Návštěvníci se opět mohou těšit na expozici ze stovek odrůd řezaných květin, tentokrát na téma Zahrada smyslů. Potěší totiž nejen zrak a čich, ale budou mít i ojedinělou možnost ochutnat desítky jedlých květin nebo se projít po speciální haptické neboli hmatové stezce.

„Hlavní myšlenkou letošní výstavy je očarování všech lidských smyslů. Návštěvníci mohou ochutnat koktejly nebo části rostlin z nejrůznějších květin, například aksamitníku, denivky či bohyšky. Budou mít také možnost projít se po haptické stezce se zavázanýma očima a vyzkouší chůzi po nejrůznějších materiálech, třeba kamíncích, květinách či mechu,“ poznamenal ředitel výstaviště Floria Vojtěch Zahradník.

Papouščí den v kempu Krásné u Šumperku.
Pestrobarevní papoušci se předváděli na ramenou nebo hlavách svých majitelů

Chybět nebude prodejní výstava kaktusů, expozice sukulentů a balkonových rostlin, či výstava drobného zvířectva a okrasného ptactva. Zejména mužskou část může nadchnout výstava moderní i historické zemědělské techniky, pro malé návštěvníky bude zase otevřen Dětský svět, v jehož venkovních i vnitřních prostorech najdou desítky atrakcí. Květinová výstava se ale i letos rozšíří mimo areál výstaviště: přední zahradničtí aranžéři totiž vyzdobí kroměřížský kostel svatého Jana Křtitele a barokní kapli Bolestné Panny Marie u svatého Mořice. Ke kostelům budou návštěvníci přepraveni minibusem přímo od areálu výstaviště.

Metrostav Handy Cyklo Maraton: takový název nese akce, která ve čtvrtek 3. srpna projela také Kroměříží. Čtyřiatřicet čtyřčlenných nebo osmičlenných týmů se střídá štafetově zhruba po 25 až 30 kilometrech, složeny jsou přitom ze zdravých i handicapovaných
Kroměříží projeli účastníci cyklomaratonu, akce má pomoci handicapovaným

Po celou dobu výstavy je připraven také doprovodný program, ve kterém vystoupí třeba Jakub Smolík, Mistříňanka, Stanely´s Dixie Street Band a další interpeti. Už tradiční součástí je také soutěž pro všechny amatérské gurmány. Návštěvníci se totiž mohou přihlásit do soutěže o nejlepší vdolek. Výtvory stačí přinést poslední den výstavy do 12 hodin přímo na kroměřížské výstaviště a tři nejlepší pekaři budou odměněni poukázkami na nákup.

Partnerem letní výstavy se opět staly České dráhy, návštěvníci výstavy tak dostanou k základní zakoupené vstupence druhou zdarma, pokud předloží platnou jízdenku Českých drah do stanic Hulín nebo Kroměříž. Od vlakového nádraží také přepraví návštěvníky na výstaviště připravený minibus. (hed)

Přestože žije Kazma už roky v Praze, na svou rodnou Moravu nezapomněl a rád se sem vrací.
Jako obyčejný kluk jsem odjel a stejně se domů i vracím, říká Kazma pro Deník