Na dvě stě třicet let starý strom s bezmála sedmimetrovým obvodem si připsal loni na podzim prvenství v anketě Strom roku 2017. Hlasovalo pro něj víc než deset tisíc lidí a jako vítězný strom se stal i finalistou ankety Evropský strom roku.

„Do této ankety se letos zapojilo třináct zemí – nově Rusko, Portugalsko, Rumunsko, Chorvatsko a dále pak Belgie, Litva, Španělsko, Velká Británie, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Polsko,“ vyjmenovala koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.
Stejně jako v české verzi ankety tak i teď bude záležet pouze na lidech, jak daleko kvasický ořešák posunou.

„Na rozdíl od české ankety, kde se sbíraly podpisy, se v evropské anketě hlasuje on-line na webu,“ dodala koordinátorka.

Vítězný strom české ankety čeká třeba bezplatné ošetření, a jelikož bylo hlasování zpoplatněno, finance poputují i na výsadbu nebo ošetření dalších stromů, popřípadě na propagaci vítězného stromu. Evropský titul Strom roku je podle organizátorů už zejména o prestiži a propagaci.

Ilustrační fotografie.
Počasí vlekařům nepřeje, o víkendu se přesto bude lyžovat téměř všude

Obyvatelé Kvasic jsou ale připravení se o svůj ořešák v konkurenci ostatních států poprat.

„Jsme rády, že vyhrál a doufáme, že vyhraje i v evropské anketě. Obě jsme za něj hlasovaly a budeme shánět hlasy i nadále od všech, kteří mají internet,“ shodly se pro Deník Libuše Staňková a Jiřina Vavříková.

Právě on-line hlasování by však podle nich mohlo být problémové, zejména u starších lidí, kteří internet nemají. „Já si ten strom pamatuji ještě z dob, kdy jsem byla dítě a běhávali jsme kolem něj. To u něj ještě stála i kaplička s klekátkem,“ zavzpomínala paní Jiřina.

Známý britský lovec stromů Rob McBride, který se na starobylé stromy zaměřuje, pořídil na místě spoustu snímků ořešáku, nejčastěji v obležení kvasických dětí. Přestože viděl za svůj život vzrostlých a starých stromů bezpočet, český vítěz je podle něj výjimečný.

Cyklostezku mezi Kvasicemi a Kroměříží nechala radnice koncem ledna uzavřít kvůli stromům, které na trase popadaly a mohly by ohrožovat bezpečnost cyklistů.
Pozor, padají stromy! Město raději nechalo uzavřít cyklostezku do Kvasic

„Podobný ořešák jsem nepotkal, tenhle je poměrně unikátní. Je opravdu velký, mrzí mě, že se mi zrovna rozbila měřící páska, abych si ho sám změřil,“ okomentoval s úsměvem.

Jeho cesta za finalisty ankety Evropský strom roku začala v Litvě, kde se setkal i s některými tamními ministry. Litva má podle něj s Českem společné to, že ochrana stromů je na vyšší úrovni než v jeho domovské Anglii.

Při svých cestách se fotograf snaží propojit jednotlivé země, aby si svých stromů vážily – a to zejména na politické úrovni. Ve svém poslání však není nijak fanatický.

„Někdo si myslí, že by se neměly kácet žádné stromy, já jsem ale pragmatik. Některé stromy jsou určené ke zpracování, ale ty starobylé a vzácné by se měly chránit,“ dodal Rob McBride. U ořešáku navíc jeho včerejší návštěva Kvasic nekončila: večer se totiž ještě zhostil přednášky v tamní myslivně.