Ti jej zadrželi před třemi dny v souvislosti s pančovaným a smrtelně nebezpečným alkoholem, který objevili v nelegálním skladu distributora Likérky Drak, Verdana ve Zlíně na Rybníkách. Rozbory ukázaly, že neregistrované lihoviny tvořil z poloviny metanol a mohly usmrtit tisíce lidí. Metanol byl od září příčinou už nejméně 30 úmrtí. Čaniga čelí obvinění z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami, za což hrozí až osmileté vězení.

Na otázky novinářů ale muž, který uniknul vazbě, nereagoval a spolu se svým obhájcem Petrem Dítětem nasedli do terénní toyoty a odjeli. Jednatel likérky si poté vypnul mobilní telefon.

Sdílný nebyl ani soudce Pavel Houdek, jehož rozhodnutí tlumočil médiím státní zástupce. Ten na popud policie navrhoval vzít Čanigu do vazby proto, aby nemohl ovlivňovat svědky, které policie dosud nevyslechla.

„Soud pro vazbu neshledal důvody. To nelze než respektovat," řekl státní zástupce Jiří Zemek, který tentokrát zastupoval svého kolegu Romana Kafku, jenž se případem zabývá. Ten celý pátek vyslýchal svědky spjaté s kauzou. „Rozhodnutí soudu respektujeme," vyjádřil se včera krátce i Kafka.

„Důvodné podezření, že zdravotně závadný alkohol s označením Likérka Drak pochází opravdu z této společnosti, ale podle nás i podle kontrolních orgánů existuje a trestní řízení proti panu Čanigovi pokračuje," sdělil Roman Kafka.

Rozhodnutí soudu nepotěšilo policii. „Překvapilo nás, že pan Čaniga nebyl vzat do vazby. Myslím, že pádné důvody k tomu byly," řekla mluvčí zlínské policie Jana Macalíková. Podle ní šlo o to, aby obviněný muž neovlivňoval svědky. Z toho, že by se zachoval stejně jako Robert Sedlařík a snažil se utéct, kriminalisté obavu nemají.

Po jednateli firmy Verdana, výhradním distributorovi likérky Drak, Robertu Sedlaříkovi policie od středy neúspěšně pátrá. „Pana Sedlaříka nemáme, stále ho hledáme," sdělila včera Deníku mluvčí Macalíková. Zda mají už kriminalisté nějaké indicie o tom, kde by mohl být, ale nechtěla víc komentovat.

Naopak potěšen závěrem soudu byl Čanigův obhájce. „Myslím, že rozhodnutí soudu bylo spravedlivé. Usnesení neobsahovalo žádný důkaz, že se můj klient dopustil trestné činnosti," uvedl Čanigův obhájce Petr Dítě.

„Jsem hluboce přesvědčen, že pan Čaniga nemá vůbec nic společného s nějakým metanolem," dodal Dítě. Podle jeho slov komentuje jednatel likérky celou kauzu tak, že by musel být sebevrah, aby do lahví s vinětou vlastního podniku lil metanol. Čanigu teď podle obhájce čeká řada výslechů v souvislosti s trestním řízením, které je proti němu vedeno.

Čanigu policie zadržela ve středu, poté co byl v září ve Zlíně objeven nelegální sklad s tisícovkami litrů alkoholu, u jehož vzorků se zjistil až poloviční obsah metanolu. Sklad patřil firmě Verdana a inspektoři v něm našli a zajistili přes sedm a půl tisíc lahví otráveného Tuzemáku. Ten, kdyby se dostal do distribuce, mohl podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavla Kopřivy zabít tisíce lidí.

Kriminalisté nyní prověřují i tvrzení jednoho z obžalovaných v případu Toflova gangu, který u soudu mluvil o nelegálním obchodu s lihem v souvislosti s Likérkou Drak.

Podle krajské policejní mluvčí v takzvané zlínské větvi policie stíhá 11 lidí, pět z nich je ve vazbě. Naposledy asi před týdnem policie obvinila další dva distributory z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Stejně jako Čanigovi hrozí i těmto mužům až osm let vězení.

JTIKA VOGLOVÁ