Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.Foto: DENÍK/archiv

A co dobrého se bude péci? Tradiční slovinská potica. Ořechová roláda, která se připravuje zejména u různých slavnostních příležitostí je ve Slovinsku velmi oblíbená. Připravit si ji můžete i doma, zejména máte-li zásobu vlašských ořechů. Překvapte rodinu a kamarády netradičním dezertem.

Jak na to? Těsto a náplň se připravují zvlášť. Nejdříve tedy těsto. Do misky nadrobte kvasnice, přidejte lžíci mouky, lžičku cukru a půllitr vlažného mléka. Zamíchejte a uložte do tepla, aby vznikl kvásek. Poté mouku prosejte a smíchejte s kváskem. Rozpusťte máslo, přidejte zbylé mléko, cukr a olej, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, sůl a rum. Vše promíchejte a přidejte k mouce. Je třeba směs dobře prohníst, aby vzniklo hladké těsto. Těsto uložte do tepla a nechte kynout. Mezitím, co vám těsto kyne, si připravte náplň. Pomelte ořechy, přidejte cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rum, smetanu, sůl a sníh ušlehaný z bílků. Poté těsto prohněťte a nechte kynout. Poté jej vyklopte na vál posypaný moukou. Vyválejte do vrstvy asi centimetr silné, obdélníkovitého tvaru. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto, pak jej srolujte. Vložte jej do vymazané pečící formy. Rozšlehejte vejce a poticu jím potřete. Propíchněte ji naskrz dřevěnou tyčinkou. Poticu znova odložte do tepla, aby kynula. Až nakyne po okraj formy, pečte ji ve středně vyhřáté troubě hodinu. Až potica vychladne, pocukrujte a můžete podávat. Dobrou chuť aneb Dober tek!

Ingredience: 40 g čerstvých kvasnic, 600 g pšeničné mouky, 3,5dl polotučného mléka, 100 g slunečnicového oleje, 3 vanilkové cukry, citrónová kůra, 5 žloutků, 5 lžící rumu, sůl,

600 g vlašských ořechů, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, citrónová kůra, 2,5dl sladké smetany, sůl, 3 bílky, vejce, moučkový cukr.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
fotbal FC FASTAV Zlín - FC KodaňUroš Matič a Petr Jiráček
145

Mlha? Neviděl jsem na brankáře Kodaně, přiznává Jiráček

Ford je zdevastovaný.
3

Ford boural v mlze, tři cestující jsou zranění

Hoří nám v pokojíčku! Rodina stihla z domu utéct

V rodinném domku v Hrobicích bydleli jen dva měsíce. Když spali, přiběhly do ložnice rodičů děti, že jim hoří v pokojíčku. Rodina stihla z hořícího domu včas utéct. Vyšetřovatel hasičů pracuje s několika verzemi.

Všechny karty na stůl. Zde jsou priority hlavních politických stran

Volby jsou tu. Pokud ještě nejste rozhodnutí, které straně dáte dnes či zítra svůj hlas, superdebata Deníku by vám mohla nabídnout řešení. Kandidáti deseti hlavních stran a hnutí včera představili klíčové priority svých programů.

4. kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

AKTUALIZOVÁNO

První gól, druhý bod. Ševci v mlze remizovali s Kodaní

Vstřelili premiérový gól v Evropské lize, první výhry v prestižní soutěži se ale znovu nedočkali. Přesto fotbalisté Zlína nemusejí smutnit. Ševci ve 3. kole skupiny F remizovali s dánskou Kodaní 1:1 a dál živí šanci na postup.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení