„Latinská slova ex libris v latině doslova znamenají ,z knih´ a v evropském prostoru se od středověku používala k označení vlastnictví knih,“ přiblížil návštěvníkům význam výrazu iniciátor výstavy Miloslav Hrdý z Folklorní agentury Buchlov.

Poznamenal, že v čítárně Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti byla sice počátkem roku výstava kolekce ex libris Václava Havla, ale buchlovická expozice s erotickými ex libris je vůbec první svého druhu na Slovácku.   

„Stará ex libris, často velice zajímavá a krásná, začala poutat heraldiky, sběratele krásných tisků a postupně se stávala předmětem sběratelství. Tvorbou ex libris se začali zabývat skutečně špičkoví umělci,“ sdělil architekt Haimann, sběratel knižních značek, což je synonymum pro ex libris.

Na výstavě v buchlovickém muzeu prezentoval erotické ex libris pražských grafiků Petra Hlavatého a Zdeňka Mézla, knižní značky od sběratelů Bedřicha Beneše Buchlovana s iniciálami BB či významného teoretického badatele

v oblasti verbální erotiky Karla Jaromíra Obrátila.

„V roce 1901 se stal Obrátil ředitelem dívčí školy v Uherském Hradišti. Psal pro časopis Nová Slovač, byl redaktorem časopisu Zájmy Slovače v Uherském Hradišti a Uherském Brodě, ale také předsedal jednotě Komenský,“ připomenul Haimann zásluhy novináře, spisovatele, básníka a největšího českého sběratele K.J. Obrátila, který pro sběratelství získal i B.Beneše Buchlovana.

Obrátilova sbírka malé grafiky čítala na 25 tisíc lístků a za svoje zásluhy byl jmenován čestným členem Spolku sběratelů a přátel ex libris.

Bylo pro mě potěšující vidět ty malá umělecká dílka, která si kdysi lidé lepili do svých knih, nebo se z nich stali jen jejich sběratelé,“ svěřila se Jana Krátká z Uherského Hradiště. Vystavené exponáty obdivovali také manželé Popelkovi z Modré či Abdullah Abahussein ze Saudské Arábie.

„Navštívil jsem nejen velice pěknou zemi, v ní překrásné Buchlovice a výstavu ex libris. Uchvátili mě i muzikanti, kteří na výstavě hráli,“ nechal se slyšet Abahussein.

„Sčeglivými“ písničkami provázeli vernisáž muzikanti, jimž kraloval Petr Křivák. Návštěvníci výstavy mohli ochutnat také něco z erotické gastronomie nebo víno s ochrannou známkou Amor.

„Takový salát stárnoucího chlapa se připravuje z celeru, sýru Niva, vlašských ořechů, oleje, koňaku, citronové šťávy, pepře a soli,“ prozradil recept Hrdý a dodal, že se po něm jen zaprášilo a lidé se olizovali až za ušima.

Sběratel ex libris Petr Haimann z Brna: Ve sbírce máme sedm tisíc knižních značek. Nejstarší je z 19. století

Petr HaimannZa ohrožování mravnosti dětí, mládeže a dospělých občanů nelze v žádném případě považovat zajímavou výstavu dvou stovek erotických ex libris s názvem Amore, amore mio, která byla na sklonku třetího dubnového týdne slavnostně zahájena v Muzeu Podhradí v Buchlovicích.

K vidění je na ní „malé“ umění v malém formátu, ve formátu ex libris, od sběratelů Aleny a Petra Haimannových z Brna.

Malá grafická dílka návštěvníkům budou až do 23. května ukazovat, jak si jejich výtvarníci představovali třeba erotiku.

„Kolik obrazů s tímto tématem, které lákalo už v dávných dobách umělce, kdy církev zakazovala zobrazovat nahé ženské tělo, viděli lidé v galeriích a málokoho pohoršovaly,“ začíná náš rozhovor architekt Petr Haimann.

Jak jste se s manželkou stali sběrateli ex libris?

Sběratelství je naše vášeň. Manželka sbírá kromě jiného prasátka z různých druhů materiálů. Ve své sbírce jich má na šest stovek. V buchlovickém muzeu jich představila 365 v duchu sloganu Mají se někteří jako prase v žitě. Bylo to na vánoční výstavě před dvěma roky. Já se hodně věnuji sbírce medailí. Těch mám na tři tisíce.

Jak a kdy jsme se dostali ke sbírání těch malých ex libris?

Abych pravdu řekl, to ani nevím. Ačkoliv jsem se o tento druh sběratelství moc nezajímal, koupil jsem asi před třiceti či čtyřiceti lety od jednoho sběratele, který se tomuto koníčku přestal věnovat, štůsek erotických ex libris. Pak jsem si o ex libris koupil nějaké knížky v německém jazyce, protože u nás jich k sehnání moc nebylo.

Sbíráte jenom ty malé grafické skvosty s erotickou tematikou?

Nikoliv. Všechny, které nás zaujaly. Dnes jich máme ve sbírce na sedm tisíc. V Česku je dost sběratelů, kteří mají i dvacet tisíc ex libris. Řeknu to za sebe, že se sbírce ex libris, v nichž ta nejstarší knižní značka pochází z 19. století, se už tolik nevěnuji. Jde hodně do peněz a také času jaksi ubývá.

Na kolik korun přijde ex libris dnes?       

Za mých študáckých let stála ex libris od padesáti  haléřů do pěti korun. Dnes ta nejlacinější se dá pořídit za stovku. Kdysi byly ceny ex libris přijatelné, ale koupit se  moc nedala. Spíš po někom sehnat jejich sbírku, což byl můj případ. Takovým způsobem se člověk dostal k autorům knižních značek, která by si jinak koupit nemohl.

Jste členem Spolku sběratelů a přátel ex – libris?

Když už jsem začal s jejich sbírkou, tak jsem se jím stal. Spolek má sídlo v Praze. Československý spolek sběratelů a přátel exlibris (SSPE) byl založen v listopadu 1918 na ustavující valné hromadě a vyvíjel v následujících letech bohatou činnost.

Pravidelně jednou měsíčně se pro členy spolku konají prezenční aukce ex libris a drobné grafiky a od roku 2009 rovněž internetové aukce, kterých se mohou zúčastňovat pouze členové spolku. Co do počtu členů a počtu výtvarníků, kteří pro jeho členy ex libris vytvářejí, patří SSPE do čela evropských i světových exlibristických spolků.

Připomeňte, prosím, dva sběratele ze Slovácka, kteří významně zasáhli do sběratelství ex libris.

Za první republiky působili v Uherském Hradišti dva umělci, jejichž ex libris jsou v Buchlovicích k vidění. Byl to Bedřich Beneš Buchlovan a profesor Karel Jaroslav Obrátil. Ten byl v Uherském Hradišti v roce 1901 jmenován ředitelem dívčí školy.

Obrátil, který pro sběratelství získal i Beneše Buchlovana a uspořádali spolu v roce 1910 v Uherském Hradišti první českou výstavu ex libris, byl jmenován čestným členem Spolku sběratelů a přátel ex libris.

Nutno dodat, že Obrátil byl významný teoretický badatel v oblasti verbální erotiky. Dal se do vydávání zakázaných erotických knih. V roce 1926 se odstěhoval do Prahy. 5. dubna 1945 zemřel v pražské Pečkárně na následky mučení gestapa.

Manželé Alena a Petr Haimannovi.

POZNÁMKA

Tajemství knižních značek

Velice pěkně připravená expozice s erotickými ex libris v přízemí buchlovického muzea měla v pátečním podvečeru veskrze kladný ohlas u návštěvníků. Jen tu a tam jsem slyšel povzdech, že se do vitrín nebo pod skla nástěnných panelů nevešlo víc těch malých grafických dílek ze sbírky manželů Haimannových.

Přesto si ale myslím, že stejně jako nedávná výstava kropenek, nádobek na svěcenou vodu, nebo vah, splní výstava těch malých knižních značek zdařile svoji osvětovou a edukativní úlohu. Ale nejen to. Má i důležitý význam propagační.

„Potěšilo mě, že Haimannovi se o výsledky svého sbírání ex libris neváhali podělit s dalšími lidmi prostřednictvím této výstavy,“ mnul si ruce její iniciátor Miloslav Hrdý. Ten při vernisáži erotických ex libris předal architektce Haimannové kytici květů a jejímu manželovi obálku s grafikou od jednašedesátiletého Jaroslava Tvrdoně z Vlčnova.

„Moc mě potěšilo, že do mé sbírky přibylo další dílko Jaroslava Tvrdoně, který si za výtvarný projev zvolil mimo jiné ojedinělou grafickou techniku – ocelorytinu,“ radoval se architekt Haimann.

Z dárku se těšil tak, jako z každého malého ozdobného lístku, který většinou obsahuje název ex libris, jméno či monogram objednatele, výtvarný motiv nebo jiné vyjádření vztahu majitele ke knize.