„Rekonstrukce střechy pokračuje v té části, kde je umístěna průvodcovna, restaurace se salonkem a věž Andělka s prodejnou suvenýrů. Jedná se o levé křídlo druhého hradního nádvoří,“ popisuje kastelán. Stavba začala vloni a dokončení je naplánováno na září.

„Restaurace se salonkem fungovat sice nebude, vinárna ale ano. Provoz na druhém hradním nádvoří, které je částečně zahrazené, tak zůstane omezený. Výstavy, prodejna suvenýrů a prodejní galerie, stejně jako WC budou k dispozici,“ poznamenal Rostislav Jošek.

Oprava střechy má podle něj přijít na více než 20 milionů korun. Peníze jsou dotací Ministerstva kultury. Obnova se týká krovů, stropu a krytiny z modřínu.

„Dříve se používal smrk. Modřín ale vydrží déle a má krásné zbarvení. Rekonstrukci dělá firma ze Vsetína a krytina se vyrábí z ručně štípaného šindele, kterého je více než 50 tisíc kusů a vyrábí se ze specifického druhu modřínu,“ řekl buchlovský kastelán.

Centrum městyse Buchlovice.
Turistický magnet Buchlovice láká zámkem, hradem i lázněmi

V dubnu hrad Buchlov podle jeho slov nebude otevřen ve všední dny. Otevřeno, včetně prohlídek, má být pouze o sobotách a nedělích a o Velikonočních svátcích. Co se týká kulturních akcí, tak se návštěvníci Buchlova mohou těšit na tradiční červencové noční prohlídky a také na vánoční Štěpánskou akci. A spoustu novinek čeká i na prohlídkové trase.

"V barokní ložnici bude k vidění zrestaurovaný a novým rámem opatřený obraz Otislava z Kopenic v nadživotní velikosti. A v druhém patře prohlídkové trasy byla do expozice věnované Berchtoldům doplněna část sbírky obuvi, která byla dlouhodobě zapůjčena v Muzeu Jihovýchodní Moravy," uvedla Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu Územní památkové správy v Kroměříži.

Jde třeba o dětské botičky ze Sibiře, ušité z tulení kůže, tradiční asijskou obuv z hedvábí zvanou „zlatý lotos“, která je zajímavá svou miniaturní velikostí nebo také hedvábné střevíčky šlechtičen z 19. století. Nejstarším kouskem sbírky je podle Šnajdarové dámský vyšívaný pantoflíček, který je datován okolo roku 1610 a mohla ho tudíž nosit některá dáma z rodu Zástřizlů.