Mladší z holčiček se od narození potýkala s pomalejším vývojem, a tak s ní od prvního roku jejího života docházeli na neurologii. „Ninuščiny psychomotorické dovednosti se nelepšily, a tak nás paní doktorka pro jistotu poslala na magnetickou rezonanci na vyšetření mozku. Když jsme na smluvený termín dorazili do nemocnice, jedna lékařka si všimla Ninuščiných nezhojených modřin a fialových kruhů pod očima. Bez prodlení nás poslala na krevní testy. Po několika minutách vyšla příčina oněch podlitin najevo. Nina má leukémii,“ začíná své vyprávění paní Ivana, jejíž dceři diagnostikovali lymfoblastickou leukémii.

Štastná rodina Křičenských.
Nenarozená Maruška a její bráškové přišli o tatínka. Ve 44 letech podlehl covidu

Týden po zjištění diagnózy byla zahájena léčba. „S Ninuškou nás hospitalizovali a okamžitě začala intenzivní léčba, jež nakonec trvala osm měsíců. Nejhorší byly ty první dva. Kvůli pandemii za námi totiž nesměly chodit návštěvy, a my jsme tak zůstaly odtržené od tatínka a Magdalenky,“ vypráví paní Ivana. Situace nebyla jednoduchá ani pro jednu z holčiček. Nina si nemohla zvyknout na nemocniční prostředí a starší Magdalenka těžce snášela odloučení od maminky.

„V průběhu intenzivní fáze léčby jsem s dcerou zažila několik horkých chvil. Dvakrát vytrhla voperovaný katetr (podkožní vstup do žíly pro podávání léků – pozn. aut.). Hadičky po celém těle jí vadily a nechápala, že jsou pro její léčbu důležité. Přes veškerou naši snahu si vždy našla cestu, jak se k nim dostat a odstranit si je,“ dodává.

Ninuška dohání opožděný vývoj

Na konci loňského října Nina intenzivní fázi léčby úspěšně ukončila. „Ninuška je velká šikulka. Ani nevíme jak, ale během intenzivní fáze léčby se k našemu údivu naučila chodit a začala dohánět opožděný vývoj,“ raduje se z dceřiných pokroků paní Ivana. Vzhledem k typu leukémie, s nímž se Ninuška potýká, ji teď čeká udržovací fáze léčby, která probíhá doma. Tu by měla podstupovat do února příštího roku.

Lukáše trápí vážné onemocnění kůže - lamelární ichtyóza.
Trápí je vzácná onemocnění. Adélka i Lukášek to však nevzdávají

„Ninuščino onemocnění zahýbalo psychikou nás všech. První chvíle byly neuvěřitelně náročné. Nyní si více vážíme společných okamžiků, dříve jsme vše brali jako samozřejmost,“ líčí paní Ivana a dodává, že rodině výrazně pomáhá nadace Dobrý anděl. Kromě jiného u ní ocenila rychlost, s jakou byla pomoc zprostředkována.

„Dobří andělé rodinám, v nichž se vyskytne závažné onemocnění, pomáhají pravidelnými finančními měsíčními příspěvky. Z této pravidelné pomoci mohou rodiny hradit běžné potřeby spojené s léčbou, ale i náklady na chod domácnosti. To jim dávám jistotu a klid, který bezesporu k léčbě potřebují,“ uvedla Zuzana Vítková z nadace. Dodala, že pokud se chcete stát Dobrým andělem i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a zadat trvalý příkaz. I malý dar může hodně pomoci.