Na linky městské hromadné dopravy je nasadí společnost TQM holding – dopravce, se kterým meziříčská radnice uzavřela desetiletou smlouvu.

S novým dopravcem se do Valašského Meziříčí po dvou a půl letech vrací také MHD zdarma pro všechny cestující.

Ilustrační foto
Rarita! Slavnosti myslivosti v Zubří lákají na největšího jelena

Nový vozový park bude tvořit devět standardních „velkých“ třídveřových autobusů o délce dvanáct metrů a kapacitě 25 sedících cestujících. Doplní je jeden speciální minibus dlouhý devět a půl metru, který pojme 18 sedících pasažérů. Je určený pro nově vytvořenou okružní linku č. 10.

„Část vozového parku už je připravená k provozu. Jejich vizuální podoba vychází z městského design manuálu, takže budou snadno rozlišitelné od běžných autobusů,“ řekla místostarostka Valašského Meziříčí Yvona Wojaczková.

Ekologické a nabité technologiemi

Připomněla, že všechny vozy jsou ekologické: budou jezdit na stlačený zemní plyn (CNG).

„Cestujícím (také) nabídnou standard jedenadvacátého století. Jsou totiž plně klimatizované, nízkopodlažní a bezbariérové,“ doplnila Wojaczková.

Všechny autobusy jsou vybavené vnějšími elektronickými informačními panely, zařízením pro snížení nástupní hrany při nástupu cestujícího s invalidním vozíkem nebo kočárkem. Nechybí výbava pro cestující s postižením zraku.

Tradiční seriál koncertů a filmových projekcí s názvem Vsetínské kulturní léto nabídne od 2. června do 1. září 2022 dvanáct hudebních vystoupení a osm projekcí pod širým nebem. Úvodní koncert obstará trio Ivana Hlase (na snímku)
Vsetínské kulturní léto zahájí známý zpěvák a textař Ivan Hlas

„Vzhledem k situaci, která panovala a panuje na dodavatelských trzích, zejména v automobilovém průmyslu, jsme moc rádi, že se nám podařilo zajistit dodávku nových autobusů pro provoz MHD v požadované kvalitě a se všemi potřebnými technologiemi. Ty nám umožní lépe řídit, monitorovat a vyhodnocovat efektivitu a komfort provozu všech vozů,“ řekl Stanislav Brožek, ředitel osobní autobusové dopravy TQM holding.

Ke zmíněným technologiím se řadí sčítací rámy u dveří, teplotní čidla sledující požadovanou teplotu v autobusu během celého roku, kamerový systém se záznamem, LCD panely nebo GPS monitoring.

Radnice zaplatí 21 milionů ročně

S novým dopravcem a novými autobusy se do Meziříčí vrací také MHD zdarma pro všechny cestující.

Nulové jízdné si lidé ve městě vyzkoušeli už v minulosti. V listopadu 2019 však musela radnice MHD zdarma ukončit kvůli kolizi s platnou evropskou legislativou, když chtěla prodloužit smlouvu s tehdejším dopravcem. Bylo nutné najít nového provozovatele.

Podle starosty Meziříčí Roberta Stržínka má smysl nyní službu zase oživit.

„Naše město je velkou dopravní křižovatkou a denně zde projede přes dvacet tisíc aut. Před ukončením provozu MHD zdarma jsme za rok převezli bezmála milion cestujících, což byl nárůst o šedesát procent proti běžnému placenému provozu. Věřím, že bude mít i do budoucna pozitivní vliv na pokles dopravy,“ řekl Stržínek.

Radnice počítá s ročními náklady na provoz MHD ve výši 21,3 milionu korun. Částou bezmála 4,2 milionu se na provozu budou podílet také sousední obce Krhová a Poličná, kam budou autobusy rovněž zajíždět.