MP Krásno vyráběny v podmínkách, které garantují ty nejvyšší bezpečnostní a zdravotní standardy. Společnost je plně certifikována pro společný trh EU. Technologickým vybavením se vyrovná špičkovým evropským podnikům. Zaveden je tu systém HACCP. Jeho úkolem je vyloučit všechny negativní vlivy na zdravotní nezávadnost surovin a výrobků. Společnost nepoužívá geneticky upravené suroviny. Všechny suroviny, přísady a obaly odpovídají zdravotní nezávadnosti.

Vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu výskytu různých alergií činí MP Krásno kroky i v tomto směru. Například 95 % sortimentu je vhodných pro bezlepkovou dietu. Firma se rovněž snaží o eliminaci alergenů.

MP Krásno se zaměřuje na výrobky s vysokým obsahem masa a také na dětské zákazníky. Dítěti se snaží nabídnout to nejlepší a nejzdravější. Mezi zdravou alternativu svačiny pro děti patří například Dětská šunka.

Autor: Dušan Póč

7.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 8 994 Kč Pomocní kuchaři Pomocní kuchaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 8994 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Příjmeme pomocné kuchaře do školní jídelny. , Zkušenosti s prací v kuchyni vítány, nejsou však podmínkou, zaučíme. , Jedná se o pomocné práce v kuchyni, např. příprava příloh, úklidové práce, výdej obědů., Pracovní doba od 9:00 do 14:30 hodin., Pracovní poměr bude sjednán na dobu určitou, a to po dobu dočasné pracovní neschopnosti naši zaměstnankyně. , , Výhody: stravování ve školní jídelně, , Osobní návštěva - ZŠ, Dřevnická 1790, 760 01 Zlín od 6:00 do 14:00 hod.. Pracoviště: Základní škola zlín, dřevnická 1790 ,příspěvková organizace, Dřevnická, č.p. 1790, 760 01 Zlín 1. Informace: Bc. Pavla Dynková, +420 577 271 379,577 210 204. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 16 000 Kč Uklízeči a pomocníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: úklid a údržba nemovitostí včetně nejbližšího okolí budov, údržba a úklid kancelářských prostor s využitím jednoduchých pomůcek a elektrických úklidových strojů, úklid nebytových prostor, chodeb, hal., Výhody: stravenky. Pracoviště: Cream real estate, s.r.o. - zlín, 760 01 Zlín 1. Informace: Martin Ponížil, Hana Dlabajová, +420 573 776 333. Služby - Služby Kadeřník 15 000 Kč Kadeřníci Kadeřník/kadeřnice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: praxe, pracovitost, spolehlivost, zodpovědnost, profesionální a příjemné vystupování, Výhody: prémie po zapracování. Pracoviště: Petr karpíšek - zlín, náměstí Práce, č.p. 1099, 760 01 Zlín 1. Informace: Petr Karpíšek, . Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 23 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Expedienti. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: výpis z trestního rejstříku,dobrou fyz.kondici ,důslednost a zodpovědnost., Náplň práce: expedování potravinářského zboží podle objednávek, oprava DL, tisk DL, inventůry zboží., Práce pouze na noční směny nástup v 18.00 hod. od neděle do čtvrtka. , Možnost domluvy kratšího úvazku., Výhody: jistota stabilního zaměstnání na HPP, zaměstnanecké BENEFITY - příspěvek na životní pojištění,stravenky/,dovolená navíc.. Pracoviště: Alimpex food a.s. - zlín - louky, Jateční, č.p. 78, 760 01 Zlín 1. Informace: Marcela Svačinová, +420 731 128 625.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Emotivní peklo na fotbale v Nedachlebicích: inzultace, divadlo, výhrůžky

Ilustrační foto

Zlínská policie upozorňuje na uzavřenou komunikaci mezi Březůvkami a Ludkovicemi

Starostům obcí došla s medvědem trpělivost

Potulný medvěd hnědý začíná lidem na Valašsku vadit čím dál víc. Trpělivost už došla starostům dědin, ve kterých se huňáč-turista objevil. Hromadně píší na krajský úřad žádosti o povolení k odchytu zvířete. Co bude pak, se ale neví, zlínská zoo medvěda nechce.

Michálek neustupuje, ODS nechce jet do neznáma

Nic nového. Tak by se dala shrnout mnohahodinová povolební vyjednávání o nové vládě zlínské radnice. Jasno musí být ale nejpozději do konce měsíce.

Spadne klec? Medvěd má namále, zvažuje se past

Na medvěda, který se od poloviny září potuluje Valašskem, páchá škody a ztrácí plachost dokonce i před lidmi, pravděpodobně spadne klec. Doslova. Ochránci přírody plánují jeho odchyt. Nalákat jej chtějí do odchytové bedny, kterou přivezou v úterý ze slovenského národního parku Malá Fatra.

Stromy pro Olgu Havlovou a pomník pro dávno padlého nepřítele: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 14. října 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT