Zranění 39leté revizorce a jejímu 21letému kolegovi způsobil 41letý černý pasažér, který místo omluvy a zaplacení pokuty, agresivně zaútočil proti lidem, kteří jen dělali svou práci.

Podle mluvčího DSZO Vojtěcha Cekoty došlo k incidentu 5. dubna v podvečer, v kloubovém trolejbusu na lince 8 na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

„Když revizorka před zastávkou Družstevní odhalila černého pasažéra, ten ji fyzicky napadl a pokusil se na nejbližší zastávce utéci. Revizorce však přispěchal na pomoc kolega, který kontroloval doklady v jiné části vozu. Později pomohli i dva další ochotní cestující, takže se černému pasažérovi nepodařilo uniknout a musel zůstat ve vozidle až do dojezdu trolejbusu na konečnou Kocanda. Tam jej převzala policejní hlídka,“ popsal situaci mluvčí DSZO.

„Na dispečinku jsme revizorům udělali testy na alkohol v dechu, oba byli zcela střízliví,“ uvedl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

„Hned poté jsme je odvezli na ošetření do nemocnice. Doba jejich pracovní neschopnosti se předpokládá asi na týden,“ informoval dále Pavel Nosálek.

Ilustrační foto
Sedí za znásilnění. Svědectví ženy je nevěrohodné, zkoušel tvrdit soudu

Muž, který revizory napadl, se bude muset zpovídat přestupkové komisi, možná proti němu bude zahájeno i trestní stíhání. Případem se totiž zabývá policie.

„Až po zjištění bližších informací a zjištění závažnosti zranění revizorů, bude upřesněna trestně právní kvalifikace,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Zraněný napadený pudlík, musel být hospitalizován na veterinární klinice.
Lovecký pes se snažil zakousnout pudla. V centru Zlína

NEMŮŽEME ZABRÁNIT PROJEVŮM ŠÍLENCŮ

Podle mluvčího DSZO Vojtěcha Cekoty se letos jedná o první napadení revizorů agresivním cestujícím.

„Loni jsme takový případ vzácně nezaznamenali,“ připomněl Vojtěch Cekota.

Podle něj prochází revizoři DSZO školením, jak vypjaté situace řešit.

„Děláme vše pro bezpečnost zaměstnanců, ale nemůžeme zabránit projevům šílenců pod vlivem alkoholu, nebo agresivním jedincům. Naši lidé absolvují školení, jak tyto situace řešit,“ zdůraznil.

„Revizoři nahrávají komunikaci s cestujícími, takže lze dodatečně ověřit, jestli se chovali profesionálně. V drtivé většině případů tomu tak bylo. Jsme rádi, když se útočníka podaří zadržet, aby nesl za své počínání následky,“ dodal Pavel Nosálek.

Podle právníka DSZO Radka Ondruše, nesmí revizoři pronásledovat a fyzicky napadat černé pasažéry.

„Mohou chtít, aby prokázali totožnost,“ uvedl Ondruš s tím, že pokud ale revizory pasažér napadne, jde o spáchání trestného činu a oni jej mohou zadržet do příjezdu policie.

Za rok 2017 evidovala DSZO 7039 záchytů cestujících bez jízdenky.

Pokuta je 1000 kč, ale pokud zaplatí na místě nebo do 10 dnů v pokladně DSZO, pokuta se snižuje na polovinu.

Zlín, napadení, záchranka, zranění, Radoslav Neuman, Svatoplik Zbořil. Muž, který chtěl pomoci zachránit život, nakonec skončil v nemocnici.
Slovák nejdřív tvrdil, že napadeného nikdy neviděl