Zkušení vyšetřovatelé podle něj občas poznají žhářské útoky už po několika minutách od příjezdu na místo požáru. Jindy jim to však potvrdí až speciálně vycvičený pes nebo experti z laboratoří, kteří podrobně zkoumají odebrané vzorky.

Co musí umět dobrý vyšetřovatel, aby zjistil skutečnou příčinu požáru?

Měl by mít středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání technického směru a schopnost myslet v souvislostech. Je potřeba, aby si dokázal spojit více různých informací do souvislostí a vyvodil z toho správný závěr. Není předem dáno, že to musí být hasič, který už zasahoval u určitého počtu požárů. Například v Olomouckém kraji tuto profesi vykonává šest lidí, je mezi nimi i žena. Vyšetřovatelé neřeší dopravní nehody nebo běžné technické zásahy, jezdí vyloženě k požárům s výjimkou těch, kde nevznikla žádná škoda. Naopak k velkým požárům se škodou několika milionů korun se obvykle vysílá celá skupina vyšetřovatelů.

Jak postupujete po příjezdu na místo požáru?

Snažím se co nejdříve mluvit s člověkem, který nám požár nahlásil. Musím vědět, co přesně viděl, když na místo přišel. Zajímá mě například, z kterého okna požár zahlédl, odkud šly plameny, odkud viděl kouř a podobně. Potřebuji vědět, kam se požár později rozšířil a jak oheň postupoval. V případě, že se jedná o velkou budovu, která zcela vyhoří, potřebuji vědět, která místa byla ohněm zasažená nejdříve. Ta prozkoumáme jako první, a pokud jsou nejasnosti, postupujeme dál.

Laikovi by se asi mohlo zdát, že když vyhoří například celý dům, vypadá po dohašení téměř všechno jeho vybavení stejně. Většina věcí je přece ohořelá, černá od sazí a promáčená vodou z hašení…

To platí jen na první pohled a v prvních hodinách po požáru. Až postupem času, jak zjišťujeme informace od svědků a zabýváme se na požářišti různými detaily, téměř vždy přijdeme na to, co se tam vlastně stalo. V některých ojedinělých případech však není možné zcela stoprocentně zjistit, zda k požáru došlo jen kvůli nedbalosti nebo úmyslně.

Letos už jste například na Olomoucku zaznamenali řadu žhářských útoků. Bývá hned jasné, že oheň někdo úmyslně založil?

Stává se to spíše jen výjimečně. Pokud vyhoří celý dům, musíme detailně prozkoumat, co z vybavení zbylo a v jakém to bylo stavu před požárem. Obvykle nám to zabere i celý den práce. Často se zjistí, že například v jednu chvíli hořelo hned na několika místech, což právě s útoky žhářů souvisí. Rozhodně se běžně nestává, aby se v jednom domě současně vzňala lednička, televize, pračka, počítač i trouba. Úmyslně založená ohniska vyhledávají speciálně vycvičení psi, využíváme je poměrně často. Dokážou přesně určit například místa, kde byla použita hořlavá kapalina. Úkolem vyšetřovatele je, aby přesně zjistil, jak vlastně začalo hořet. Musí také posoudit, zda požárně bezpečnostní zařízení a požární dělicí konstrukce splnily tu funkci, kterou správně měly splnit.

Jaké vzorky při požárech odebíráte?

Často pátráme po tom, zda byla na daném místě použita nějaká hořlavá kapalina nebo zda se tam mohlo něco samovznítit. Odebíráme také vzorky různých elektrických zařízení a domácích spotřebičů. Z těch je možné zjistit, zda byly v době požáru zapnuté v zásuvce či nikoliv. Odebrané vzorky pak specialisté v laboratoři rozřežou na menší kousky, detailně pak na nich zkoumají například spínače a elektrorozvody.

Začínal jste také jako aktivní hasič? Nechybí vám při práci vyšetřovatele adrenalin spojený s likvidací požárů a záchranou lidí a majetku?

Já jsem hned po dokončení vysoké školy měl jasno v tom, že zrovna po takovémto druhu adrenalinu netoužím a že se raději budu věnovat práci vyšetřovatele. U hasičského sboru jsem zpočátku pracoval na odboru prevence a věnoval se kontrolní činnosti. Dohlížel jsem na to, zda podniky dodržují povinnosti stanovené v právních předpisech a normách z oboru požární ochrany. Později jsem přešel na funkci vyšetřovatele a rád bych u toho zůstal i nadále. Byl jsem už u spousty požárů a přesně vím, jak je to pro hasiče po všech stránkách náročné a co tato práce obnáší.