Prezident se nejprve pozdravil se starostkou Leskovce Janou Šťastnou. „Dáma má totiž vždy přednost," vysvětlil Miloš Zeman. Převzal kytici a poděkoval řediteli Kovaru Petru Bambuchovi za to, že kvůli prezidentské návštěvě o týden pozdržel svůj plánovaný odchod z firmy.

Po oficiálním přijetí se delegace odebrala do jídelny. Za zavřenými dveřmi dostal Miloš Zeman dary od obce Leskovec i firmy Kovar malovanou láhev se slivovicí z dílny Františka Novosada z Lidečka a obraz, který namaloval akademický malíř Ilja Hartinger z Karolinky.

Následovala prohlídka výroby a výrobků společnosti Kovar. V jejím průběhu prezident republiky s vedením firmy diskutoval mimo jiné o poctivosti v podnikání. Na vnitřním nádvoří společnosti už v tu chvíli čekalo na hlavu státu zhruba sto pracovníků Kovaru. Prezident Zeman ve svém projevu k nim zdůraznil, že dobrý podnik se pozná podle toho, že jsou spokojení zaměstnanci. „Co je vám platný vysoký zisk, vysoký odbyt nebo vysoká výroba, když lidé jsou nešťastní a neusmívají se," řekl prezident Miloš Zeman.

Zaměstnancům popřál, aby se k nim nová generace vedení firmy po nyní odstupující řediteli Petru Bambuchovi chovala stejně dobře jako dosavadní šéf.

Shromáždění pracovníci firmy jej odměnili potleskem. „Vystoupení pana prezidenta bylo dobré, hodně se mi líbilo, jak mluvil," zhodnotil jeden ze zaměstnanců Michal Daněk. Přiznal, že se na setkání s Milošem Zemanem těšil.

Velmi potěšen byl také ředitel Kovaru Petr Bambuch, který odchází do důchodu. „Pan prezident na mne udělal velký dojem svou vstřícností. Také tím, že si dopředu vyžádal veškeré informace o firmě, prakticky nebylo třeba se zvlášť představovat," chválil Petr Bambuch.