Expolicista Lukáš J., který včera stanul u kroměřížského okresního soudu, je nyní obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a distribuce pervitinu.

„V případě prokázání viny mu hrozí, že stráví ve vězení 3 až 10 let,“ doplnil Malůš. Společně s mužem čelí obžalobě i jeho manželka, která měla předat pervitin další osobě nejméně v jednom případě.

K věci se odmítla vyjádřit. Lukáš J. obžalobu v bodech, že jednal v úmyslu obohatit se a také získat drogy pro svou potřebu, ale důrazně popírá.

„Byla to chyba, neměl jsem to takto udělat, myslím teď na to každý den. Chtěl jsem se jen tímto způsobem infiltrovat do závadového prostředí, abych mohl mít informace o zájmových osobách,“ vysvětloval u soudu bývalý policista obvodního oddělení Bystřice pod Hostýnem.

Údajně tak chtěl na sebe navázat osoby, které byly závislé na užívání pervitinu většinou tím, že je stíhal nebo vyšetřoval v souvislosti s jejich trestnou činností. Potom mu měli podávat informace z drogového prostředí a z trestné činnosti, on jim za to měl dodávat pervitin, dávku za 500 korun. Kus za kus, informaci za drogy.

„Když něco provedli, trval jsem na tom, aby svůj čin napravili. Aby chodili do práce a vyhýbali se trestné činnosti. Hlavně jsem chtěl, aby mi poskytovali informace ze závadového prostředí,“ vysvětloval muž senátu okresního soudu důvod, proč se tohoto jednání dopouštěl.

Bývalý operativec pak prý získané informace využíval k objasnění trestné činnosti v regionu.

V Doubravách na Zlínsku se pohybuje medvěd
Zlínskem obchází medvěd. Jdou teď po sladkém

CESTA ZA LEPŠÍ POZICÍ

Podle jeho slov byl dokonce tak úspěšný, že si za to vysloužil pochvaly.

„Chtěl jsem postoupit na kriminálku, na protidrogové do Přerova, nebo na kriminálku do Kroměříže nebo Zlína. Udělal bych pro to všechno, měl jsem plný telefon kontaktů, pomáhal jsem jim (jeho informátorům, kterým za informace dodával pervitin), koupil jsem několik mobilů, ty jsem jim i s kreditem dal. Vždycky jsem chtěl pomáhat,“ hájil se expolicista.

Proti němu ale paradoxně stojí jeho vlastní výpověď v přípravném řízení, kde se ke všemu doznal, dokonce i k tomu, že byl uživatelem drog.

„Na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) ve Zlíně mě nutili, abych se přiznal, že jsem uživatel drog a popsal jim celý mechanismus případu. Dali mi na výběr: buď to potvrdím a nepůjdu na vazbu, nebo to popřu a půjdu do vazby. Manželka byla v té době v rizikovém těhotenství, tak jsem přiznal všechno, abych nešel na vazbu, řekl jsem i to, že jsem uživatel drog,“ komentoval u soudu svou výpověď obžalovaný. Prý si nechal vypracovat i znalecký posudek, který má prokázat, že drogy nikdy nebral.

Hlavní líčení pokračuje 23. října výslechem svědků.

Ilustrační foto.
Získat členy volební komise není na Kroměřížsku problém