V tom prvním měl pod jménem společnosti Sporthouse, tedy v době, kdy ve Zlíně provozoval svah, údajně nakoupit komoditu – měděné katody v Německu, které měl přes kupce prodat zpět do Německa.

V daňovém přiznání za rok 2011 pak prý uplatnil nadměrný odpočet DPH. Podle žalobce ale k obchodu nedošlo a jednalo se o fiktivní transakce. Nejen že tak připravil stát o nadměrný odpočet daně, ale ještě i o DPH, které měl povinnost odvést.

„Pět dodávek jsme koupili bez DPH a pět prodali bez DPH, za tím si stojím. Myslím, že Finanční úřad Tišnov provedl nedostatečnou kontrolu, vždyť všechny ty transakce šly přes účet. Ty katody jsem původně chtěl prodat v Česku, ale byla špatná cena, tak šly do Německa. Nevím, co pak bylo s tím zbožím dál,“ vysvětloval obžalovaný u soudu a odkazoval na nedostatečné přípravné řízení.

„V tom jste ale vůbec nespolupracoval,“ kontroval státní zástupce Petr Matoušek. Cepkovo tvrzení potvrdil i svědek – kupec, který u něj kamiony katod koupil.

Brutální vražda servírky se odehrála 20. dubna 2017 v penzionu Bezměrovský dvůr v Bezměrově na Kroměřížsku
Za surovou vraždu ženy má jít do vězení na 17 let

„K tomuto obchodu skutečně došlo,“ potvrdil vlastník firmy v Německu. „Zboží jsem přeprodával do Německa,“ potvrdil dál.

Komu, už si prý nepamatuje. Cepek chce doložit tok peněz za tyto obchody, i když to po letech bude prý složité.
Ve druhém bodu obžaloby měl obžalovaný přes údajně fiktivní firmu White zone s.r.o. objednávat práce na lyžařském svahu ve Zlíně.

„Nepravdivě deklaroval stavební práce a do účetnictví nechal zaevidovat fiktivní daňové doklady. Věděl, že společnost tyto stavební práce neprovedla a tím se pokusil navýšit odpočet na dani,“ uvedl státní zástupce Petr Matoušek.

Jak tedy bylo u soudu naznačeno, firma White zone měla sloužit pouze k předstírání nároků na nadměrný odpočet. A i když to Michal Cepek odmítl, vedení účetnictví na rekonstrukci lyžařského svahu ve Zlíně bylo zřejmě nedostatečné.

Chyběly například základní dokumenty při řízení stavby. Jak zaznělo ve středu u soudu, stavební deník se dopisoval zpětně, chyběly předávací protokoly, platby probíhaly nestandardně.

Krajský soud ve Zlíně. Ilustrační foto.
Obžalovaného exstarostu Podkopné Lhoty soud zprostil viny

Podle obchodního rejstříku je v současné době dodavatelská společnost prací na zlínském svahu White zone v likvidaci.

Obžalovaný se ve středu u krajského soudu ve Zlíně bránil.

„V žádném případě jsem nezpůsobil státu škodu, celé tohle řízení je nesmysl,“ snažil se smést obvinění ze stolu.

Senát však trval na tom, aby svá tvrzení o nevině doložil, proto bylo jednání odročeno na 18. června, kdy má Michal Cepek doložit výpisy z bank, které by prokázaly obchodování s uvedenými komoditami i financování rekonstrukce svahu.