„V pátek v devět ráno začalo představení poutních míst, kde byli přítomni i někteří jejich zástupci,“ popsal úvodní den výstavy Ivo Čečman, referent majetkové správy na zámku v Kroměříži. Podle jeho slov byl loňský premiérový ročník o dost skromnější, než je ten letošní.

„Měli jsme tu představení zhruba jen sedmi poutních míst. Už připravujme ročník příští a chceme ho rozšířit ještě o něco více, než je tento,“ poznamenal Čečman.

Jedním z prezentujících byl i Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

„My to vnímáme také jako akci spojenou s otevřením nové zámecké sezony,“ vysvětlil Urbanovský. Podle jeho slov se lidé čím dál víc navrací k původním hodnotám – například v posledních letech dochází k stále většímu rozvoji církevní turistiky.

„Vnímáme segment poutní a církevní turistiky velmi významně. Je to velmi důležitá součást kulturního života,“ nechal se slyšet Urbanovský. Centrála cestovního ruchu Východní Moravy má podle jeho slov momentálně jednu velmi významnou ambici.

„Chceme dostat poutní místo Velehrad na seznam evropsky významných poutních míst. Výrazně nám snad pomůže výročí, které začínáme slavit už letos – jedenáct set padesát let od příchodu věrozvěstů na Moravu,“ doplnil Urbanovský.

U druhého konce republiky, ze západních Čech, dorazila Markéta Novotná. Ta na Dnech poutníků vystoupila s prezentací klášteru Teplá. „Letos jsme tady poprvé. Náš klášter je osm set let starý a je to klášter premonstrátů,“ vysvětlila Novotná. Dodala, že ji příjemně překvapilo, že hodně návštěvníků, kteří na akci zavítali, prý o tomto poutním místě slyšeli a znají ho.

Největší nápor zažily Dny poutníků v pátek, ale ani o víkendu nezely prostory Arcibiskupského zámku prázdnotou. „Líbí se mi, jak je to tu přehledně uspořádané. Objevila jsem několik poutních míst, o jejichž existenci jsem neměla ani tušení,“ nechala se slyšet jedna z návštěvnic Markéta Polesná, která dorazila na prezentaci ze Zlína. Dodala, že se na některé poutní místo určitě vypraví.

AUTORKA: LUCIE SÁGNEROVÁ