Ty vyvrcholily na Stojanově nádvoří, jež bylo ze tří čtvrtin zaplněné lidmi, večerním benefičním koncertem. Jeho třináctý ročník pomohl zajistit prostřednictvím dárcovských SMS na konto Velehrad bezmála milion korun. Ten bude rovným dílem rozdělen mezi Cyrilometodějskou církevní školu Brno, Občanské sdružení ONŽ – pomoc a poradenství pro ženy a dívky, Centrum pro rodinný život Olomouc, a Nadační fond ADIUVARE.

„Dobrá vůle znamená pomáhat druhým. A právě v takové dobré vůli se odvíjejí všechny projekty, k jejichž uskutečnění můžete dnes svou DMS pomoci," vyzvali unisono všechny lidi dobré vůle moderátoři pořadu Barbora Černošková a herec Pavel Kříž, kteří měli na Velehradě svoji premiéru před dvěma roky.

Koncert lidí dobré vůle ve Velehradě - Pavel Kříž

Koncert lidí dobré vůle ve Velehradě - Pavel Kříž. Foto: DENÍK/Jan Karásek

Záštitu nad velkolepým charitativním koncertem převzali olomoucký arcibiskup a primas moravský Jan Graubner, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák ve spolupráci s ministerstvem kultury, Zlínským krajem a Obecním úřadem Velehrad a Livie Klausová, manželka prezidenta České republiky, která se Večera lidí dobré vůle nezúčastnila.

V sedmdesátiminutovém muzikantském programu se jeho návštěvníkům, televizním divákům a rozhlasovým posluchačům představili na pódiu před budovou barokní prelatury Stojanova nádvoří zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů, Hradišťan s Jiřím Pavlicou, sedmnáctiletá zpěvačka a muzikantka Eliška Mrázová, skupina Chinaski, Štěpán Rak, Alfréd Strejček a sólista opery Národního divadla v Brně Petr Levíček se svými syny Benjamínem a Dominikem.

Koncert lidí dobré vůle ve Velehradě - Fiharmonie Bohuslava artinů

Koncert lidí dobré vůle ve Velehradě - Fiharmonie Bohuslava Martinů

„Byl bych rád, aby si všichni účastníci charitativního koncertu, ať už tady na Velehradě nebo u televizorů či radiopřijímačů, tu dnešní atmosféru dobré vůle, toho pěkného soužití a radostného setkání přenesli do svých domovů a tam jim dlouho vydržela.," řekl plný nadšení hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Večery lidí dobré vůle se podle primáše Hradišťanu Jiřího Pavlici stávají místem setkávání potřebných lidí s těmi, kdo mají chuť otevřít nejenom svá srdce, ale i peněženky. „Pravda, někdo na výzvu slyšel víc, jiný méně. Je třeba zdůraznit, že různorodé projekty, na něž jsou na Velehradě peníze vybírány, jsou vždycky velice smysluplné," dodal primáš Hradišťanu.

Koncert lidí dobré vůle ve Velehradě - Dominik Duka a Miloš Zeman

Koncert lidí dobré vůle ve Velehradě - Dominik Duka a Miloš Zeman

„Pojem dobrá vůle je základ každé domluvy. Vždyť nejčastěji se lidé nedomluví, protože jim chybí dobrá vůle," prohlásil sebejistě olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner. Důvodem podle něj, aby se na Velehradě mohli lidé slavit Dny dobré vůle tkví v tom, že dva muži, Cyril a Metoděj, měli fantastickou odvahu, když opustili Soluň a univerzitu, ale neopustili svoji vysokou kulturu, přišli k nám a přinesli s sebou kulturu.

Koncert lidí dobré vůle ve Velehradě - Arcibiskup Jan Graubner

Koncert lidí dobré vůle ve Velehradě - Arcibiskup Jan Graubner

„A muselo to pro ně být velice těžké, vymyslet písmo a začít je učit lid znát a psát. To všechno vyrostlo z kultury těch, kteří měli tu obrovskou sílu čerpanou z evangelia," řekl arcibiskup Graubner, který je skálopevně přesvědčen, že je tak silně oslovil Bůh a oni cítili to velikého bohatství, šli se o to rozdělit s lidmi tak daleko od své země. „Kéž bychom měli podobnou odvahu dnes my. Pak by se ten dnešní svět zbavil spousty svých problémů," dodal Graubner.