Jednalo se například o samopal, brokovnici, pistole, také tlumiče výstřelů a 1129 kusů nábojů. Nechyběly zde také výbušniny jako semtex a také rozbušky. Jak uvedl soudce Dušan Beránek ve zdůvodnění rozsudku, Březina nebyl držitelem zbrojního pasu, ani licence k držení těchto zbraní. Tyto zbraně měl přitom vlastnit nejméně od roku 1996 až do února 2014, kdy je policie odhalila.

Radek Březina svou vinu nepopřel, ve své výpovědi uvedl, že zbraně mu před dvaceti lety v roce 1993 dal jako zástavu proti půjče peněz nějaký Jugoslávec, jehož jméno dnes již neví. „Byl jsem mladý a bez zkušeností s obchodováním. V té době jsem půjčoval peníze na vysoký úrok a krátkou dobu, myslel jsem si, že mi to do týdne vrátí," uvedl Březina. Jenže Jugoslávec zmizel a mu prý zbraně zůstaly.Radek Březina u soudu.

„Byly mi na obtíž, policii jsem je nechtěl dát, protože jsem si myslel, že budu mít problémy," vysvětlil, proč nevyužil zbraňové amnestie obžalovaný. Proto zbraně doslova přemisťoval z místa na místo. Nejprve je měl u sebe doma ve sklepě, později putovaly do skladů Morávia-Chem, kde je měl na starosti další svědek v této kauze zvaný „Laco". Pak zbraně, umístěné v trezoru, skončily v domě jeho prarodičů a od roku 2006 v budově 65. ve svitovském areálu, kterou Březina vlastnil. Obžalovaný u soudu tvrdil, že nevěděl, že další svědek Kaláč, který zde měl zbraně „na starosti", trezor se zbraněmi přesunul v roce 2008 do budovy číslo 45.

„Myslel jsem si, že ty zbraně rozkradli zaměstnanci," hájil se Březina. Manipulaci s nimi však Kaláč u soudu popřel. „To je lež, ty zbraně měl na starosti bratr Radka Březiny Tomáš, jen on měl klíče od toho trezoru. Byly v něm kromě zbraní i dokumenty, které by je usvědčily z nelegálního obchodování s lihem," tvrdil.

Na to Březina odpověděl, že Kaláč, který je s ním zároveň stíhán v kauze nelegálních obchodů s lihem, byl právě on jeho pravá ruka. „Měl jsem k němu plnou důvěru, za místnost s trezorem odpovídal jen on a jen on měl klíče," dodal Radek Březina.

V závěrečné řeči soudu uvedl, že zbraně nikdy nepoužil. „Svědci mi mohou dosvědčit, že jsem zbraně nikdy nepoužil," hájil se obžalovaný Radek Březina.

Přesto mu toto tvrzení u soudu nepomohlo. „Jednalo se o vysoce společensky nebezpečnou činnost," poukázal soudce Dušan Beránek. Zdůraznil, že přitěžující pro obžalovaného bylo i to, jak dlouho zbraně držel.

Rozsudek není pravomocný, Březina si ponechal lhůtu na odvolání. Podle jeho obhájce Filipa Opatřila, líčení v této věci bylo neúčelné. Březinovi totiž hrozí v probíhajícím hlavním líčení u olomouckého krajského soudu trest odnětí svobody 5 až 13 let a čtyři měsíce vězení. Březina je trestně stíhán ve věci nelegálního obchodování s lihem. Zde mělo osm obžalovaných připravit státní pokladnu o téměř 7 miliard korun