Sedm milionů korun dluží bývalý hokejový gólman Roman Čechmánek hokejistovi Petru Čajánkovi. Ten však ve čtvrteku soudu uvedl, že se necítí být podvedený. „Nemyslím si, že měl záměr mě podvést,“ uvedl na adresu Čechmánka Čajánek.

Půjčil mu prý peníze, které chtěl Čechmánek prostřednictvím advokáta Milana Holomka zhodnotit.

„Roman mi řekl, že chce investovat. Já ale neměl potřebu investovat,“ vysvětloval důvod půjčky Petr Čajánek.

O své peníze přišel i další bývalý hokejový reprezentant Miroslav Blaťák. Čechmánek mu údajně dluží dva miliony korun. Peníze měly být půjčkou na dostavbu pivovaru.

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa Roman Čechmánek čelí obvinění z podvodu. Ve 28 případech měl způsobit škodu 15 milionů korun.

Podle obžaloby měl dlužit peníze nejen svým dodavatelům při realizaci bytového domu v Holešově a stavbě pivovaru ve Zlíně, ale také svým známým a hokejistům. Pokud mu soud prokáže vinu, může strávit až deset let ve vězení.

Roman Čechmánek u soudu ve Zlíně.
Zničila mě insolvence, tvrdí Čechmánek

Celá situace ale údajně mohla skončit zcela jinak, a to prodejem majetku Romana Čechmánka, který dosahoval několika desítek milionů korun. Jako sporný uvádí strana obhajoby prodej zlínského pivovaru v dražbě. Investice do něj podle obžalovaného přesáhly třicet milionů korun a pivovar byl nakonec prodán za pouhých sedm milionů.

ŠEST KAMARÁDŮ MU CHTĚLO POMOCT

V roce 2013, kdy došly peníze na pivovar, se údajně rozhodlo šest kamarádů Romana Čechmánka, že mu pomohou. Dohromady měli dát 30 milionů korun s tím, že pivovar odkoupí.

„Byla to přijatelná cena na to, abychom mohli pivovar dokončit a provozovat ho dál. Insolvence ale tento záměr zhatila,“ uvedl jeden ze svědků, podnikatel Miroslav Maczko.

Přesto se později přihlásili do dražby pivovaru se záměrem jej získat. Ta ale byla zrušena. Pak obnovena, ale tam se zájemci už nestihli přihlásit.

„Jeden den nám řekli, že dražba není, druhý den ale byla, a to jsme se nestihli přihlásit, a pivovar byl prodaný za 7 sedm milionů. Kdyby to tak bylo hned, okamžitě jsme jej mohli koupit ze dne na den,“ tvrdil ve čtvrtek Maczko.

Ke svědecké výpovědi se dostal i znalec z oboru daňové problematiky, který ale zatím nepodal vysvětlení, jak na tom obžalovaný skutečně byl v době před insolvencí se svými závazky a pohledávkami.

Roman Čechmánek u soudu stále tvrdí, že jeho majetek měl vyšší hodnotu než jeho závazky.

Hlavní líčení pokračuje i příští týden, na řadu kromě znalce přijdou další svědci.

Ve Zlíně na Podhoří zasahovali kriminalisté. V jednom z domů v ulici A. Randýskové nalezli tři mrtvá lidská těla.
Už je jasněji: na Podhoří se zřejmě vraždilo