„Rachna kachna, to to letělo," zazpíval vzápětí čtyřapůlletý Matěj Rachůnek do mikrofonu. Dojemná chvíle odstartovala 3. Slováckou benefici, která byla věnována právě Karlu Rachůnkovi a vůbec všem hokejistům, kteří vloni zahynuli při leteckém neštěstí v ruské Jaroslavli. Na tribuně ostatně byly i manželky dalších hokejových hrdinů, kteří už bruslí po nebeském ledě – Josefa Vašíčka, Jana Marka i Slováka Pavola Demitry.

Karel Rachůnek stál společně s kamarádem Jakubem Kovářem u zrodu Slovácké benefice, jejímž hlavním úkolem je vedle pobavení fanoušků také získání finančních prostředků na dobročinné účely. To se letos povedlo měrou vrchovatou. Už před utkáním mezi Rachna teamem, který z velké většiny tvořili známí hokejisté, a slavným Slavojem Houslice ze seriálu Okresní přebor, předal fotbalový reprezentant Michal Kadlec šek na 10 tisíc Euro Domovu zdravotně postižených ve Velehradě. „Jde o peníze z dražby dresu Lionela Messiho. Měly by pomoci k nákupu tranzitu, kteří si teď budou ve Velehradě pořizovat," poznamenal Michal Kadlec.

Další moře peněz přinesla večerní dražba sportovních dresů a dalších propriet v hradišťské Redutě. Organizáři tajně doufali ve výtěžek milion korun, nakonec ale na dobročinné účely poputují hned tři miliony. Nejvíce vynesl pochopitelně dres Karla Rachůnka, za který nový majitel zaplatil více než půl milionu. (Více o dražbě čtěte na jiném místě této strany – pozn. aut.)

Ale zpět k povedenému odpoledni, jehož hlavním hřebem bylo utkání mezi hokejovými hvězdami a Slavojem Houslice. „Karel byl do Okresního přeboru blázen. Přes internet jsem mu objednávala čepici, měl tričko, ve kterém neustále chodil. Jakmile skončila minulá benefice, tak jeho přáním bylo, aby příští rok hráli s Houslicema. Klukům se to podařilo dotáhnout do konce a já jim za to děkuji," nechala se slyšet Kateřina Rachůnková.

A fanoušci, kterých se v ochozech sešlo několik tisíc, si přišli na své. V Rachna teamu se objevili mimo jiné Ivan a Tomáš Rachůnkové, Ondřej Pavelec, Jakub Voráček, Martin Erat, Petr Čajánek, Ladislav Kohn, Radim Bičánek a Petr Vampola, ofenzivu mužstva pak dirigoval fotbalový klaun Petr Švancara. V dresu Slavoje Houslice se vedle osvědčených jmen jako David Novotný, Jakub Kohák, Ondřej Vetchý či Leoš Noha objevili i herec Ivan Trojan či sportovní komentátor Robert Záruba.

Účet zápasu otevřel z pokutového kopu syn Karla Rachůnka Matěj. „Kurňa, skoro jsem to měl," zlobil se naoko Jakub Kohák alias gólman Houslic Kája Vachopulos.

Publikum svými hláškami bavila velká část účinkujících, kteří měli u úst připevněný mikrofon. „Ale jezdíme po tom hžišti, kjeténi," burcoval svůj tým houslický šišlavý veterinář Áda Větvička neboli herec Leoš Noha.

„Hoši, nebojte se je zajet pořádně! On jsou všichni dobře pojištění," přidával se Pavel Nečas alias boss Houslic Luboš Matějka. A jeho slova jakoby dopadla na úrodnou půdu. Za chvíli se kopala penalta po údajném faulu houslického Řepy čili herce Jarmila Škvrny. „Já penalty nefilmuju, nikdy jsem to nedělal," dušoval se Petr Švancara, který pád samozřejmě nafilmoval. „Ty voe, ty jsi fakt celý on," smál se Petr Švancara při pohledu na Škrvnu, který byl od skutečného Tomáše Řepky opravdu k nerozeznání.

Ze začátku měli navrch hokejisté, což boss Houslic Matějka nesl hodně nelibě a se slovy: ‚Pane rozhodčí, už mě ty ofsajdy serou.' začal při hře lajnovat půlící čáru. Jindy zase křovinořezem upravoval trávník v malém vápně Ondřeje Pavelce nebo zarostlou hruď gólmana Vachopulose. Na toho měl zvláštní pifku. „Musíme si promluvit. Už mě to fakt sere, jak pořád pouštíš ty góly," nadával nebohému gólmanovi. „Já jsem tady od toho, abych bránil naši svatyni. Ne vždy se mi to podaří," bránil se Jakub Kohák, který měl v průběhu první půle dokonce telefonát. „Né, mami, teď mi nemůžeš volat. My teď hrajeme. Zrovna je roh," bavil nadšené fanoušky.

Houslický obrat zahájil nádherný gól herce Davida Novotného, který vystřihl nůžky jak z fotbalové učebnice. „Nemám zavolat fyzioterapeuta?" ptal se seriálového Jardy Kužela po akrobatickém kousku Michal Kadlec. „Ty voe, tos tam pěkně vystřih," smekl fotbalový reprezentant před Novotným. „To bylo na hranici sebeobětování," usmál se herec.

Ale nejen Okresní přebor se z televizních obrazovek přestěhoval na staroměstský Širůch. „Luděk půjde do pořadu Jste to, co jíte a já zase do Výměny manželek," dělal si Petr Švancara legraci z malinko kulatější postavy svého velkého fotbalového kamaráda Luďka Zelenky.

Během utkání se zejména na střídačce Houslic podával povolený doping v podobě slivovice. A došlo i na ten opravdový. „No, to teď budu na hřišti nádherný," smál se herec Ladislav Hampl, který je coby seriálový Jarmilek známý svou slaboustí pro kouření trávy. A na Širůchu neodolal vábení jednoho z fanoušků a také si párkrát potáhl ze skleněnky naplněné marihuanou.

Duel po napínavém průběhu skončil 10:10, což byl rekordní výsledek v historii Houslic. Rozhodnout o vítězi musely pokutové kopy, ve kterých byl úspěšnější Rachna team. Vítěznou tečku obstaral kdo jiný než Matěj Rachůnek. „Rachna kachna, to to letělo," zněla nesmrtelná hláška Roberta Záruby naposledy staroměstským Širůchem.