Akci zahájil dožínkový průvod městem, který tvořily stovky krojovaných. Účastníky dožínek pak na náměstí přivítal starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

„Sešlo se vás tady opravdu hodně. Jsem rád, že přijely folklorní soubory z celého kraje, aby nám ukázaly krásu svých krojů,“ uvedl starosta.

Žně ve Zlínském kraji se blíží ke konci.

„K pondělku bylo podle údajů ministerstva zemědělství ve Zlínském kraji sklizeno 100 procent řepky a 99 procent obilovin. U hlavní plodiny, pšenice ozimé, je výnos 6,44 tuny na hektar, u ječmene jarního 5,90 tuny na hektar a u řepky 3,51 tuny na hektar,“ vyjmenoval mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Rekonstrukce železniční stanice v Holešově se pomalu chýlí ke svému konci. 17.srpna 2022
VIDEO: Rekonstrukce nádraží v Holešově jde do finále. Kdy bude hotovo?

„Výnosy jsou obstojné, a i kvalita je podle předběžných analýz na vysoké úrovni,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který na dožínky do Kroměříže také zavítal.

Jarmark, folklor, výstava i mše

Při slavnostním zahájení dožínek na Velkém náměstí převzal krajský hospodář dožínkový věnec. Hejtman Radim Holiš jej přebíral oblečený ve valašském kroji.

„Chápu pocity hrdosti, velké síly a tradice, které se s krojem pojí. Rozumím lidem, kteří udržují tradice, proč to mají tak rádi,“ řekl Holiš. Do Kroměříže ale přišel hlavně vzdát hold zemědělcům.

„Za to, jaké vyrábějí potraviny, a za to, jak se starají o krajinu. Ve Zlínském kraji máme velmi dobré zemědělce,“ ocenil Holiš.

Letní Floria v Kroměříži
Ráj pro zahrádkáře i nadšence. Takto vypadala letní Floria v Kroměříži

Program letošního 15. ročníku dožínek zahrnoval jarmark, folklorní vystoupení, výstavu zemědělské techniky i děkovnou mši svatou za úrodu.

„Průvod krojovaných se uskutečnil po roční odmlce, loni se totiž kvůli koronaviru nekonal. V roce 2020 se dožínky dokonce kvůli epidemii nemohly uskutečnit vůbec,“ připomněl Vondrášek.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byly oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit.

„Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena až v roce 2007. V Kroměříži se pořádají proto, že na Kroměřížsku zemědělci pravidelně dosahují nejvyšších výnosů ve Zlínském kraji,“ uzavřel Vondrášek.