Pro většinu z nás je samota citlivým tématem: nejčastěji si ji spojujeme s izolací, smutkem či opuštěním, tedy se situacemi, které představují zátěž pro naši psychiku. I přesto je však nutná pro vnitřní klid a rozvoj. Být čas od času sama nám umožňuje lépe porozumět svým potřebám a touhám, nerušeně přemýšlet, žít vědomě a plně se otevřít ostatním. 

Je docela dobře možné pěstovat bohatý společenský život a zároveň si užívat chvíle o samotě. Mnoho aktivit si navíc lze vychutnat lépe bez druhých. Samota nám totiž nabízí možnost intenzivnějších zážitků a paradoxně nás nutí přejít do akce.

Ovesné vločky jsou neprávem opomíjenou potravinou
Zázrak jménem ovesné vločky. Jsou lepší, než si mnozí myslí

Ve vlastním časoprostoru

V klidu, odpojena od víru každodenního života, můžete v samotě jako v dekompresní komoře klidně dýchat a uvolnit stres. Ať už jste v jakékoli životní situaci, je důležité vždy zůstat v kontaktu sama se sebou. Proto je dobré vyšetřit si chvíle jen pro sebe, i když žijete v páru či s blízkými.

Pěstujte svou tajnou zahradu, věnujte čas jen sama sobě bez jakéhokoli pocitu viny. Vyhradit si v rodinném prostoru své malé vlastní území ‚samoty‘ není žádné sobectví! Samotu využijete jako čas na meditaci, čtení, procházky, relaxaci, prostě život ve vlastním rytmu.

Zrání pod pokličkou meditace

Meditace je skvělý způsob, jak se zakořenit ve vlastních hlubinách. Nepotřebujete k tomu mít žádné náboženské předpoklady, meditace je jen technika, která vám umožní prožít intimní okamžiky, které věnujete naslouchání, porozumění i respektu k sobě i ostatním. Věnujte sama sobě každý den alespoň čtvrt hodinky, kdy se ztišíte, zavřete oči a budete naslouchat jen sama sobě a svému dechu. Návod na řízenou meditaci najdete i na videoportálu Kondice.cz.

Konfrontace před zrcadlem

Když věnujete čas jen sama sobě, získáte zostřené vnímání sebe i ostatních. Musíte mít však nejprve zdravý vztah sama se sebou a k tomu vám pomůže právě samota. Může se to zdát překvapivé, ale aby vám bylo lépe ve společnosti druhých, musíte se naučit milovat sama sebe, vážit si sama sebe a lépe chápat své potřeby a hodnoty. To je nezbytné k tomu, abyste dokázala ocenit i druhé, aniž byste si je idealizovala nebo je zbytečně kritizovala.

Bude pak pro vás také snazší říci asertivní ‚ne‘, když se na vás ostatní obrátí s něčím, co se vás netýká. Díky tomu také získáte lepší sebevědomí. Místo toho, abyste se vždy spoléhala na druhé a jejich názor, zjistíte, že věci zvládnete i sama. A možná i lépe.

Způsobů, jak kontrolovat to, co sníte, je víc. Můžete si počítat kalorie a jídlo si vážit anebo odhadovat porce pomocí dlaní, hrstí a prstů.
Kolik jídla je tak akorát? Lidé nemusejí tápat, jde to dobře spočítat

Nabízku svým emocím

Samota vám také umožňuje spojit se se svými emocemi. Takové okamžiky umožní bilancovat život, naučit se lépe chápat, co vám dělá radost nebo co vás naopak trápí. S těmito klíči v ruce můžete být přirozeně uvolněnější a šťastnější.

Prostor pro kreativitu

Se všemi rušivými vlivy kolem nás je někdy těžké dopřát si čas na přemýšlení a popustit uzdu fantazii. Samota dává příležitost vzniknout nápadům tak, jak přicházejí, beze strachu z úsudku ostatních. Gregory Feist, specialista na psychologii kreativity na kalifornské státní univerzitě San Jose, považuje za hlavní rysy kreativity otevřenost, talent a autonomii, což zahrnuje i schopnost být sám.

Feistův výzkum umělců ukazuje, že jednou z klíčových charakteristik kreativců je jejich menší zájem o socializaci. V důsledku toho umělci častěji tráví čas vlastní tvorbou. Více se zajímají o svůj osobní svět, emoce, své minulé zkušenosti, což vyjadřují uměním. „Samota je podmínkou reflexe nezbytné pro tvůrčí proces,“ vysvětluje odborník.

Prožívat samotu pozitivně

Samota je často spojována s utrpením, obzvášť když na ni dojde po rozchodu, odloučení nebo smrti někoho blízkého. Stačí však obrátit perspektivu a toto náročné období brát jako vzácnou příležitost k osobnímu růstu. Můžete se ponořit hluboko do svého nitra s vášní cestovatele, který se vydává na objevnou cestu neprozkoumaných vesmírů. A navíc si můžete užívat svobodu, dělat, co chcete a kdy chcete.

Daleko od pohledů ostatních můžete být konečně sama sebou. Ve společnosti jiných lidí jste vždy trochu ovlivněna jejich pohledem na věc a často se jim nevědomky snažíte vyhovět. Tím, že si čas od času dopřejete samotu, můžete se znovu zaměřit na svou pravou podstatu.

Dan Trnka, jeden z předních odborníků na pánskou kosmetiku
Muž může mít mladší tvář i bez chemie a plastiky, říká kosmetický vizionář

Nezávislost

Trávit čas o samotě je také dobrý způsob, jak získat nezávislost. V okamžicích samoty jste šťastnější, protože jste osvobozena od společenského tlaku. Nasloucháte sama sobě, vytváříte si své rituály samoty a můžete si psát i svůj seznam objevů o sobě samé.

Všichni, kteří vyzkoušeli opustit komfortní zónu a vydali se na takovou osamělou cestu, hovoří o mimořádně silné a obohacující zkušenosti plné intenzivních zážitků, objevů a překvapujících setkání se sebou samými i s ostatními.

Příroda - nejlepší společník

Příroda dokáže samotu proměnit v magický zážitek, tak se neváhejte ponořit do zeleně. Když se vydáte na dlouhé procházky či túry a otevřete se svobodně všem svým pocitům, nikdy se nebudete cítit sama. Nechte na sebe působit prospěšné účinky přírody jako v lesních lázních, objímejte stromy a nabíjejte se jejich energií.

Vztah k přírodě je podle psychoterapeutů ideální protiváhou městské osamělosti, a to do takové míry, že je možné tento kontakt upřednostnit před nesmyslnými či toxickými lidskými vztahy, které někdy udržujeme jen proto, abychom unikli samotě.

Kondice - Měsíčník je nabitý informacemi o zdravém životním stylu. Přináší rady týkající se zdravého stravování, pohybu, ale i novinky z oblasti krásy a medicíny, aby se člověk cítil dobře a zdráv ve svém těle po fyzické i psychické stránce.