Podle obžaloby dluží svým dodavatelům za materiál, práce a služby i svým věřitelům, od kterých si půjčoval nemalé částky. Jsou mezi nimi například i další hokejisté Petr Čajánek nebo Miroslav Blaťák. Podle žalobce Čechmánek věděl, že peníze nemůže vrátit, přesto sliboval, že své závazky vůči nim splní a uzavíral obchodní dohody, aniž by měl budoucí náklady kryty svými finančními prostředky.
Další den hlavního líčení tak opět vypovídali svědci i poškození, četly se i výpovědi dalších svědků.

I když se obžaloba snaží dokázat, že bývalý olympijský reprezentant jednal s úmyslem své věřitele a obchodní partnery podvést, protistrana tvrdí opak. Což zaznělo i od samotných svědků. „Byl obklopen ne příliš loajálními lidmi, nevyšel mu podnikatelský projekt, do kterého vložil své prostředky,“ zaznělo například ze čtené výpovědi Čechmánkovy bývalé advokátky Jany Rejžkové.

Roman Čechmánek u soudu ve Zlíně.
Kauza Čechmánek: pivovar měl vynášet půl milionu měsíčně

SHODA SVĚDKŮ: PRŮBĚŽNĚ PLATIL

Vesměs se věřitelé shodli, že jim Čechmánek průběžně platil, vázly až prý platby v době, kdy již byl na něj podán insolvenční návrh. „Po celou dobu mi platil, pak to začalo váznout, měl prodlevy v platbách, pak tu poslední již neuhradil. Říkal mi, že je na tom špatně a ať se přihlásím s touto platbou do insolvenčního řízení,“ uvedl další svědek.

V pondělí však vypovídali i svědci, kteří považují jednání Romana Čechmánka za nefér.

Roman Čechmánek u soudu ve Zlíně.
Zničila mě insolvence, tvrdí Čechmánek

„Jeho asistentka mi řekla, že pan Čechmánek to zaplatí, až se mu bude chtít,“ uvedl další poškozený svědek. „Začal jsem pro něj pracovat na stavbách v prosinci 2012. Pak se přidávaly jeho další zakázky. Vždy bylo ze strany pana Čechmánka řádně objednané a dá se říct, že tak deset faktur ve výši zhruba 350 tisíc bylo bez problému uhrazeno. Některé dokonce před datem splatnosti. Pak na jaře 2013 se platby začaly zpožďovat, v létě to již bylo kritické. Pak ale hodně faktur zůstalo nezaplaceno,“ uvedl Marek Drga, kterému prý Roman Čechmánek zůstal dlužen 350 tisíc.

„V říjnu jsem už tušil, že je problém, i když mi stále tvrdil, že pracuje na přeúvěrování. V lednu 2014, kdy nás věřitele chtěl přemluvit, abychom návrh na insolvenci stáhli, tvrdil nám, že má vázané finanční prostředky v Americe a že je v únoru bude mít,“ popisoval Drga své trable s obžalovaným.

Roman Čechmánek u soudu ve Zlíně.
Čajánek si jako podvedený nepřipadá

VERDIKT UŽ V BŘEZNU

Jeho tvrzení ale Čechmánka doslova zvedlo ze židle. „Nikdy jsem neřekl, že mám peníze v Americe, na které čekám, to bych ani neudělal,“ bránil se tomuto tvrzení Čechmánek u soudu.
I na další hlavní líčení jsou plánovány výslechy svědků. Rozsudek nad Romanem Čechmánkem se dá očekávat v březnu. (zav)